Kommentar13. januar 2025Klimateknologien som blir et sikkerhetsproblemGrønn teknologi har blitt en strategisk viktig ressurs. Stadig oftere kolliderer den med sikkerhetshensyn eller blir i seg selv en kilde til risiko, skriver Varg Folkman ved European Policy Centre.
Kommentar6. januar 2025Vil klimafinansieringen nå landene som trenger det mest?Hvem sine penger ble lovet til hvem i Baku, og til hvilket formål? Senioranalytiker Arild Skedsmo i KLP om hindre og muligheter for at mer privat kapital kan strømme til klimaformål i fattigere land.
Kommentar30. desember 2024Politikk, ikke flaks, kutter EUs behov for gassEUs fall i gassetterspørselen fra 2021 til i dag er på mer enn 25 prosent. Det er ikke det varme været som først og fremst er årsaken, men systematisk politisk arbeid som gir strukturelle, varige endringer i energibruken, skriver Anne Jortveit.
Kommentar17. desember 2024Neste kapittel i EUs energiomstillingTeknologiene for rask omstilling i industri, transport og husholdninger i EU er på plass. Men Statkrafts scenarioer viser at tempoet er avhengig av flere faktorer, skriver Torjus F. Bolkesjø og Tord Hustveit.
Kommentar11. desember 2024Langtidsvarsel for juleuken og januar 2025Sesongvarselet for januar peker mot en mild vinter. Også resten av desember ser ut til å bli preget av milde forhold og transport av luft inn fra vest og sørvest fra Nord-Atlanteren.
Kommentar28. november 2024Equinors Rummelhoff skapte tvil om klimamålRegjeringen og Equinor talte – som alltid – gassens sak på Høstkonferansen denne uka. Samtidig skapte selskapets konserndirektør Irene Rummelhoff unødig tvil om netto null-målet for 2050.
Kommentar24. november 2024For lite, for seintCOP29, også kalt finans-COP, klarte ikke å mobilisere midler i nærheten av behovet i fattige land. Likevel er samarbeidet i FNs klimakonvensjon vår beste mulighet, skriver Svein Tveitdal.
Kommentar22. november 2024Danmarks klimaminister: – Norge har et spesielt ansvarEU-kommisjonen blir partner i BOGA, alliansen for utfasing av olje og gass som Danmark var med å grunnlegge. Danmarks klimaminister sier Norge har et spesielt ansvar for å hjelpe verden bort fra olje og gass.
Kommentar21. november 2024Kan fjorårets El Niño gi en mildere vinter i år?Det kan gå mot en mild og våt vinter i Norge. Det er likevel minst to ting vi må ha i bakhodet, skriver klimaforsker Erik Kolstad.
Kommentar17. november 2024Petrostatenes toppmøte?Klimatoppmøtene fylles opp med ressurssterke lobbyister som forsøker å hindre en styrt utfasing av olje- og gassproduksjon, skriver Svein Tveitdal. En gruppe klimaeksperter og tidligere FN-topper ønsker reform.
Kommentar15. november 2024Sesongvarsel for desemberModellene indikerer at det blir tørrere enn vanlig på Østlandet og våtere langs kysten fra Sognefjorden og nordover. Les også mer om sesongvarslenes treffsikkerhet.
Kommentar15. november 2024(Pyrrhos)seier for Shell i nederlandsk klimasøksmål: Hva betyr dommen for Norge?Shell vant ankesaken mot Milieudefensie, men dommen setter tydelige rammer for hvordan oljeselskaper må opptre for å respektere menneskerettighetene, skriver Hannah Brænden ved Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).
Kommentar14. november 2024Til kamp mot klimapolitikkDonald Trumps seier er del av en større internasjonal trend. Kampen mot klimaendringer er blitt til en kamp mot klimapolitikk også i Europa, skriver Anne Therese Gullberg og Hedvig Heyerdahl Moser.
Kommentar13. november 2024Ingen god start i BakuKloden vil sette ny utslippsrekord i 2024, viser nye tall. Dette skjer mens sentrale statsledere uteblir fra klimatoppmøtet, skriver Svein Tveitdal. Statsminister Støre prioriterer G20.
Kommentar10. november 2024COP29: Utsikter etter USA-valgetMandag starter COP29 i Baku. Valget av Donald Trump vil lamme de amerikanske forhandlernes posisjon og gi dem redusert troverdighet og mindre innflytelse på klimatoppmøtet, skriver Svein Tveitdal.
Kommentar4. november 2024Dette går sivilsamfunnet inn for på klimatoppmøtetVerden bør øke offentlig støtte til klimafinansiering i u-land til minst 1000 milliarder dollar i året. Det mener flere norske organisasjoner, som har samordnet sine krav før COP29 i Baku, skriver Svein Tveitdal.
Kommentar28. oktober 2024Skjebnetid for Europas hydrogensatsingEU ser ut til å bomme kraftig på sine svært ambisiøse hydrogenmål for 2030 – en viktig del av den grønne omstillingen. Hvordan havnet EU i denne situasjonen? Og hva vil det si for Norge? Tre forskere ved FNI analyserer.
Kommentar1. oktober 2024Sesongvarsling: Om modellenes treffsikkerhetAnalyse viser at sesongvarslingsmodellene har lav treffsikkerhet på høsten og våren. På kort sikt er det høy sannsynlighet for en kjølig oktober i Norge.