Karbonbudsjetter er en forenklet fremstilling av hvor mye CO2 (justert for utslipp av andre klimagasser) verden kan tillate seg å slippe ut og samtidig ha mulighet til å holde oppvarmingen under 2 eller 1,5 grader.
I Parisavtalen ble verdens land enige om å begrense global oppvarming til «godt under» 2 grader celsius sammenlignet med førindustriell tid. Landene skal videre anstrenge seg for å begrense oppvarmingen til 1,5 grader. Disse målsettingene krever at klimagassutslippene reduseres hurtig.
Med dagens utslippsnivå kan budsjettet for 1,5 grader være brukt opp rundt 2030, og for 2 grader rundt 2050, med minst 50 prosents sannsynlighet (se hovedfigur).
Ikke mye igjen på budsjettet
I 2024 var de totale globale CO₂-utslippene på ca. 41 milliarder tonn. Hvis utslippene fortsetter på dette nivået, er det bare om lag 26 år igjen til budsjettet for 2 grader er oppbrukt (se hovedfigur), skriver forskerne i Global Carbon Project i en rapport utgitt i 2024.
Hvis en legger 1,5 grader til grunn, ser det enda verre ut: Da er det bare om lag seks år igjen til budsjettet er tomt med dagens utslippsnivå (med minst 50 prosents sannsynlighet).
I disse beregningene har forskerne laget et gjennomsnitt av beregninger fra FNs klimapanel og nyere forskningsresultater. De vektlegger at det er stor usikkerhet knyttet til tallene, særlig når det gjelder 1,5 grader. En viktig side ved karbonbudsjettene er nettopp at usikkerheten ved anslagene øker når budsjettet blir mindre. Verden er allerede blitt 1,35 grader varmere siden førindustriell tid.
Utslipp må kuttes raskt
Kompleksiteten i klimasystemet er bakgrunnen for at forskerne opererer med ulike grader av sannsynlighet for å begrense den globale oppvarmingen.
Forskerne i Global Carbon Project konkluderer med at det fra og med 2025 kan slippes ut omtrent 235 milliarder tonn CO2 før budsjettet for 1,5 grader er oppbrukt (med minst 50 prosents sannsynlighet). For 2 grader «gjenstår» det 1110 gigatonn CO2.

Konklusjonen en kan trekke av karbonbudsjettene, er den samme som FNs klimapanel kommuniserer på andre måter: Verden har svært liten tid på å redusere klimagassutslippene. Utslippene må ned til null snarest mulig, slik at man slutter å tære på karbonbudsjettet. Jo mer og fortere utslippene reduseres, jo større sjanse gir vi oss selv til å begrense oppvarmingen.
Sprik mellom løfter og behov
Det er et stort sprik mellom hvilke konkrete utslippskutt verdens land har forpliktet seg til, og hva som må til for å klare å begrense oppvarmingen til 1,5 eller 2 grader.
Analysebyrået Climate Action Tracker lager jevnlig en oversikt over gapet mellom løftene landene har gitt under Paris-avtalen, og hvor store og raske utslippskutt som må til for å klare klimamålene.

Dersom landene når målene for 2030 som de har forpliktet seg til, vil verden være på vei mot en oppvarming på 2,6 grader ved slutten av århundret, ifølge analysen fra november 2024.