Debatt25. september 2023Et kraftløft krever også et kommuneløftKommunene har fått mer makt over grønn energi- og industriutvikling, men trenger nye verktøy og mer kompetanse for å skru opp tempoet, skriver Tarald Fidjeland i Sopra Steria Footprint.
Debatt28. august 2023Bildeling i det offentlige er en lavthengende klimafruktTransportsektoren i Norge står for omtrent en tredjedel av klimagassutslippene. Å bytte ut diesel og bensin til elektrisk er langt fra nok – vi må ha færre biler på veiene, skriver Petter Hellman og Bjørn K. Haugland i Skift.
Ekspertintervju23. mai 2023Hemmeligheten bak lokal klimasuksessSeniorforsker Hege Westskog forteller om hovedingrediensene i oppskriften på vellykket kommunal klima- og miljøpolitikk.
Ekspertintervju4. mai 2023Hvordan bli bedre på klimatilpasning?Professor Carlo Aall mener et første skritt kan være å snakke mindre om været.
Nyhet6. januar 2023– Vi må rive mindre og bygge mindre nyttTenk deg om før du river! Det bør også gjelde store byggeiere som kommuner og fylkeskommuner, sier Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse. Hun mener riving bør være siste utvei for dem som vil minske klimafotavtrykket sitt.
Nyhet5. januar 2023Trondheim: Skole har redusert behovet for tilført energi med over 80 prosentI oktober 2022 gjenåpnet Tiller videregående skole etter omfattende rehabilitering, noe nybygging – og utstrakt gjenvinning. Deler av skolens gamle materialer er nå resirkulert til 8000 nye sponplater.
Nyhet4. januar 2023Ringerike: Nye pumpestasjoner kuttet strømforbruket med 81 prosentTyngdekraften har fått hovedrollen når kloakken fraktes fra bygda Åsa til Monserud renseanlegg i Ringerike kommune i Viken. 14 små renseanlegg har blitt til fire pumpestasjoner.
Nyhet3. januar 2023Bergen: En kombo av rehabilitert og nytt – med lite behov for kjøp av strømStrenge krav i anbudsrunden gjør at Holen skole på Laksevåg i Bergen nå kun trenger å kjøpe inntil rundt 30 prosent av strømmen skolen trenger.
Nyhet2. januar 2023Stjørdal: Nytt omsorgssenter i høy grad selvforsynt med kortreist energiNår beboerne i omsorgssenteret nyter den vakre sansehagen, beveger de seg over 16 energibrønner. Brønnene og solceller på taket sparer kommunen for innkjøp av rundt 250 000 kWh strøm og varme – hvert år.
Nyhet30. desember 2022Tvedestrand: En miks av solceller, biogass, flisfyr, energibrønner og brukte bilbatterierI juni og juli 2022 fikk Tvedestrand videregående skole en strømregning på minus 138 000 kroner – takket være blant annet 4400 kvadratmeter solceller og brukte Nissan Leaf-batterier.
Nyhet29. desember 2022Rendalen: Kuttet forbruket med 1,5 millioner kWh i året etter investeringer på 16 millionerInvesteringer i energieffektivisering over fire år gjør at Rendalen kommune nå sparer 1,5 millioner kWh i året. Med dagens strømpriser er innsparingen mye større enn det som ble lagt til grunn da vedtakene ble fattet.
Nyhet28. desember 2022Våler i Viken: I mål med nær 40 prosent kutt i energiforbruketI 2020 brukte Våler kommune i Viken – med sine snaut 6000 innbyggere – rundt 35 millioner kroner på 88 små og store strømsparetiltak. Inntjeningen går raskere enn forventet.
Debatt21. oktober 2022Ikke undervurder den lokale omstillingskraften!Takket være midler fra Klimasats har vi fått elektriske ferger i flere fylker og elektrifisert bussene i storbyene. Det er overraskende og skuffende at regjeringen foreslår å avslutte ordningen, skriver fire organisasjoner.
Debatt29. september 2022Grønn finans er viktige verktøy i kommunenes klimaomstillingKommunesektoren må slutte å behandle klima og miljø som valgfag. Se det som en kjernekompetanse for de som jobber med forvaltning, investering, anskaffelser og næringsutvikling, skriver Chin-Yu Lee og Mari Roald Bern.
