Aktuelt25. mai 2023Klimapanelet: Dette er de store og effektive utslippskuttene – og de kan gjøres nåDet er den mest løfterike grafen fra FNs klimapanel: Effektive, gjennomførbare og ikke minst rimelige tiltak for utslippskutt er tilgjengelig i dag.
Nyhet20. mars 2023Klimapanelet: Det må handles nå – dypt, raskt og varigDet hviler et tungt ansvar på 2020-tallets beslutningstakere: Jo mer temperaturen øker, desto verre konsekvenser. Dype utslippskutt og tilpasning – alt må gjøres raskt, samtidig og effektivt.
Kommentar10. mai 2022Statsråd Vestre bør kreve letestopp og større utbytte fra EquinorDe siste tre årene har Equinor brukt 56 milliarder kroner på å lete etter ny olje og gass i alle verdensdeler. Fra nå av bør selskapet heller investere i det fornybare. Hvis ikke bør staten kreve større utbytte.
Fem på fredag8. april 2022Utslippskutt er ikke nokKarbonfjerning er blitt uunngåelig, sier Klimapanelet, men ikke alle er enige. Les også blant annet om hvorfor sammendraget fra Klimapanelets siste rapport ble så langt.
#Klimavalg5. april 2022Hvordan kutter vi CO₂ og behovet for russergass? Svaret er mer fornybar energiNorges beste svar på budskapet fra FNs klimapanel er å bygge ut store volum havvind som bidrar til at Europa blir kvitt både CO₂-utslipp og russergass.
Nyhet4. april 2022Ny rapport fra Klimapanelet: Nå er det opp til politikerneParis-målene er foreløpig utenfor rekkevidde. Selv om klimapolitikk virker, selv om vi har teknologien og ressursene som kreves. Det er politikken det står på, heter det i den tredje delrapporten fra FNs klimapanel.
Aktuelt4. april 2022Ny rapport fra Klimapanelet: Samarbeider vi godt nok?Hvor godt fungerer Paris-avtalen? Hvordan måle resultatene av det internasjonale klimasamarbeidet? Ny rapport fra FNs klimapanel oppdaterer kunnskapsbildet, skriver Jørgen Wettestad, medforfatter av rapporten.
Ekspertintervju24. mars 2022Ekspertintervjuet: – Ut av oljen innen 2034Forskning fra Tyndall-senteret viser at Norge og et knippe andre rike land må slutte å pumpe olje og gass innen 2034 hvis Paris-målene skal nås. Hvorfor og hvordan? Vi spør en av forfatterne, Kevin Anderson.
Kommentar28. februar 2022FNs klimapanel: Alle må medEt av de viktigste poengene i den nye rapporten fra FNs klimapanel: Klimapolitikken må være rettferdig – i alle ordets betydninger – om den skal lykkes.
#Klimalederen26. februar 2022Russlands angrep mot Ukraina får store virkninger for energimarkedene – og dermed for klima- og energipolitikkenRussland angrep på Ukraina vil få stor betydning for klima- og energifeltet – både i Europa, Norge og ellers i verden. Energiprisene går opp. EU må ut av Putins klør. Det globale klimastrevet vil også bli påvirket. Klarer verden å ha flere tanker i hodet samtidig?
Debatt18. januar 2022Norges andel av togradersmålet er at vi kutter 3,5 millioner tonn per år. Fra NÅ.For at verden ikke skal krysse den kritiske togradersgrensen for global oppvarming, må land som Norge kutte i tråd med FNs klimapanels bane for 1,5 gradersmålet. Det holder ikke å gjøre noe som bare ligner på det, skriver Thomas Cottis.
Ekspertintervju12. januar 2022Ekspertintervjuet: Klimakrisen er en del av naturkrisenVi kan ikke løse klimakrisen først og så ordne alt det andre med naturen etterpå, advarer klimaforsker Siri Vatsø Haugum.
Ekspertintervju16. september 2021Ekspertintervjuet: Profftips til klimarapportenHvordan skal vi tolke de spesielle begrepene i klimarapportene? Hvordan virker Klimapanelets atlas? Har noe gått under radaraen i mediedekningen av rapporten? Vi spør nestlederen i Klimapanelets Arbeidsgruppe I.
Ekspertintervju14. september 2021Ekspertintervjuet: Fem mulige veier fremoverHvor varm planeten blir, avhenger av hvor mye klimagasser vi slipper ut. Som igjen avhenger av hvordan verden utvikler seg. Derfor har Klimapanelet tatt utgangspunkt i fem ulike fortellinger. Bjørn Samset fra CICERO forklarer.
Ekspertintervju8. september 2021Ekspertintervjuet: – Alarmklokkene slår– Det absolutt viktigste med rapporten, er at alarmklokkene slår. Nå er det virkelig alvor, sier direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning, Kikki Kleiven.
Ekspertintervju17. august 2021Ekspertintervjuet: Hva gjør vi med ødelagt natur?Nedbygging av natur kan også være ødeleggende for klima. Samtidig kan mange ødeleggende naturinngrep repareres. – Men det er ingen «quick fix», sier seniorforsker Dagmar Hagen i NINA.
#Klimalederen14. august 2021Klimalederen: Om FN-rapporten, EUs #fitfor55 – og stortingsvalgetOm nyhetene som beveger det grønne skiftet. Oppsummeres alt som skjer på klima- og energifeltet ved inngangen til høstsemesteret 2021, så er det ingen tvil om at politikken skjerpes.
Fem på fredag13. august 2021Raske kutt i metanutslipp vil bremse global oppvarmingUtslippene av metan bidrar stort til temperaturøkningen, viser klimapanelets rapport. Dype kutt er mulig og gir rask effekt. Også om enorme utslipp fra skogbranner og klimaavtrykket fra blått hydrogen.
Debatt12. august 2021Ignorerer FN når det passer seg – dommen over dagens politikere kan bli strengFNs generalsekretær ber om stopp i leting etter ny fossil energi. Indirekte svarer de tre største partiene i Norge at anmodningen ikke er noe å bry seg om – eller i alle fall ikke gjelder for oss, skriver Svein Tveitdal.
#Klimavalg10. august 2021Den nye FN-rapporten: Mer alvorsprat om klimaDen aller viktigste beskjeden fra FNs klimapanel er at klimaendringene øker i omfang og styrke så lenge vi fortsetter å bruke fossil energi. Jo lengre vi somler med utslippskutt, jo verre blir det.