EU-korrespondenten30. juni 2022EU «overhaler» klimapolitikken: Her er oversikten over de viktigste sakene som skal avgjøres til høstenEU-landene og Europaparlamentet har vedtatt sine posisjoner. Nå skal det forhandles bak lukkede dører om hva som blir EUs nye klimapolitikk i praksis.
EU-korrespondenten23. juni 2022Europaparlamentet vil skjerpe viktige deler av EUs klimapolitikkFrikvoter for industrien skal fases ut innen 2032, men Europaparlamentet vil utsette at bygg og veitransport skal omfattes av et kvotehandelssystem.
EU-korrespondenten20. juni 2022EUs innføring av karbontoll kan gi dramatisk karbonlekkasje og økte CO2-utslipp, frykter HydroCO2-utslippene fra verdens aluminiumsindustri har økt med omkring 10 millioner tonn i år. Grunnen er at produksjon flyttes fra Europa til særlig land i Asia, viser en beregning fra European Aluminium.
EU-korrespondenten16. juni 2022Norge og EU diskuterer hva som skal til for å starte norsk magnesiumproduksjonNorge og EU-kommisjonen forhandler om et grønt industripartnerskap. Et konkret tema i forhandlingene er hva som skal til for at det igjen kan produseres magnesium i Norge.
EU-korrespondenten8. juni 2022Europaparlamentet ble ikke enig om karbontoll og reform av kvotemarkedetEt flertall i Europaparlamentet stemte ned et kompromissforslag om å utvide EUs kvotehandel, fordi det ble for lite ambisiøst.
EU-korrespondenten6. juni 2022Kutt i europeisk aluminiumsproduksjon – kan true det grønne skiftetAluminiumsverk i EU produserer nå nesten én million tonn mindre enn de gjorde for ett år siden. Høye energipriser og manglende CO2-kompensasjon får skylden.
EU-korrespondenten13. mai 2022Vestre lobbet i EU for norsk CO2-kompensasjon til industrienEuropaparlamentet og medlemslandene skal snart starte forhandlinger som avgjør skjebnen til strømstøtte i milliardklassen til norsk industri.
EU-korrespondenten21. mars 2022Barth Eide: – Naturlig at Norge blir med i EUs klimaklubbParallelt med at EU innfører karbontoll, vil unionen lage en større klimaklubb av land som setter en pris på CO2-utslipp. Slik vil EU tvinge klimaverstinger som Kina og USA inn i folden.
EU-korrespondenten16. mars 2022Hydro frykter økt karbonlekkasje med EUs opplegg for karbontollEUs medlemsland har sluttet opp om prinsippene for en karbontoll. Aluminiumsgiganten Hydro frykter at dersom dette blir det endelige vedtaket, kan det skape mer og ikke mindre karbonlekkasje.
EU-korrespondenten15. mars 2022EU-landene enige om karbontoll – men utsetter viktige spørsmålEt overveldende flertall av EUs 27 finansministre slutter seg til prinsippet om å innføre en karbontoll. Men de har ikke løst floken med at denne kan ramme EUs egen eksportindustri.
EU-korrespondenten10. mars 2022Kompromissforslag om karbontoll – vil avvikle CO2-kompensasjon så snart som muligDet franske EU-formannskapet har lagt frem et kompromiss om forslaget til karbontoll. Det følger hovedtrekkene i Kommisjonens forslag.
EU-korrespondenten3. mars 2022Norge med brev til EU om karbontollI et brev til EU er finansminister Trygve Slagsvold Vedum opptatt CO2-kompensasjonsordningen ikke omfattes av karbontoll i første fase. Dette er strømstøtte i milliardklassen til kraftkrevende industri.
Kommentar15. februar 2022Karbontoll: Effekter og utfordringerFor å motvirke karbonlekkasje vurderer EU å innføre en form for karbontoll («karbongrensejustering»). Det kan ha noen gunstige effekter på globale utslipp, men forslaget vil møte en del juridiske og praktiske problemer, skriver Knut Einar Rosendahl.
EU-korrespondenten3. februar 2022EU-forslag om karbontoll kan ramme eksport til land utenfor EU og EØSEU-landene er dypt splittet om Kommisjonens forslag til karbontoll. Grunnen er at kraftkrevende industri mister frikvoter for produkter som eksporteres ut av EU-EØS. LO og NHO ber regjeringen komme på banen.
EU-korrespondenten19. januar 2022Han vil avvikle milliardstøtte til norsk kraftkrevende industriI løpet av ett år kan EU vedta endringer i regelverket for CO2-kompensasjon for kraftkrevende industri. Det kan bety at store norske industribedrifter mister milliarder i strømstøtte fra staten.
EU-korrespondenten10. januar 2022Frankrike skal samle et dypt splittet EU om en klimapolitikk som vil sviDen franske presidenten Emmanuel Macron skal lede EUs arbeid det neste halvåret. Det franske EU-formannskapet får store klimautfordringer i en union som er midt inne i en energikrise.
EU-korrespondenten16. desember 2021SSB er sterkt kritisk til den nye ordningen med CO2-kompensasjon«Betydelige utbetalinger uten kvantifiserte effekter.» Slik karakteriserer SSB i en høringsuttalelse forslaget til en ny CO2-kompensasjon for den kraftkrevende industrien.
Nyhet18. november 2021Netto null i EU innen 2050Som overordnet ramme for EUs grønne giv ligger en ny klimalov som skal gjøre Europa til verdens første klimanøytrale kontinent. Målet er netto nullutslipp innen 2050.
Debatt28. oktober 2021EUs karbontoll kan gi drahjelp til NorgeNorske ambisjoner for utslippskutt og en litt tøffere lederskapslinje i Europa representerer en viktig mulighet, skriver Gunnar Eskeland og Asgeir Tomasgard. EUs planer om en grensemekanisme – populært kalt karbontoll – kan fremme nullutslipp i industrien.
EU-korrespondenten19. oktober 2021Norsk industri ligger på EU-toppen i CO2-kompensasjonDen kraftkrevende industrien i Norge ligger på toppen i Europa når det gjelder CO2-kompensasjon. I de ti neste årene må staten ut med 70 milliarder kroner til de norske selskapene, viser forsiktig anslag fra Miljødirektoratet.