Ekspertintervju25. mai 2023Faller utenfor klimanisjenI over 6000 år har menneskelig sivilisasjon utviklet seg innenfor et helt bestemt klima. Flere og flere bor nå utenfor denne klimanisjen, forklarer professor Tim Lenton.
Fem på fredag9. desember 2022IEA: Mye mer fornybar i vente enn tidligere anslåttRusslands krig mot Ukraina og energikrisen vil gi svært rask vekst i fornybar energi de kommende årene, ifølge IEA. Les også om CO₂-avgift på dansk landbruk og at det kanskje blir (gjen)åpning for vindkraft på land i Storbritannia.
Nyhet8. desember 2022Rystad: Vi kan fortsatt klare 1,5 °CSol, vind og elektrifisering: Teknologiutviklingen går så fort at det ennå er innenfor rekkevidde å begrense global oppvarming til 1,5 grader, mener Jarand Rystad.
Podkast22. november 2022DNV: – Havvind større enn vannkraft i 2047– Selv et Europa som ikke når klimamålene kommer til å etterspørre vesentlig mindre norsk gass, men desto mer kraft og hydrogen. Vi tror Norge kan levere 55 TWh strøm og 4 millioner tonn grønt hydrogen fra havvind i 2050, sier leder for energiomstilling i DNV, Sverre Alvik.
Ekspertintervju24. august 2022Ny forskning: CO₂-fangst kan gi rask nedkjølingHvis omveltningen i Nord-Atlanteren svekkes, kan det føre til kjøling på nordlige breddegrader. Den kjølingen kan bli forsterket av CO₂-fangst, ifølge Hanna Lee og Jörg Schwinger.
EU-korrespondenten14. juli 2022Folk i EU ser mørkere på fremtiden – grunnen er energikrise og krigHusholdningene i EU er preget av den samme fremtidspessimismen nå som da pandemien startet. Grunnen er de økonomiske virkningene av høye energipriser og krigen i Ukraina.
Kommentar27. desember 2021Vi må forberede energisystemet på elektrifiseringsbølgenElektrifisering av energibruk til transport, industri og oppvarming er hovedgrepet for utslippskutt i Norge og Europa. Oppvarming skiller seg ut som en særlig vanskelig nøtt, skriver forskere ved NorENS-prosjektet, NMBU.
#Klimavalg14. desember 2021De skyhøye strømprisene: Gassen den store X-faktorenStrømprisene kan forbli høye lenge – og de vil svinge mye. Derfor må politikerne ha beredskapen i orden, med et system folk kan stole på. Gassprisen er den virkelig store X-faktoren.
Podkast27. oktober 2021DNV: – Europa og Nord-Amerika må nå nullutslipp i 2042PODKAST: – Skal verden ha en sjanse til å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader må den rike delen av verden nå nullutslipp mange år før 2050, sier Sverre Alvik, leder for energiomstilling i DNV.
EU-korrespondenten26. september 2021Klimaendringer vil koste EU nær et halvt oljefond i åretDet må investeres 470 milliarder euro ekstra hvert år, dersom EU skal nå målene om utslippskutt og samtidig gjøre tiltak som motvirker effekten av klimaendringene. Det skriver EU-kommisjonen i en nylig utgitt rapport.
Ekspertintervju16. september 2021Ekspertintervjuet: Profftips til klimarapportenHvordan skal vi tolke de spesielle begrepene i klimarapportene? Hvordan virker Klimapanelets atlas? Har noe gått under radaraen i mediedekningen av rapporten? Vi spør nestlederen i Klimapanelets Arbeidsgruppe I.
Nyhet7. september 2021– Mye ny vindkraft trengs hvis Norge og Norden skal nå klimamålNorden kommer ikke utenom massiv utbygging av ny vindkraft hvis karbonnøytralitet skal nås innen 2050, ifølge ny scenariorapport fra Nordisk Energiforskning. I Norge forutsettes det ny vekst fra 2030.
Kommentar30. august 2021Olje og havvind: optimal miks på sikt?Ved å kombinere høsting av eksisterende oljefelt med investeringer i havvind kan Norge få en grønn offshore energi-sektor med stor sysselsetting.
