EU-korrespondenten27. februar 2022EUs energiministre til hastemøte om energikrisen og Ukraina-krigenFlere russiske storbanker kastes ut av betalingsformidlingssystemet Swift. Dette kan indirekte gjøre det vanskeligere for Russland å få betalt for sin olje- og gasseksport.
EU-korrespondenten22. februar 2022Olje- og gassektoren kan bli hardt rammet av sanksjoner mot RusslandEquinor har de siste årene utvidet virksomheten i Russland. Nye sanksjoner kan ramme vestlige energiselskaper i landet hardt.
Debatt21. februar 2022Utbygging av havvind haster – oljeselskapene må bidraVi trenger en modell som kan «kickstarte» utbyggingen av havvind. Oljeselskapene bør dekke ekstrakostnaden, skriver artikkelforfatterne.
#Klimavalg15. februar 2022Klimamålet i spill – støtten til (olje)elektrifisering smuldrer oppStøre/Vedum-regjeringens klimamål – 55 prosent kutt innenlands i 2030 – er i spill. Den politiske støtten til elektrifisering av oljeplattformer ser ut til å falle, nærmest uke for uke.
Aktuelt15. februar 2022Året da utslippene spratt opp igjenSterk økonomisk vekst og fullt trykk på kullkraftverk i Kina og India sørget for at de globale utslippene spratt tilbake igjen i 2021 og nærmet seg nivået fra før koronaen.
Debatt8. februar 2022Norsk sokkel må elektrifiseres med havvindElektrifisering av sokkelen må til, men kan bidra til kraftunderskudd som fortrenger grønn industri. En mye raskere utbygging av havvind er trolig eneste løsning på floken, skriver Stig Schjølset og Jon Evang i Zero.
Kommentar14. januar 2022Slik kan vi nå 2030-måletDet er ikke helt umulig å kutte Norges klimagassutslipp fra 49,3 til 23,1 millioner tonn innen 2030. Men det skjer ikke av seg selv.
EU-korrespondenten1. januar 2022EU-kommisjonen foreslår å grønnmerke gass og atomkraftI et forslag som ble lekket i nyttårshelgen, går EU-kommisjonen inn for at gass og atomkraft skal merkes som bærekraftig, men på visse vilkår.
EU-korrespondenten16. desember 2021EU vrir støtteordning fra olje og gass til strømkabler til sjøs og hydrogenEU skal ikke lenger finansiere olje- og gassprosjekter. Investeringene i grenseoverskridende prosjekter av felles viktighet, skal være grønne.
EU-korrespondenten22. november 2021Kommisjonen dropper oljeledninger og terminaler fra listen over viktige fellesprosjekter i EUOlje er ute av EUs liste over viktige europeiske felles infrastrukturprosjekter i energisektoren. Brexit fører til at NorthConnect, den planlagte strømkabelen mellom Norge og Skottland, strykes av listen.
Debatt17. november 2021Vi må snakke om subsidierSuperprofitten kommer fra et sted. Fossil energiproduksjon ble i 2020 sponset med den nette sum av 50 000 milliarder kroner, skriver Anders Waage Nilsen.
Kommentar11. november 2021Danmark i spissen for allianse som vil stenge oljekraneneHovedfokus til nå har vært på utfasing av kullproduksjon – nå står olje og gass (O&G) for tur, skriver Svein Tveitdal. Danmarks klima- og energiminister sier at Norge bør sette sluttdato.
Nyhet28. oktober 2021Oljenæringens fremtidDen norske oljenæringen bør om 20-30 år være minst mulig eller mindre enn i dag, mener et flertall i befolkningen. Men en betydelig andel vil beholde en stor oljenæring.
#Klimalederen23. oktober 2021Vil verdens ledere bruke IEAs World Energy Outlook som “jukselapp” i Glasgow?IEA har lagt frem oppskriften verdens ledere bør følge i Glasgow. Mer fornybar energi er svaret på energikrisen i EU. Og hva betyr det at Arbeiderpartiet vil ta alle klimakuttene hjemme i Norge?
Debatt22. oktober 2021Elefanten i GlasgowNorge liker å være best i klassen når det gjelder å støtte FNs anbefalinger. Men nå reiser Norge til COP26 i Glasgow med en stor elefant i rommet, skriver Svein Tveitdal.
Europas grønne skifte13. oktober 2021Fossilforbud i Arktis: EU støtter seg på Paris-avtalenI ny strategi går EU klart mot utvinning av fossil energi i Arktis. Les også om unionens verktøykasse mot høye energipriser, norsk suverenitet og EU, Macron og atomkraft.
EU-korrespondenten13. oktober 2021EU vil jobbe for å forby olje- og gassutvinning i ArktisEU vil jobbe for å få aksept for at det ikke skal drives olje- eller gassleting i Arktis. Det er en av konklusjonene i Kommisjonens nye politikk for nordområdene.
EU-korrespondenten11. oktober 2021Scholz bønnhørt i Brussel: EU vil danne klimaklubbEU-kommisjonen vil ta initiativet til å danne en koalisjon for handel med grønne varer.
#Klimavalg5. oktober 2021Dømt til evig strid om olje og klimaEn flertallsregjering av Ap, Sp og SV kunne staket ut en ny og modernisert kurs i oljepolitikken, men den muligheten glapp da Audun Lysbakken forlot Hurdal.
EU-korrespondenten26. september 2021Klimaendringer vil koste EU nær et halvt oljefond i åretDet må investeres 470 milliarder euro ekstra hvert år, dersom EU skal nå målene om utslippskutt og samtidig gjøre tiltak som motvirker effekten av klimaendringene. Det skriver EU-kommisjonen i en nylig utgitt rapport.