

Ekspertintervjuet: Dette styrer klimaet
Hva er det egentlig som gir oss klimaet vi har på jorden? Og hvordan vet vi at det er nettopp CO2 som er den store synderen?

Klimaendringer

Den globale gjennomsnittstemperaturen har økt med 1°C i løpet av de siste 150 årene. Hvordan vet vi det, og hvilke konsekvenser vil denne utviklingen få?
Klimaløsninger

Hvordan fremtiden skal se ut, avhenger av hva vi gjør i dag, og hvor mye vi klarer å redusere utslippene våre. Hva skal til for å nå klimamålene?
Kinas femårsplan:
Ingen lovnader om raske kutt
Målet om å nå utslippstoppen innen 2030 ligger fast, men foreløpig mangler detaljene for hvordan det skal skje.


Ny forskning: Vippepunkter i havet går under radaren
Alvorlige endringer i havet som med sannsynlighet kan skje får liten oppmerksomhet, advarer en gruppe forskere med UiB-professor Christoph Heinze i spissen.

Ekspertintervjuet: – Vi har evnen, men mangler viljen
Verden ligger ikke an til å nå klimamålene med politikken som føres nå. Men det er ikke sikkert det er for sent, mener klimaforsker Bill Hare.

En misforståelse oppklart – med Non Stop
Et tilbakevendende argument blant klimaskeptikere er at bare 4,2 prosent av CO2 i atmosfæren er menneskeskapt. Men de som fremmer det argumentet glemmer noe helt avgjørende, skriver Siv Kari Lauvset.

Ekspertintervjuet: Derfor sliter korallene
Tropiske korallrev på grunt vann utsettes stadig oftere for bleking. Men alle koraller trues av havforsuring. Også i kalde havområder, forteller forsker Tina Kutti ved Havforskningsinstituttet.

Hva gjør La Niña med været?
Værfenomenet El Niño forbinder mange med intens varme, men nå er dens kaldere lillesøster La Niña her. Klimaforsker Lea Svendsen forklarer hva det betyr.

Ny forskning: Oppvarmingen i Arktis går raskere enn vi trodde
Vi bør derfor forberede oss på endringer som kommer raskere og blir kraftigere enn vi har trodd, sier klimaforsker Eystein Jansen.
Varsler jordens klima på kort sikt
Nesten over alt på jorden vil gjennomsnittstemperaturen trolig bli høyere i de kommende fem årene enn den har vært de siste tiårene. Det kommer frem i en ny rapport med klimavarsler for den nærmeste fremtiden.

Forsinkelsen i den globale oppvarmingen
Selv om klimagassutslippene stanser i morgen, vil oppvarmingen fortsette en stund til – såkalt «committed warming». Tore Furevik forklarer hvorfor – og forteller hvordan koronakrisen kan gi oss svar vi ellers aldri ville fått.


Ekspertintervjuet: Klimaendringene kan gi nye sykdommer og økt smittespredning
Norge skal bli villere, varmere og våtere. Det kan bety flere farlige virus, bakterier og sopper, og nye smittebærende insekter og dyr.
Ekspertintervjuet: Det usannsynlige skrekkscenariet
I årevis har klimamodeller blitt kjørt med en bestemt utviklingsbane som det verst tenkelige utfallet for klimaet. Den er gjerne blitt fremstilt som det vi vil oppleve om vi ikke foretar oss noe. Men det blir heldigvis stadig mer misvisende, sier Glen Peters.

Australia nå – dette er hvordan klimaendringer ser ut
Australia brenner. Katastrofen som utspiller seg viser klimaendringenes brutale realitet.

Ekspertintervjuet: Kloden er allerede 1 °C varmere
Jordkloden blir varmere. Sammenliknet med gjennomsnittet fra 1880–1930, er kloden allerede 1 °C varmere. Det merkes, forteller Rasmus Benestad fra Meteorologisk institutt. Men ikke alt ekstremvær kan tolkes som tegn på økt oppvarming, understreker han.

Ny rapport fra Klimapanelet: Klimaendringene går stadig raskere
Onsdag ble klimapanelets spesialrapport om hav og is lagt frem. – Rapporten viser alvoret i situasjonen. Alle menneskene på jorda blir direkte eller indirekte berørt av endringene vi nå ser, sier Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning.


For hett? Dra til Sverige!
Klimaendringene skaper et skille mellom mennesker som kan flykte fra hetebølger og de som ikke slipper unna. Les også: Kull-subsidieavsløringer fyrer opp klimaprotester mot G20, fornybar slo kull for første gang i USA og Danmark må snu utslippstrenden fra transport og landbruk for å kutte utslippene med 70 prosent.
Hyppigere og mer intense hetebølger: Tilpasning livsviktig
Flere steder i Europa kan det bli over 40 grader denne uken. Menneskeskapte klimaendringer gir hyppigere og mer intense hetebølger.


Himalayas breer smelter
To milliarder mennesker vil bli berørt av omfattende bresmelting i Himalaya. Øvrige saker: 2018 fjerde varmeste år, Trump-stater hardest rammet av klimaendringer, belgisk elevaksjon og britisk utslipps-exit.

Ny rapport: Svalbard blir 4–10 grader varmere i 2100
På Svalbard har oppvarmingen allerede gått vesentlig raskere enn i fastlands-Norge. Og det er ikke slutt ennå, ifølge rapporten «Climate in Svalbard 2100».