#Klimavalg1. februar 2023Motgift mot lettvinte løsninger og påfunnEnergikommisjonen leverer mange gode forslag, men det viktigste bidraget er virkelighetsbeskrivelsen og analysen. Utredningen er et godt kunnskapsgrunnlag for opplyste politiske valg.
EU-korrespondenten1. februar 2023Kommisjonen varsler forslag om omstridt nytt grønt subsidiefondBruke mer statsstøtte på det grønne skiftet og et nytt EU fond for å støtte fattige EU-land som ikke har råd til å støtte egen industri. Dette er kontroversielle spørsmål som kommer til å bli hete temaer i EU denne våren.
#Klimavalg27. januar 2023Strøm og styring: Ingen norsk alenegang fra StøreRegjeringens tiltak for å styrke forsyningssikkerheten viser at Jonas Gahr Støre ikke har tenkt å gi etter for krav som setter EØS-avtalen og Norges deltakelse i det europeiske kraftmarkedet i spill.
Fem på fredag27. januar 2023Grønne investeringer passerte 1000 milliarder dollar i 20222022 var et rekordår for grønne investeringer. For første gang er investeringene i grønn energi like store som i fossil energiutvinning. Les også om vindkraftverk som kollapser og forsøk på å forsinke Joe Bidens elbil-politikk.
EU-korrespondenten26. januar 2023Lokket på i milliardstrid mellom Norge og EUMed Norges skyhøye gassinntekter som bakteppe forventer EU ekstra milliarder fra Norge når det nå forhandles om EØS-kontingent for en ny periode.
Europas grønne skifte25. januar 2023Europas dagsorden i 2023Grønne subsidier, gjennomføring av 2030-politikken og klimamål for 2040. Det grønne skiftets kalender er tettpakket i 2023 også. Og vi glemmer ikke Ukraina.
EU-korrespondenten23. januar 2023Kort EU-frist for innspill til reform av strømmarkedetEU-kommisjonen har bedt om innspill til reform av strømmarkedet. Forbrukere, næringslivet, myndigheter og energiselskaper har frist frem til 13. februar med å komme med synspunkter.
Fem på fredag20. januar 2023Ørsteds havvind skal dekke svensk sug etter ny kraftDanskene søker om seks havvindparker med produksjonsstart i 2029–32. Les også om status for karbonfjerning, kritikk av karbonkreditter, urban gruvedrift – og ny El Niño snart til overflaten.
Kommentar19. januar 2023Vil Afrika tape det globale kappløpet om fornybar energi?Solenergi vokser med stor fart, men ikke i Afrika – der har investeringene falt. Terje Osmundsen belyser årsakene til den negative trenden og hva som kan gjøres for å snu den.
EU-korrespondenten17. januar 2023Splittet EU skal svare på USAs kjempepakkeI løpet av januar vil EU-kommisjonen legge frem en ny lovpakke som skal stimulere til grønne investeringer. I tillegg varsler EU-kommisjonen et nytt fond som skal hjelpe land som ikke har råd til å betale ut mer statsstøtte.
EU-korrespondenten16. januar 2023Nå starter striden om fremtidens strømmarked i EUForbrukerne skal beskyttes mot prissjokk – og det grønne skiftet akselereres. Men hvordan er langt fra opplagt. Nå starter dragkampene om EUs reform av kraftmarkedet.
EU-korrespondenten15. januar 2023EU kan åpne for mer statsstøtte for å svare på USAs pakkeKrigen i Ukraina førte til at EU innførte midlertidige unntak i statsstøttereglene for å stimulere til mer fornybar energi. Nå lufter EU-kommisjonen tanken om å gjøre ordningen permanent for å møte utfordringene fra USAs omfattende støttepakke.
EU-korrespondenten12. januar 2023Seks klimafloker det svenske EU-formannskapet skal løseStrengere krav til utslipp fra bygg, energieffektivisering og krav om å øke andelen fornybar energi, er blant de klimasakene som Sverige satser på å løse i EU det neste halvåret.
Debatt11. januar 2023Avveininger i vindkraftutbygging på landRegjeringen legger opp til økt landbasert vindkraftproduksjon og innføring av grunnrenteskatt. Det kan gi gode inntekter, men også store konflikter, skriver fem forskere.
EU-korrespondenten10. januar 2023I USA ville Yara fått milliarder i støtte til grønn ammoniakkproduksjonHadde Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn ligget i USA, ville den fått 22 milliarder kroner i subsidier over ti år for å bli helt grønn. President Joe Bidens generøse subsidier kan tappe EU og Norge for grønne investeringer, advarer gjødselgiganten Yara.
EU-korrespondenten6. januar 2023Aasland ønsker å invitere EUs energiministre «for å vise hva vi holder på med i nord»Olje- og energiminister Terje Aasland tror EU på sikt vil innse viktigheten av olje og gass fra Barentshavet for å sikre energiforsyningen frem til det er bygget ut nok fornybar og hydrogen er lønnsomt.
EU-korrespondenten30. desember 2022EU-landene avviser nytt ambisiøst mål for fornybar energiEt flertall av EUs medlemsland vendte nylig tommelen ned for å øke målet for andelen fornybar energi fra 40 til 45 prosent innen 2030. Nå skal det forhandles med Europaparlamentet som vil ha 45 prosent.
#Klimalederen27. desember 2022Strøm(pris)krisen må løsesDet må leveres mer og bedre politikk for å løse strøm(pris)krisen. Klima- og energipolitikken risikerer å miste nødvendig støtte i befolkningen.
Fem på fredag23. desember 2022Rekordmye vindkraft på land og til havs i StorbritanniaStorbritannias produksjon av vindkraft slår alle tidligere rekorder. Les også: Lettere å bygge vindturbiner på land i Tyskland og nesten 50 prosents økning i solenergi i EU i 2022.
Ekspertintervju22. desember 2022Bør strøm være markedsvare?Vi handler strøm i et marked. Samtidig er strøm en livsnødvendighet. Kunne vi løst det på en annen måte? Vi spør Berit Tennbakk i Thema Consulting.