Aktuelt21. februar 20222021: Et år i klimakrisens tegn2021 ble et av de varmeste årene målt noensinne. Og ekstremværet som fulgte ble forklart med menneskeskapte klimaendringer.
Ekspertintervju14. februar 2022Ekspertintervjuet: Menneskeskapt ekstremværKlimaforsker Friederike Otto leder en forskergruppe som på bare en uke kan vurdere om et ekstremvær ville vært mulig uten menneskeskapt oppvarming. Her forklarer hun hvordan de gjør det.
Podkast13. februar 2022Verden er allerede mer enn 1,2 grader varmerePODKAST: – I,5-gradersmålet er kjørt. Det er en utopi. Nye klimadata viser at verden er 1,25 grader varmere nå. Vi vil høyst sannsynlig passere halvannen graders global oppvarming i løpet av 2030-tallet, sier klimaforsker Helge Drange.
Kommentar15. november 2021Kloden fortsatt på «kode rød» etter GlasgowStatus etter COP26 er at vi ifølge FN styrer mot en oppvarming på 2,4 grader – vel å merke hvis alle landene holder sine løfter. Kloden er på vei mot katastrofal oppvarming, skriver Svein Tveitdal.
Nyhet4. november 2021Globale utslipp: Tilbake til startEtter koronaknekken i 2020 har de globale CO2-utslippene gått raskt opp igjen og er nesten tilbake på nivåene fra før pandemien, viser siste rapport fra Global Carbon Project.
Ekspertintervju8. september 2021Ekspertintervjuet: – Alarmklokkene slår– Det absolutt viktigste med rapporten, er at alarmklokkene slår. Nå er det virkelig alvor, sier direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning, Kikki Kleiven.
Ekspertintervju23. august 2021Ekspertintervjuet: Derfor er Klimapanelet så bastante nåFNs klimapanel er tydeligere i språket i den nye rapporten enn noen gang før. Vi spør en av høringsredaktørene bak rapporten, professor Asgeir Sorteberg, om hvorfor.
Ekspertintervju12. august 2021Klimarapporten: Naturlige buffere blir mindre effektiveSå langt har havet og fotosyntesen på land bremset oppvarmingen. Men jo varmere det blir, jo mindre vil den effekten hjelpe oss, sier den nye rapporten fra FNs klimapanel. Klimaforsker Are Olsen forklarer.
Nyhet9. august 2021Ny IPCC-rapport: Ingen rom for tvil eller nølingI dag slippes den siste rapporten til FNs klimapanel. Talen har aldri vært klarere: Klimaendringene og ekstremtemperaturene vi ser nå skyldes menneskeskapte utslipp. Og hvert tonn CO2 vi slipper ut fra nå av bidrar til ytterligere oppvarming.
Nyhet9. mars 2021Kinas femårsplan: Ingen lovnader om raske kuttMålet om å nå utslippstoppen innen 2030 ligger fast, men foreløpig mangler detaljene for hvordan det skal skje.
Aktuelt24. februar 2021Ny forskning: Vippepunkter i havet går under radarenAlvorlige endringer i havet som med sannsynlighet kan skje får liten oppmerksomhet, advarer en gruppe forskere med UiB-professor Christoph Heinze i spissen.
Ekspertintervju1. februar 2021Ekspertintervjuet: – Vi har evnen, men mangler viljenVerden ligger ikke an til å nå klimamålene med politikken som føres nå. Men det er ikke sikkert det er for sent, mener klimaforsker Bill Hare.
Ekspertintervju25. januar 2021Ekspertintervjuet: Derfor sliter koralleneTropiske korallrev på grunt vann utsettes stadig oftere for bleking. Men alle koraller trues av havforsuring. Også i kalde havområder, forteller forsker Tina Kutti ved Havforskningsinstituttet.
18. januar 2021Global oppvarming: Slik beregnes temperaturøkningenDet er de langsiktige trendene som teller i analyser av klimaet. Det får konsekvenser for hvordan vi beregner økningen i global temperatur siden førindustriell tid.
29. september 2020Hva gjør La Niña med været?Værfenomenet El Niño forbinder mange med intens varme, men nå er dens kaldere lillesøster La Niña her. Klimaforsker Lea Svendsen forklarer hva det betyr.
Aktuelt25. august 2020Ny forskning: Oppvarmingen i Arktis går raskere enn vi troddeVi bør derfor forberede oss på endringer som kommer raskere og blir kraftigere enn vi har trodd, sier klimaforsker Eystein Jansen.
Aktuelt9. juli 2020Varsler jordens klima på kort siktNesten over alt på jorden vil gjennomsnittstemperaturen trolig bli høyere i de kommende fem årene enn den har vært de siste tiårene. Det kommer frem i en ny rapport med klimavarsler for den nærmeste fremtiden.
Innsikt15. juni 2020Forsinkelsen i den globale oppvarmingenSelv om klimagassutslippene stanser i morgen, vil oppvarmingen fortsette en stund til – såkalt «committed warming». Tore Furevik forklarer hvorfor – og forteller hvordan koronakrisen kan gi oss svar vi ellers aldri ville fått.
Ekspertintervju16. april 2020Ekspertintervjuet: Klimaendringene kan gi nye sykdommer og økt smittespredningNorge skal bli villere, varmere og våtere. Det kan bety flere farlige virus, bakterier og sopper, og nye smittebærende insekter og dyr.
Aktuelt6. februar 2020Ekspertintervjuet: Det usannsynlige skrekkscenarietI årevis har klimamodeller blitt kjørt med en bestemt utviklingsbane som det verst tenkelige utfallet for klimaet. Den er gjerne blitt fremstilt som det vi vil oppleve om vi ikke foretar oss noe. Men det blir heldigvis stadig mer misvisende, sier Glen Peters.