
Ny forskning: Vippepunkter i havet går under radaren
Alvorlige endringer i havet som med sannsynlighet kan skje får liten oppmerksomhet, advarer en gruppe forskere med UiB-professor Christoph Heinze i spissen.
Alvorlige endringer i havet som med sannsynlighet kan skje får liten oppmerksomhet, advarer en gruppe forskere med UiB-professor Christoph Heinze i spissen.
Permafrost inneholder store mengder organisk materiale. Når permafrosten tiner, vil dette frigjøre karbon i form av CO2 og metan. Det kan akselerere den globale oppvarmingen, forklarer klimaforsker Hanna Lee.
Sommerisdekket rundt Nordpolen kan forsvinne helt i løpet av relativt kort tid. Det kan bidra til å forsterke oppvarmingen i Arktis og forkorte sesongen med isdekke.
Vippepunkter i klimasystemet kan virke enkelt nok å begripe. Når biologiske systemer er involvert, blir det straks mer komplisert.
Tropiske korallrev på grunt vann utsettes stadig oftere for bleking. Men alle koraller trues av havforsuring. Også i kalde havområder, forteller forsker Tina Kutti ved Havforskningsinstituttet.
Før, når kloden har vært like varm som den er i dag, var Grønlandsisen mindre. Observasjoner viser også at isdekket er på retur. Selv om vi klarer å stanse full kollaps, kan det gi mye havstigning på kort sikt.
Fortellinger om vippepunkter i klimasystemet kan være skremmende. Likevel må vi ha kunnskap om dem for å vurdere risikoen ved global oppvarming riktig, mener professor Tim Lenton.
Selv om vi holder oss innenfor halvannengradersmålet, kan innlandsisen på Grønland kollapse, viser en ny studie.
– Det er ikke permafrost som kommer til å få verden til å gå under, forsikrer klimaforsker Håvard Kristiansen. Det betyr imidlertid ikke at permafrosten ikke er noe problem.
Faren for å passere kritiske «Vippepunkter» kan slå inn hvis kloden varmes mer enn halvannen grader, advarer FNs klimapanel. Hva betyr det?
Studier av fortidens klima har vist at det finnes flere såkalte «vippepunkter» – der klimatilstanden forandrer seg brått uten å vende tilbake til utgangspunktet.