Ekspertintervju21. juni 2021Ekspertintervjuet: Derfor tror NVE at vi får 7 TWh norsk solkraft i 2040Men mye er usikkert i prognosen, og noe er holdt helt utenfor. Jarand Hole i NVE forklarer.
Debatt10. juni 2021Equinor-perspektiver: Blir det ny klimakurs med Anders Opedal?Equinor bevilger seg et «romsligere» utslippsbudsjett i #Energyperspectives enn IEA gjør i sitt netto null-scenario. Da blir det plass til mye mer olje og gass.
Nyhet18. mai 2021IEAs 2050-veikart: Et utvalg graferFra klimakrise til nullutslipp: Det internasjonale energibyrået slår i bordet med et ambisiøst veikart mot 2050. Her finner du noen av de viktigste grafene og budskapene fra rapporten.
#Klimavalg12. februar 2021Perspektivmeldingen forteller oss at reell grønn vekst hasterJan Tore Sanners perspektivmelding er et budskap om at det haster å få til mer grønn verdiskaping i Norge – og det må skje uten at statskassen tømmes på veien.
#Klimavalg17. november 2020Fremtiden er fornybar og elektrisk – nå også hilsen EquinorSignalene i Equinors normgivende scenario «Rebalance» er tydelige: Oljen går mot solnedgang og fornybar energi overtar.
Debatt10. november 2020Uten ny kraftutbygging, venter vanskelige valgNye analyser viser at vi ikke kan få både billig strøm, grønn industri, utslippsfri transport – og samtidig unngå ny kraftutbygging.
Fem på fredag30. oktober 2020Tror utslipp fra energisektoren har nådd toppenSelv med utslippsvekst etter «koronaduppen», blir 2019 toppåret, mener Bloomberg New Energy Finance. Les også om oljegiganter som vil bygge karbonlager i Nordsjøen, mulig metanutslipp i Arktis og økte klimautfordringer i Afrika.
Rapporter9. september 2020Fremtiden under lupen: Vi skaper en ny energivirkelighet, men sliter likevel med klimamåleneI nye analyser utpensler Statkraft og DNV GL i detalj hvordan den formidable energiomstillingen mot 2050 kan arte seg. Selv med en enestående kraftanstrengelse beveger verden seg mot 2 grader oppvarming – eller mer.
Nyhet8. september 2020Flytende havvind vil ta av, mener DNV GL: 20000 turbiner innen 2050Utbyggingen av flytende havvind vil skyte fart etter 2030. Norsk industri må posisjonere seg allerede nå for å kapre andeler i det kommende globale markedet, ifølge prosjektdirektør Sverre Alvik i DNV GL.
Kommentar11. februar 2020Billig sol og vind + hydrogen forandrer altStorbritannia og Europa for øvrig trenger verken naturgass, forbrenningsmotorer eller kraftverk med karbonfangst. Store mengder vind- og solkraft pluss hydrogen kan gjøre jobben mest kostnadseffektivt, skriver forfatteren Chris Goodall i ny bok.
Kommentar30. januar 2020Et fossilfritt Norge uten mer fornybar kraft?Er det en realistisk mulighet? Det er nettopp hva som hevdes i en rapport fra Naturvernforbundet, men analysen har mangler.
Kommentar20. januar 2020Vi har nok kraft til å elektrifisere NorgeSelv med omfattende og hurtig elektrifisering av transport, olje- og gassutvinning og annet fossilt energiforbruk: Vi kommer til å ha nok elektrisk kraft i Norge. La oss sette i gang med jobben!
Fem på fredag22. november 2019Sol- og vindkraft beste løsning for miljø og folkehelse, sier studieForskere har studert tre veier til et avkarbonisert globalt kraftsystem – varianten basert på sol og vind gir de største miljø- og helsegevinstene. Også om store innovasjonsnyheter og kinesisk kullvekst.
Nyhet14. november 2019Finansdepartementet skal klimarisiko-teste økonomienSiv Jensens departement skal stressteste Norges offentlige finanser og nasjonalformue mot klimarisiko og etablere scenarioer for utviklingen i prisen på olje, gass og CO₂.
