Ekspertintervju28. september 2023Er norske CCS-ambisjoner uspiselige for høyambisjonsland?Norge ville ikke skrive under på erklæringen fra høyambisjonskoalisjonen. Hvorfor ikke? Vi spør Asbjørn Torvanger fra Cicero.
Ekspertintervju20. september 2023Klimaendringene gir dyrere forsikringer for alleI dag er forsikringspremien for naturskade lik for alle boligeiere. Hvorfor må ikke de som bor mest utsatt til for flom og ras, betale mer? Vi spør Geir Drage Berentsen ved NHH.
Ekspertintervju15. september 2023Hvorfor så klimabekymret?De fleste av oss er i alle fall litt bekymret for klimaendringer, men hva er vi mest bekymret for? Og hva er det med dem som ikke er bekymret? Vi spør forsker Sina Storelv.
Ekspertintervju13. september 2023Lærdom fra da vinden snuddeFor fem år siden var vindkraftmotstanden liten i Norge. Så snudde det. Hva skjedde, og hva kan vi lære? Vi spør CICERO-forsker Merethe Dotterud Leiren.
Ekspertintervju7. september 2023Sint av klimapratEn ny studie viser at snaut halvparten av oss blir sinte når vi tenker på klimaendringer. Klimapsykolog Thea Gregersen forklarer.
Ekspertintervju6. september 2023Fremmede arter kan få fortrinn i varmere klimaDet er klare koblinger mellom global oppvarming og problemet med fremmede arter, viser Naturpanelets siste rapport. Professor Vigdis Vandvik forklarer.
Aktuelt5. september 2023Vil bygge kjernekraft i NorgeNorsk kjernekraft AS vil gjerne bygge mange små modulære kjernekraftverk i Norge. Uten subsidier, men gjerne med staten som deltaker på eiersiden, forteller direktør Jonny Hesthammer.
Ekspertintervju30. august 2023Neste generasjons kjernekraftDagens kjernekraftverk er bygget på den samme, grunnleggende teknologien som har eksistert i over 70 år. Men ny og mer radikal teknologi er på vei.
Ekspertintervju28. august 2023Skyldtes Hans klimaendringene?Det ønsker Meteorologisk institutt å finne ut i et nytt forskningsprosjekt. Målet er å bestemme avtrykket av klimaendringene i ekstreme værsituasjoner, sier klimaforsker Hans Olav Hygen.
Aktuelt25. august 2023Store ambisjoner i StorbritanniaSjefen for britisk kjernekraftutvikling jobbet før med havvind. Han ser rom for begge deler i kraftsystemet i fremtidens Storbritannia.
Ekspertintervju23. august 2023Tror kjernekraft kan bli lønnsomt– Kjernekraft har gode utsikter for å gå i pluss i Norge, sier NTNU-forskere Jonas Kristiansen Nøland og Martin Hjelmeland.
Ekspertintervju18. august 2023Kullgruven som forsvantSveagruven er i ferd med å bli et naturområde igjen. Hva kan vi lære av den prosessen? Og hvordan bør vi tenke om hvordan vi bruker natur? Vi spør seniorforsker ved NINA, Dagmar Hagen.
Ekspertintervju17. august 2023Langt frem for kjernekraft i NorgeOm optimistene får rett, kan vi få småskala kjernekraftverk (SMR) i Norge en gang på midten av 2030-tallet, ifølge Tomas Eric Nordlander, divisjonsdirektør ved Institutt for energiteknikk (IFE).
14. august 2023Global oppvarming: Slik beregnes temperaturøkningenDet er de langsiktige trendene som teller i analyser av klimaet. Det får konsekvenser for hvordan vi beregner økningen i global temperatur siden førindustriell tid.
Aktuelt7. juli 2023Globalt havnivå: Slik måles havstigningenEndringer i globalt havnivå er en av de viktigste indikatorene på jordens klimatilstand. Havnivået bestemmes ved bruk av flere uavhengige metoder som supplerer hverandre.
Ekspertintervju6. juli 2023Bare en femtedel av plasten i Norge resirkuleresForsker Helene Øyangen Lindberg forklarer hvorfor andelen er så lav – og hva som kan gjøres for å øke den.
Ekspertintervju5. juli 2023Hydrogen har tolv ganger sterkere klimaeffekt enn CO₂Selv om hydrogen ikke er en klimagass, er klimaeffekten av hydrogenlekkasjer mye sterkere enn for CO₂. Maria Sand forklarer mekanismene bak.
Ekspertintervju29. juni 2023Skeptisk til CO₂-fjerning som klimastrategiÅ fortsette med klimautslipp og fjerne CO₂ fra atmosfæren senere, er ifølge Christoph Heinze en dårlig klimastrategi. I alle fall hvis vi bryr oss om havet – og om hva havet betyr for oss mennesker.
Ekspertintervju20. juni 2023Kan kjernekraft bli lønnsomt?Hvor billig må det i så fall bli? Vi spør Asgeir Tomasgard og Goran Durakovic ved NTNU.
Ekspertintervju19. juni 2023Slik kan atomkraftverk lage bomberKjernekraftverk er viktige kilder til utslippsfri kraft i mange land, men noen land bruker dem også til mer lyssky formål. Professor Dieter Röhrich forklarer.