#Klimavalg9. august 2022Strømkrisen: Norge trenger et krafttak for mer fornybar energi og mer enøkDet sikreste botemiddelet mot høye strømpriser er mer fornybar energi og lavere forbruk. Ap og Sp har ordførerne i mer enn to-tredeler av landets kommuner. Hva kan de gjøre med strømkrisen?
EU-korrespondenten27. juni 2022Aasland skeptisk til EU-forslag om hurtigbehandling av vindkraftOlje- og energiminister Terje Aasland er ikke begeistret for EU-kommisjonens forslag om hastebehandling av vindkraftkonsesjoner. Men han innrømmer at man i Norge kan effektivisere behandlingen.
Debatt28. mai 2020Trondheim: Ekstern ressursgruppe skal utfordre kommunen i klimaarbeidet– Vi har unektelig beveget oss ut av komfortsonen og har med vilje valgt gruppemedlemmer som ikke er enige med oss i alt, sier Knut Okkenhaug i Trondheim kommune.
Nyhet12. mars 2020#Klimarisiko: Kommuner risikerer fraflytting– Klimarisiko kan ikke lenger håndteres som et ad hoc-spørsmål, men må være integrert i arbeidet med bærekraft og samfunnssikkerhet, sier samfunnsrådgiver Lars Wang.
Nyhet2. oktober 2019Stor skattereform vil gi økte investeringer i vannkraft, mener ekspertutvalgEn omlegging av hvordan vannkraft skattlegges vil legge bedre til rette for lønnsomme investeringer, mener offentlig utvalg. Forslagene møter stor motstand – også i kraftnæringen.
Kommentar12. september 2019Norge trenger en klimatilpasningsministerNorge er ikke godt nok forberedt på ekstremvær. Like bekymringsverdig er det at det ikke foreligger noen nasjonal plan for hvordan vi skal bli det. Norge trenger nå en klimatilpasningsminister.
Nyhet14. august 2019Havstigning betyr alvorlig klimarisiko for kystkommunene i TrøndelagHavet stiger og stormfloene blir kraftigere. Fageksperter anbefaler sterkt at kommunene i Trøndelag forholder seg til statlige veiledninger for ikke å komme i erstatningsansvar, særlig når man etablerer boligområder.
Debatt20. mars 2019Fossilfrie regionar innan 2030Kanskje kan vi saman imøtekomme kravet frå dei unge, legge planar for å fjerne utslepp, region for region, og oppnå tilnærma fossilfri drift av Noreg innan 2030? Kjære politikarar, no har de sjansen. Dette er ikkje ein test, det er no det gjeld!
Klimatv.no6. mars 2019Frokostmøte: Den lokale klimarisikoenSe opptak av frokostmøte med tema «Den lokale klimarisikoen». Innledere er blant andre Tine Sundtoft, Hans Olav Hygen og NRK-journalist Mads Nyborg Støstad.
Debatt5. mars 2019Nytt kunnskapshefte om lokal klimarisiko«Klimarisiko. Hva kan du gjøre i din kommune?» er et nytt hefte som gir en kort og konkret introduksjon til temaet lokal klimarisiko.
Rapporter28. januar 2019Hva betyr 1,5 graders-rapporten for norske kommuner?Lokale tiltak er vesentlige for omstillingen til et lavutslippssamfunn. Det viser spesialrapporten til FNs klimapanel. CICERO har hjulpet Oslo kommune å forstå hvilken rolle kommunen kan spille i å nå målene satt i Paris-avtalen.
Nyhet15. juni 2017#Klimarisiko: – Statens krav om klimariktige investeringer er for svake, det kan koste kommunene dyrt, sier Kristine Falkgård– Kommunene er utsatt for overgangsrisiko fordi de risikerer å gjøre investeringer i infrastruktur som kan bli dyrere å bruke eller til og med forbudt på grunn av strengere klimapolitikk. Dette gjelder for eksempel innen avfallshåndtering, sier Kristine Falkgård, administrerende direktør i Kommunalbanken.
Nyhet4. april 2017– Mer og dyrere ekstremvær, sier professor– Vi ser en økning i det som kan kalles ekstremnedbør over hele landet, sier Asgeir Sorteberg, professor i meteorologi ved UiB og Bjerknessenteret.