Kommentar11. november 2019Slik kan Norge bli fossilfritt innen 2040Naturvernforbundets nye rapport viser hvordan Norges bruk av fossil energi kan reduseres for å være i tråd med 1,5-gradersmålet og fases helt ut innen 2040.
Kommentar12. august 2019Norsk utenrikspolitikk i en varmere verdenKlimakrisen gir tunge argumenter for å knytte Norge enda nærmere til EU, og for å samarbeide tettere med Kina, skriver Thomas Boe Hornburg og Ole Jacob Sending. Å hindre dramatiske klimaendringer bør ha høyeste prioritet i norsk utenrikspolitikk.
Kommentar27. juni 2019Tilnærming for å kartlegge klimarisiko – trusler og muligheter for virksomhetenKlimaendringer og klimapolitikk er svært viktige premisser for næringslivet. Derfor er det i økende grad forventninger om at selskaper skal rapportere om hvordan de er eksponert for klimarisiko – og hvordan de håndterer ulike konsekvenser slike endringer vil kunne ha for selskapet.
Kommentar22. juni 2019Equinor og klima: Følg pengeneEquinor viser med rapporten Energy Perspectives at jo lenger vi venter med klimatiltak, desto vanskeligere blir det å nå klimamålene. Likevel satte de ny produksjonsrekord for olje og gass i fjor. Når vil det gå opp for Equinor at de er en del av problemet, ikke løsningen?
Kommentar13. juni 2019Mitt navn er PinkbergSkal vi skremme som Thunberg eller være optimistisk som Pinker? Ny bok leder frem til mulig konklusjon.
Debatt6. juni 2019Equinors scenarioer: Ingen tid å miste i energiomstillingenEquinors fremtidsanalyser etterlater ingen tvil: Dype utslippskutt må begynne nå dersom verden skal ha en brukbar sjanse til å klare klimamålene. Selv en kort utsettelse gjør jobben veldig mye vanskeligere.
Kommentar9. mai 2019Hva skal vi tro om mulighetene for å klare klimamålet på 1,5 grader?Finsk-tysk scenario forutsetter utslippskutt i en fart Europa ikke er i nærheten av å klare.
Kommentar13. mars 2019Olje-Norge vil begynne å slite om ti årGrunnet veksten i sol- og vindenergi vil etterspørselen etter fossilt brensel falle fra 2025. Norge bør dreie fokus mot å ta del i det globale grønne teknologiskiftet, skriver Einar Svendsen.
Nyhet7. januar 2019Forberedelse på klimarisiko i en tidlig faseBetydningen av klimarisiko for selskapets fremtidsutsikter er noe mange jobber med. Svarene i Klimastiftelsens kartlegging tyder likevel på at arbeidet ikke er kommet særlig langt.
Nyhet12. desember 2018Alvorsord om klimarisiko fra SkanckeOnsdag la Martin Skancke frem utredningen om klimarisiko og norsk økonomi – med en rekke anbefalinger fra et enstemmig klimarisikoutvalg han har ledet i et drøyt år.
Nyhet21. november 2018– Slik arbeider vi med klimarisiko i KLP– Skal de fossile selskapene lykkes med å opprettholde verdiskaping og sysselsetting, må virksomheten harmonere med klimamålene. Her må vi som eiere presse på og heie frem, sier konsernsjef Sverre Thornes i KLP.
Debatt8. oktober 2018Nå må vi ha et taktskifteDen nye rapporten fra FNs klimapanel stiller krav til oss alle. Norge kan spille en større rolle. Statsbudsjettet bør være trinn én i omfattende taktskifte.
Kommentar2. oktober 2018Norsk energiforskning viser veiVeien til et klimavennlig energisystem er ikke en smal sti, men et retningsvalg der vi må klare å ha mange tanker i hodet samtidig.
Articles in English13. september 2018Stylised pathways to “well below 2°C”Some people love negative emissions, others hate them. Some people think 1.5°C is impossible, others think it is a matter of political will. I think stylised figures are a great way to explain the challenges.
