EU-korrespondenten26. september 2022Ny omkamp om pristak på gass når EUs energiministre møtes fredagFlere medlemsland i EU stiller seg bak et brev som krever at EU innfører pristak på all gass, uansett hvor den kommer fra. Dette blir tema når energiministrene i EU møtes i Brussel fredag denne uken.
EU-korrespondenten14. september 2022Krisetiltak er ikke nok, hele Europas strømmarked skal reformeresEU-kommisjonens president Ursula von der Leyen varsler at EU skal gjennomføre en dyptgripende reform av Europas marked for strøm.
EU-korrespondenten9. september 2022EUs energiministre ønsker pristak på all gass, men Kommisjonen vegrerEnergiministerne i EU ber Kommisjonen komme med midlertidige krisetiltak, inkludert et pristak på gass. Men energikommissær Kadri Simson vil ikke love at dette blir et forslag som kommer fra Kommisjonen i neste uke.
EU-korrespondenten2. september 2022Notat fra EU-kommisjonen avviser pristak på gassI et «diskusjonsnotat» avviser EU-kommisjonen å sette pristak på gass eller innføre omfattende subsidier av gassprisen. Derimot vil den ha en debatt om å inndra fortjeneste på strøm produsert med for eksempel vannkraft, atomkraft og vindkraft. Pengene skal omfordeles til kundene.
Ekspertintervju1. september 2022– Vi klarar ikkje nullutslepp ved berre å mekke littNullutslepp vil krevje gjennomgripande endringar i måten vi organiserer samfunnet på, seier økonomiprofessor og rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn.
EU-korrespondenten1. september 2022EUs energiministermøte 9. september blir et «lyttemøte»EU-kommisjonen kommer ikke til å legge frem konkrete forslag som makspris på gass eller reform av energimarkedet før EUs energiministre samles 9. september. Det kom frem i en høring i Europaparlamentet torsdag.
Ekspertintervju31. august 2022Utslippene er årsakenKlimapanelet fastslår så sikkert som de kan at det er menneskeskapte utslipp av klimagasser som er årsak til oppvarmingen. Klimaforsker Lea Svendsen forklarer hvorfor.
EU-korrespondenten23. august 2022Danmark med nytt EU-toppmøte om havvind – denne gangen ØstersjøenDanmarks statsminister Mette Frederiksen inviterer EU-kommisjonens ledelse og sine EU-kolleger fra Østersjølandene til et nytt toppmøte om havvind.
EU-korrespondenten19. august 2022ESA øker strømstøtte til kraftkrevende industri med 18 milliarder frem til 2030EFTAs overvåkingsorgan for EØS-avtalen (ESA) endrer den norske CO₂-kompensasjonsordningen. Det betyr 900 millioner kroner mer til kraftkrevende industri i strømstøtte i år og hele 18 milliarder frem til 2030. Hydro vil få det aller meste av dette.
EU-korrespondenten26. juli 2022EU-landene samlet seg om en gasskriseplan – men med mange unntakMed god hjelp av nye varslede eksportkutt av russisk gass til EU, samlet energiministrene seg om en kriseplan for gass. Planen er full av huller og viser hvor vanskelig energipolitikk er i EU.
Nyhet23. juni 2022Statens selskaper står for ti ganger Norges utslippNår indirekte utslipp regnes med: Den norske statens hel- og deleide selskaper slipper ut ti ganger mer klimagasser enn hele Norges årlige utslipp. Equinor står for over halvparten av dette.
Kommentar22. juni 2022Dobbelt farevarsel fra IEA – energikrise og klimakrise blir utfallet uten kraftig løft i grønne investeringerDet trengs svært rask opptrapping i investeringer som tar ned etterspørselen etter olje og gass. Uten dette vil verden styre mot både energikrise og klimakrise – med økende risiko for uro og konflikter som resultat.
#Klimavalg21. juni 2022Hele folket på studiesirkel: Klimautvalget 2050 inviterer til bred debattDet er nesten bare drøvtyggerne det er plass til når klimagassutslippene skal kuttes 90–95 prosent. Resten må bort – og det er bare 28 år igjen til 2050.
#Klimalederen18. juni 2022Den utslippstunge arven fra Jens Stoltenberg og Erna SolbergDet trengs innsats som gir dyp dekarbonisering i den norske økonomien. Beslutninger nå avgjør hvor vi står om ti eller tyve år. Les også om virkningene av Putins krigføring i de globale energimarkedene.
EU-korrespondenten8. juni 2022Hvor lenge skal bensinbilen være til salgs i EU?Med knapt flertall slo Europaparlamentet fast at det ønsker å stanse salg av nye bensin- og dieselbiler i 2035. Nå gjenstår det å få med seg EUs medlemsland.
EU-korrespondenten8. juni 2022Europaparlamentet ble ikke enig om karbontoll og reform av kvotemarkedetEt flertall i Europaparlamentet stemte ned et kompromissforslag om å utvide EUs kvotehandel, fordi det ble for lite ambisiøst.
#Klimalederen5. juni 2022Justert oljepolitikk nødvendig for å få Norge på grønt sporOljenæringen kan ikke få definere sine egne rammevilkår – slik det skjedde da oljeskattepakken ble tvunget igjennom i 2020. Les også om EU-ledernes strev for å oppnå enighet og om tall som viser at Kinas klimagassutslipp har falt tre kvartaler på rad.
EU-korrespondenten18. mai 2022EU-kommisjonen foreslår å heve fornybarmålet til 45 prosentMer fornybar energi er nøkkelen for EU til å gjøre seg uavhengig av russisk gass og nå klimamålene. Nå vil EU-kommisjonen gjøre det lettere å bygge ut sol- og vindkraft i EU-landene.
EU-korrespondenten11. april 2022Uansett hvem som blir fransk president: Fremtiden er atomkraftDe to franske presidentkandidatene Emmanuel Macron og Marine Le Pen er enige om én ting: Frankrikes energifremtid er en sterk satsing på atomkraft.
Fem på fredag8. april 2022Utslippskutt er ikke nokKarbonfjerning er blitt uunngåelig, sier Klimapanelet, men ikke alle er enige. Les også blant annet om hvorfor sammendraget fra Klimapanelets siste rapport ble så langt.