Langtidsvarsel for juleuken og januar 2025
Sesongvarselet for januar peker mot en mild vinter. Også resten av desember ser ut til å bli preget av milde forhold og transport av luft inn fra vest og sørvest fra Nord-Atlanteren.
Det ser fremdeles ut til at det blir mye mildvær denne vinteren. Her er det nyeste sesongvarselet for værsystemene i januar:
De som kjenner til Den nord-atlantiske svingning (ofte bedre kjent som NAO), vil gjenkjenne en tydelig positiv fase, som betyr milde og våte forhold i Nord-Europa. På kartet under har jeg zoomet inn på Europa og tegnet inn en pil som viser omtrent hvor varslene indikerer mer transport av luftmasser enn det som er vanlig i januar.
I henhold til prognosen vil vi altså få mer luft inn fra vest og sørvest. Vi må altså forvente mildere og fuktigere luft enn det vi får i en normal januar måned. Dette er helt i tråd med sesongvarslene for vinteren som ble laget i november. Med andre ord: lite har endret seg, og det går stadig mot en mild vinter.
- Dette innlegget ble først publisert på klimavarsling.no. Les mer om forskningsprosjektet Climate Futures i bunnen av artikkelen.
Hva kan endre dette? Når signalene går så tydelig i én retning, er det som regel bare en brå stratosfærisk oppvarming som kan snu opp-ned på ting. Som nevnt sist, skjedde dette i desember 2020, og varslene endret seg brått fra mildt til kaldt. Per i dag er det imidlertid lite som tyder på at vi skal få en stratosfærisk oppvarming med det første. Grafen under viser de nyeste 100 prognosene for vindhastigheten ca. 30 km over hodene våre.
En brå stratosfærisk oppvarming forekommer dersom vindhastigheten krysser null og blir negativ. Vi ser over at dette skjer i noen få av de 100 prognosene, men ikke før tidligst 10. januar. Det vanligste er at det blir kaldt i Nord-Europa etter en stratosfærisk oppvarming, men det kan noen ganger skje at det også blir kaldt hos oss mens denne er i ferd med å utvikle seg. Uansett er det lite som tyder på en kald januar (minner som alltid om at det kan komme kortere kalde perioder selv om januar under ett blir mildere enn normalt).
Også resten av desember ser ut til å bli preget av milde forhold og transport av luft inn fra vest og sørvest fra Nord-Atlanteren. Her er det nyeste temperaturvarselet for juleuken:
Det er altså foreløpig mest sannsynlig at det blir ganske mildt langs kysten, mens det ikke er noen tydelige signaler på Østlandet. Men igjen, dette er for uken under ett og usikkerheten er stor; det går an å håpe i det lengste på hvit jul. Følg med på ditt sted på 21-dagersvarselet til Yr. Her er et eksempel for Røros. Der blir det nok hvit jul uansett!
Om klimavarslene
Denne teksten er hentet fra nettstedet klimavarsling.no og skrevet av klimaforsker Erik Kolstad.
Varslene utarbeides som en del av Climate Futures, et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som er finansiert av Forskningsrådet og mer enn 30 partnere innen forskning, privat og offentlig sektor. Målet er å møte det økende behovet for avanserte, relevante og anvendte vær- og havvarsler.
Merk at varslene er eksperimentelle. Forskerne advarer mot å tillegge varselet vekt i beslutningsprosesser, og de tar ikke ansvar for eventuelle tap som følger av bruk av varselet.