Kommentar17. august 2018Statkrafts lavutslippsscenario: En teknologioptimistisk vei mot en renere verdenDen teknologiske utviklingen fortsetter i rivende fart. Derfor kan vi være optimister.
Debatt7. juni 2018Fra scenario til strategi: Hva kan Equinor gjøre for klima?Ifølge Equinors Energy Perspectives ser det svart ut for togradersmålet. Et opplagt spørsmål følger: Hva kan selskapet gjøre for å øke sjansen for at vi likevel lykkes med å nå det?
Debatt10. mai 2018En runde til om hydrogen fra gassEuropas energiomstilling har gigantiske dimensjoner, men hvordan passer hydrogen på gass med CCS inn i et energisystem som blir mer fornybart, mer digitalt – og mer desentralt – for hver måned som går?
30. april 2018Milde vintre kan gi mindre strømbehovEt varmere klima i Norge vil minske behovet for oppvarming, og dermed behovet for strøm. For resten av Europa er ikke sluttresultatet like opplagt, viser en ny konsekvensstudie.
Fem på fredag5. april 2018Søksmål mot ShellShell trues med søksmål i Nederland. Utslippene i EUs kvotesystem økte i 2017. Antarktis smelter.
Articles in English3. april 2018Shell in a low carbon worldShell has just released a new scenario, Sky, which meets the goals of the Paris Agreement. How does it compare with other low carbon pathways?
Fem på fredag16. mars 2018Equinor – markedsføring for å gjemme bort kjernebusinessen?Er Equinor foreløpig grønnvasking? Dropper Saudi Aramco børsnotering i USA av frykt for klimasøksmål? Og; hva skjer i USA når Tillerson erstattes av reaksjonær klimafornekter som står i takknemlighetsgjeld til de fossile Koch-brødrene?
Kommentar8. februar 2018Fremtidens klimaløsningerThor André Berg, seniorrådgiver for innovasjon og utvikling i BKK AS, gir et misvisende bilde av hvordan vi både skal nå klimamål og møte fremtidige globale energibehov.
Nyhet30. januar 2018#Klimarisiko: – Festen er over. Det ser langsiktige investorer, sier Per Espen StoknesOljebransjen har nok en fem-seks år igjen med gode marginer, sier forsker og politiker Per Espen Stoknes. Snart skal han på Stortingets talerstol og fronte MDGs forslag om å skrote 24. konsesjonsrunde.
Kommentar22. januar 2018Klima og flytrafikken: Svake virkemidler i internasjonal luftfartHalvparten av nordmenns klimafotavtrykk fra reising skyldes fly. Lange turer bidrar til mange kilometer. I tillegg er flytrafikkens klimapåvirkning høy, målt per kilometer reising.
Articles in English19. desember 2017Oil & gas in a low carbon worldThe International Energy Agency (IEA) is often critiqued for being pro fossil fuel and anti-renewables, but are their scenarios so different to those developed by the broader researcher community?
Debatt23. november 2017«Hvorfor gjorde dere så lite når dere visste så mye?»Klimaendringene har de siste to ukene vært i sentrum av globalt diplomati. Statsledere, diplomater og ministre var samlet i Bonn, Tyskland, for den siste årlige runden av FNs klimaforhandlinger.
Debatt17. november 2017Oljefondets farvel til oljeaksjerÅ la Oljefondet selge seg ut av oljeaksjer er den enkleste veien til redusert klimarisiko for den norske staten. Argumentene er strengt finansielle, men de politiske implikasjonene kan vise seg å bli store. Sier Oslo farvel til oljen?
Fem på fredag17. november 2017Samling i BonnCOP23-forhandlingene pågår i Bonn, og mye som har skjedd denne uken har litt med det å gjøre. Som World Energy Outlooks prognoser, triste utslippstall fra Global Carbon Project, og om Angela Merkels kulltrøbbel. Les også om Oljefondet som kan bli oljefritt og utslippsfrie busser i Kina.
Articles in English1. november 2017Have we discounted our future?The large-scale carbon dioxide removal in emission scenarios is becoming better known, but is it just a consequence of high discount rates?