Nyhet30. mars 2017Fysisk klimarisiko: Dårlig forberedt, godt forsikret?Klimastiftelsens ekspertpanel om fysisk risiko knyttet til klimaendringer: Hvor godt forberedt er det norske samfunnet?
Nyhet29. august 2016Klimatilpasning: – Kommunale og nasjonale myndigheter mangler data og risikoforståelseFlom og overvann – konsekvensene av global oppvarming er her allerede. Men både kommunale og nasjonale myndigheter mangler data og risikoforståelse for å ta de riktige beslutningene om klimatilpasning, mener Mia Ebeltoft i Finans Norge.
Nyhet11. april 2016NVE-direktøren: Kraftkommuner må investere fremfor å ta ut utbytteNorsk vannkraft må få mer aktive eiere. Kommuner må gå fra å høste til å så, sier NVE-direktør Per Sanderud.
Kommentar10. september 201518 tiltak for god klimapolitikk etter valgetTirsdag etter kommune- og fylkestingsvalget forhandler partiene om posisjoner, makt og politiske samarbeidsavtaler for å danne flertallskoalisjoner. Her er ideer til en god klimapolitikk i de kommende fire årene.
Nyhet1. september 2015Politikerne kappes om å være grønnestKlimafrokost med kommune- og stortingspolitikere viste: Nå konkurrerer de om å være mest offensive i klimapolitikken.
Klimatv.no1. september 2015Video: #Klimafrokost om kommunenes store muligheter for CO₂-kuttSe videoopptak av #Klimafrokost med valgtemaet «Kommunestyrene – nøkkelaktører for store klimakutt?”.
Nyhet23. desember 2014Lokale fellesskap gir beste inspirasjon til klimainnsatsLokale fellesskap sørger for den mest effektive motivasjonen til å delta i klimatiltak, viser et dansk forskningsprosjekt. Venner, familie og kolleger inspirerer mer enn tiltak fra myndighetene.
Kommunene og det grønne skiftet12. september 2014Grønne kreditter til kommuneneResultatet av en grønn kredittordning vil være at kommunene vil få et ekstra tilskudd fra staten for dokumenterte tiltak på klima- og energiområdet.
Kommunene og det grønne skiftet12. september 2014Miljøfyrtårn – et konkret virkemiddelMiljøsertifisering er miljøansvar i praksis.
Kommunene og det grønne skiftet10. september 2014Har kommunen viljen, har Enova verktøyetEnova har støtteprogram tilpasset kommunenes behov for energi- og klimatiltak. Verktøykassen finnes. Bruk oss.
Kommunene og det grønne skiftet8. september 2014Klimapartnere Hordaland – med mål om en grønnere regionGrønn forretningsutvikling er en hovedsatsing for Klimapartnere Hordaland. 14 virksomheter med 40.000 ansatte er med fra start.
Kommunene og det grønne skiftet29. august 2014Slik kan kommunene bidra til omstillingenNorge skal omstilles til et lavutslippssamfunn. Første skritt på veien dit kan være å sammenkoble areal- og transportpolitikken gjennom et sterkere samarbeid mellom stat og kommune.
Kommunene og det grønne skiftet20. august 2014Klimapartnere – effektiv modell for grønt skifte på regionnivåEnhver region i Norge og Europa ønsker å redusere sine utslipp av klimagasser og utvikle grønne arbeidsplasser. Klimapartnere viser hvordan dette kan gjøres.
Kommunene og det grønne skiftet18. august 2014Livet leves i kommuneneHvordan kan kommunene bidra til den grønne omstillingen vi står foran?
Kommunene og det grønne skiftet11. august 2014En ny by – helt uten utslipp av klimagasserEn visjon om nullutslipp ligger til grunn for utbyggingen av Lierstranda, en helt ny fjordby for 15-20.000 mennesker.
Kommunene og det grønne skiftet27. juni 2014Klimaledelse mot et grønt skifte i Arendal kommuneHandling på lokalnivået er helt nødvendig om verden skal nå globale klimamål.
Debatt3. januar 2014Klima og helse kan “smøre” Sanners kommunereformKommunereform blir en hovedsak for det nye Kommunal- og moderniseringsdepartementet, ifølge statsråd Jan Tore Sanner.