EU-korrespondenten2. juni 2023EU-kommisjonen avviser å regulere bruken av privatflyFlere EU-land ønsker å gjøre det dyrere å fly eller begrense private jetfly av klimahensyn. Men EU-kommisjonen vender tommelen ned.
EU-korrespondenten1. juni 2023For lite slakteavfall i EU til å dekke behovet for biodrivstoffDet finnes ikke nok slakteavfall eller dyrefett til å nå EUs mål om en tredobling av biodrivstoff-bruken frem til 2030. Norge importerer store mengder slakteavfall og fett fra USA og Kina for å dekke behovet for biodrivstoff.
EU-korrespondenten31. mai 2023Storbritannia melder seg på i energisamarbeidet med EUStorbritannia forlot store deler av energisamarbeidet med EU etter brexit, men er nå på full fart tilbake. Britene tar for eksempel på ny del i samarbeidet om havvind rundt Nordsjøen.
EU-korrespondenten25. mai 2023Norsk eksportstøtte brukes til å sikre gassalg til EUEksportfinansiering Norge hjelper gasskjøpere i EU med å inngå avtaler om å kjøpe norsk gass via EUs energiplattform. Den norske institusjonen er den eneste utenfor EU som tilbyr slike garantier.
EU-korrespondenten19. mai 2023Industripartnerskap mellom Norge og EU forsinket – først klart til sommerenNorge og EU har lenge forhandlet om et strategisk partnerskap om bærekraftige råmaterialer og batterier. Statssekretær Odd Steinar Åfar Viseth i Næringsdepartementet skriver at de tar sikte på å avslutte prosessen før sommeren.
EU-korrespondenten18. mai 2023Frankrike blokkerer EUs nye mål for fornybar energiFrankrike fikk følge av flere andre land da landet denne uken satte ned foten for å godkjenne EUs nye mål om 42,5 prosent fornybar energi innen 2030. Disse landene ønsker at atomkraften skal få en bedre behandling i EU.
EU-korrespondenten16. mai 2023Mange treff for EUs datingtjeneste for gassmarkedetEUs svar på «tinder for gassmarkedet» har matchet 77 kjøpere av gass med 25 selgere. De som har funnet hverandre forhandler nå totalt om rundt 11 milliarder kubikkmeter gass.
EU-korrespondenten15. mai 2023Kutt i gassforbruket kan bremse inflasjonen i EUKutt i gassforbruket og satsing på fornybar energi har bremset gassprisen i EU. Nå mener EU-kommisjonen at EU-landene bør kutte i energistøtten til husholdninger og næringslivet, ta bedre vare på statsfinansene og dermed få ned inflasjonen.
EU-korrespondenten15. mai 2023EU vil ha milliarder fra Norge – men partene klarer ikke en gang å bli enige om å møtesForhandlingene om Norges EØS-kontingent står i stampe. Penger til grønn omstilling er et av Norges prioriterte områder.
EU-korrespondenten12. mai 2023EU diskuterer strengere reguleringer for metanutslippSkal eksportører av olje og gass til EU måtte følge de samme strenge reglene for utslipp av metan som de som gjelder i EU? Europaparlamentet mener det, mens Ministerrådet ikke vil gå så langt. Nå skal de to institusjonene forhandle om de nye metanreglene.
EU-korrespondenten10. mai 2023EU vil bruke markedsmakt – ikke boikott – for å kutte russisk gassEU har lagt ut det første anbudet på gass via sitt innkjøpssamarbeid. Målet er å redusere avhengigheten av russisk gass og holde prisen nede. Men EU vil ikke innføre full stans i importen av russisk gass som fortsatt sender milliarder av euro inn i president Vladimir Putins krigskasse.
EU-korrespondenten5. mai 2023Energiselskaper ber EU anerkjenne vannkraftens plass i det grønne skiftetTi europeiske vannkraftselskaper går sammen for å presse EU til å gi bedre rammevilkår for å oppgradere og bygge ut mer vannkraft. Statkraft er med i alliansen.
EU-korrespondenten4. mai 2023NVE er bekymret fordi magasinkraft ikke er med i EUs nye støttereglerEU-kommisjonens forslag til reform av EUs strømmarked skaper utfordringer for den norske vannkraften. NVE viser til at vannkraft med magasinkapasitet hverken er inkludert i støtteordninger for ny fornybar kraftproduksjon eller i støtteordninger som gjelder lagring.
EU-korrespondenten2. mai 2023Nå ber EU om innspill til klimamål for 2040Temperaturen i Europa stiger raskere enn gjennomsnittet for verden. Tørkekatastrofe rammer Sør-Europa. Krigen i Ukraina gjør energipolitikk til sikkerhetspolitikk. Dette er bakteppet når EU-kommisjonen inviterer til innspill om hva som skal være klimamålene for 2040. Og ikke minst: Hvordan de skal nås.
EU-korrespondenten27. april 2023EU har reformert ETS, innført «klimatoll», faset ut fossilbilen og gjort skipsfarten grønnereDen store lovpakken som skal kutte EUs utslipp med 55 prosent innen 2030, er nærmest klar. Bygg, biler, skipsfart, fly og industrien får tøffe klimakrav. Men alt skal smøres med et nytt grønt omstillingsfond. Nå skal pakken innlemmes i EØS.
EU-korrespondenten26. april 2023EØS-relevant eller ikke: Norge blir ikke med på EUs «karbontoll» fra startenFinansdepartementet bekrefter at Norge ikke kommer til å kunne delta i EUs «karbontoll» CBAM når ordningen starter 1. oktober, uansett om regjeringen kommer til om den er EØS-relevant eller ikke.
EU-korrespondenten26. april 2023EU har vedtatt storreform av EUs kvotesystemEuropaparlamentet og Ministerrådet (medlemslandene) har sagt ja til EUs «karbontoll», reform av kvotehandelssystemet og opprettelsen av et grønt fond for omstilling.
EU-korrespondenten25. april 2023Equinor frykter ikke EUs nye makt i gassmarkedetEU lanserte tirsdag sitt «innkjøpsmonopol» for gass. Equinor frykter ikke at det skal presse prisen ned. – Det blir mer et spørsmål om tilbud og etterspørsel, sier konsernsjef Anders Opedal i Equinor.
EU-korrespondenten24. april 2023Nordsjøen skal bli verdens største fornybare kraftverk, og nå vil Norge hekte seg påStorbritannia, Nederland og Danmark er i front når det gjelder havvind i Europa. Men statsminister Jonas Gahr Støre avviser at Norge er akterutseilt. – Vi hekter oss nå på, understreket han under Nordsjøtoppmøte om havvind i Oostende i Belgia.
EU-korrespondenten24. april 2023Norge og EU undertegnet avtalen om en grønn allianseEU og Norge oppretter arbeidsgrupper som kan fordype partnerskapet innenfor det grønne skiftet. Næringslivet skal inviteres inn.