Ekspertintervju18. mai 2022Ekspertintervjuet: Virkemidler som virkerDet er ikke nok huseiere i Norge som investerer i energioppgradering. Hva gjør de annerledes i andre land for å få opp tempoet? Det har Lars Even Egner forsket på.
Ekspertintervju6. mai 2022Ekspertintervjuet: Har vi tatt regnet for gitt?Tørkeforhold som på Østlandet nå, kan bli vanligere i fremtiden. Det betyr at vi bør tenke annerledes om måten vi bruker og forvalter vannressursene våre på, sier hydrologiprofessor Lena Merete Tallaksen.
Ekspertintervju5. mai 2022Ekspertintervjuet: Potensialet kan være størreForskere på SINTEF viser at økt satsing på energieffektivisering kan frigjøre så mye som 22 TWh i 2050. SINTEF-forsker Synne K. Lien forklarer.
Ekspertintervju2. mai 2022Ekspertintervjuet: Mye energi å spare i gamle bygningerNVEs beregninger viser at det er stort effektiviseringspotensial å hente i småhus. Men de billigste kilowattimene kan man spare i næringsbygg.
Ekspertintervju28. april 2022Ekspertintervjuet: SirkulærenergiFossilbruken skal ned i industri- og transportsektorene. Noe av det største potensialet kan ligge i prosessindustri, og stikkordet er gjenbruk.
Ekspertintervju28. april 2022Ekspertintervjuet: Ikke bekymret for kraftproduksjonenTørke på Østlandet og Sørlandet til tross: Det er ikke akutt fare for at vannkraftproduksjonen i Norge skal bli rammet, ifølge NVE.
Ekspertintervju28. april 2022Ekspertintervjuet: Må være forberedt på mer tørkeTørke som den vi ser nå på Sør- og Østlandet, kan vi se mer av i årene som kommer, advarer Hege Hisdal i NVE.
Ekspertintervju27. april 2022Ekspertintervjuet: Vi må snakke mer om energieffektiviseringEnergieffektivisering kan løse store deler av klimaproblemet. Så hvorfor snakker vi ikke mer om det? Vi spør geografiprofessor Håvard Haarstad.
Aktuelt4. april 2022Ny rapport fra Klimapanelet: Samarbeider vi godt nok?Hvor godt fungerer Paris-avtalen? Hvordan måle resultatene av det internasjonale klimasamarbeidet? Ny rapport fra FNs klimapanel oppdaterer kunnskapsbildet, skriver Jørgen Wettestad, medforfatter av rapporten.
Ekspertintervju24. mars 2022Ekspertintervjuet: – Ut av oljen innen 2034Forskning fra Tyndall-senteret viser at Norge og et knippe andre rike land må slutte å pumpe olje og gass innen 2034 hvis Paris-målene skal nås. Hvorfor og hvordan? Vi spør en av forfatterne, Kevin Anderson.
Ekspertintervju17. mars 2022Ekspertintervjuet: Krigen i Ukraina og klimaforhandlingeneRussland har demonstrert tidligere at de er villige til å sabotere klimaforhandlinger for å oppnå andre politiske mål, forklarer Steffen Kallbekken i CICERO.
Ekspertintervju10. mars 2022Ekspertintervjuet: Solenergi mot gassavhengighetKan solenergi hjelpe Europa ut av avhengigheten av russisk gass? Og hvordan påvirker Ukraina-krigen verdikjedene i solbransjen? Erik Stensrud Marstein i IFE svarer.
Ekspertintervju9. mars 2022Ekspertintervjuet: Hvorfor gjør vi så lite når vi vet så mye?Vi har aldri hatt så mye kunnskap om klimaendringene. Likevel gjør vi ikke nok for å møte dem. Vitenskapsteoretiker Kjetil Rommetveit prøver å forklare hvor det butter.
Ekspertintervju6. mars 2022Ekspertintervjuet: – Krigen viser hvor sårbart matsystemet erUkraina-krigen kommer på toppen av klimakrise, naturkrise, energikrise, gjødselkrise og pandemi. – Global matkrise er ikke lenger utenkelig, og den kan også ramme den rike, vestlige verden, sier spesialrådgiver i NIBIO Arne Bardalen.
Aktuelt21. februar 20222021: Et år i klimakrisens tegn2021 ble et av de varmeste årene målt noensinne. Og ekstremværet som fulgte ble forklart med menneskeskapte klimaendringer.
Aktuelt17. februar 2022Det grønne skiftet går altfor sakteDet globale grønne skiftet må kraftig opp i tempo hvis målet om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader skal holdes innen rekkevidde. For sakte fart i omstillingen betyr også økt risiko for ustabile energimarkeder.
Aktuelt15. februar 2022Året da utslippene spratt opp igjenSterk økonomisk vekst og fullt trykk på kullkraftverk i Kina og India sørget for at de globale utslippene spratt tilbake igjen i 2021 og nærmet seg nivået fra før koronaen.
Ekspertintervju14. februar 2022Ekspertintervjuet: Menneskeskapt ekstremværKlimaforsker Friederike Otto leder en forskergruppe som på bare en uke kan vurdere om et ekstremvær ville vært mulig uten menneskeskapt oppvarming. Her forklarer hun hvordan de gjør det.
Ekspertintervju26. januar 2022Ny forskning: Mer varmt vann strømmer nordoverHavstrømmene i overflaten av Nord-Atlanteren er blitt sterkere. Golfstrømmen stopper med andre ord ikke opp. Men det er liten grunn til å juble.
Ekspertintervju24. januar 2022Ekspertintervjuet: – Vi kan ikke velge mellom fattigdom og miljø– Å balansere bærekraftsmålene kan være ubehagelig og krever smertefulle valg, advarer Kristin Linnerud og Erling Holden.