EU-korrespondenten20. oktober 2021Støre-regjeringen ypper til strømstrid med EURegjeringen vil fjerne ordningen med opprinnelsesgarantier for strøm og prioritere industriens kraftbehov. Det kan skape trøbbel i forholdet til EU.
EU-korrespondenten13. oktober 2021EU-kommisjonen satser på å løse energikrisen på siktEU-kommisjonens kortsiktige tiltak er å skrive ut sjekker til sårbare grupper og be myndighetene i EU-land om å sette ned avgiftene. Men mer drastiske tiltak som å gripe inn i strømmarkedet avvises.
EU-korrespondenten6. oktober 2021Energikrisen: EUs oppskrift virker ikke på kort siktHøye energipriser skaper frykt for et tilbakeslag for det grønne skiftet i EU. På kort sikt er det lite EU kan gjøre for å hindre at krisen forverres i vinter.
EU-korrespondenten6. oktober 2021Statkraft bekymret for EUs karbontoll for selskapets kraftverk i AlbaniaGjødselgiganten Yara mener Norge må vurdere å innføre en egen karbontoll og ikke følge EUs opplegg. Statkraft er bekymret for fremtidig hydrogenproduksjon og kraftverkene i Albania. Kraftkrevende industri er ikke tilfreds med EUs forslag til karbontoll.
EU-korrespondenten29. september 2021EUs store «Fit for 55»-pakke krever ikke at Norge avgir mer suverenitetNorge skal slutte seg til den mest omfattende klimalovpakken i EUs historie, men den kommer ikke til å kreve at Norge avgir suverenitet og at det dermed trengs tre-fjerdedelsflertall i Stortinget, mener eksperter.
EU-korrespondenten26. september 2021Klimaendringer vil koste EU nær et halvt oljefond i åretDet må investeres 470 milliarder euro ekstra hvert år, dersom EU skal nå målene om utslippskutt og samtidig gjøre tiltak som motvirker effekten av klimaendringene. Det skriver EU-kommisjonen i en nylig utgitt rapport.
EU-korrespondenten24. september 2021Miljødirektoratet: EU-hastverk om klima må ikke svekke demokratiske prosesserI en skarp høringsuttalelse om EUs store klimapakke, varsler Miljødirektoratet om at forvaltningen mangler ressurser til å håndtere de store endringene.
EU-korrespondenten23. september 2021Høye strøm- og gasspriser kommer på stats- og regjeringssjefenes bordEUs energiministre skulle onsdag starte arbeidet med deler av den store klimalovpakken. Men møtet endte i en debatt om energikrisen i Europa.
EU-korrespondenten17. september 2021Nupi: Norge er for dårlig samordnet i arbeidet med EUs klimapolitikkEUs «Grønne Giv» påvirker Norge gjennom blant annet EØS-avtalen. Men Norge er ikke tilpasset for å håndtere dette, skriver Nupi i en fersk rapport.
Europas grønne skifte8. september 2021Dømt til å bli klimakanslerOlaf Scholz leder, men uansett hvem som vinner: Tysklands neste kansler må handle raskt i klimapolitikken. Også om: Neste skritt for “Fit for 55”-pakken i EU-systemet.
Grønn skipsfart19. august 2021#Grønnskipsfart: Hvor omveltende blir de neste 30 årene?Internasjonal skipsfart er ikke en del av Parisavtalen, men næringen kan verken navigere unna klimaendringene eller klimapolitikken.
Nyhet17. august 2021EUs skjerpede klimapolitikk vil gi skipsfarten økte kostnader og drive opp tempoet i klimaomstillingen– Med EUs politikkpakke Fit for 55 og taksonomien vil skipsfarten bli møtt med stadig strengere krav. Det påfører rederiene høyere kostnader. Samtidig skaper det markedsmuligheter for Norges maritime næring, sier Hanne Løvstad, leder av PwCs bærekraftsavdeling i Norge.
#Klimalederen14. august 2021Klimalederen: Om FN-rapporten, EUs #fitfor55 – og stortingsvalgetOm nyhetene som beveger det grønne skiftet. Oppsummeres alt som skjer på klima- og energifeltet ved inngangen til høstsemesteret 2021, så er det ingen tvil om at politikken skjerpes.
Kommentar10. august 2021‘Superkvoter’: Vil høye klimahåp i Brussel knuses i Budapest?Forslagene til omfattende reform av EUs kvotesystem er på bordet. Hvilke tiltak som vil vinne fram, avhenger av et politisk puslespill som er mer komplekst enn noe vi har vært vitne til før på klima- og energifeltet.
EU-korrespondenten2. august 2021Milliardstøtten til industrien kan få “datostempel”Norge kan bli pålagt å starte avvikling av ordningen med CO2-kompensasjon for den kraftkrevende industrien om fem år. Dersom EU-kommisjonens forslag vedtas, kan dagens støtteregime bli fjernet eller bygd ned fra 2026.
Nyhet16. juli 2021EUs klimapakke: HovedpunkteneEU-kommisjonen har lagt frem sin store klimapakke. Hovedpunkter: Styrket og utvidet kvotesystem, innføring av karbontoll, utfasing av bensin- og dieselbiler.
Nyhet15. juli 2021Skipsfartens fritak for avgifter, utslippskvoter og klimakrav nærmer seg sluttenNår EU skal kutte utslippene med minst 55 prosent innen 2030 og være klimanøytrale innen 2050, må alle sektorer bidra. Også skipsfarten, som til nå har sluppet unna. Med Fit for 55 foreslår EU-kommisjonen flere grep for å integrere skipsfarten i egen klimapolitikk.
Europas grønne skifte15. juli 2021Klimapakken: Får EU den store omstillingen på sporet?EU-kommisjonen har lansert sin store pakke med forslag som skal sette unionen på sporet av 2030-målet og klimanøytralitet. Nå begynner harde forhandlinger – der de sosiale konsekvensene av klimatiltak allerede står sentralt.
Podkast15. juli 2021– Fit for 55 kommer til å gjøre vondt for allePODKAST: – Klimapakken Fit for 55 kommer til å gjøre vondt for alle. Men for EU-kommisjonen er det ikke et alternativ å ikke handle, sier Energi og Klimas Brussel-korrespondent, Alf Ole Ask.
EU-korrespondenten15. juli 2021EU-kommisjonen foreslår å innføre karbontoll gradvis fra 2026EU-kommisjonen kommer den kraftkrevende industrien i møte. Gratiskvoter skal avvikles gradvis frem til 2036 i takt med at en karbontoll innføres, foreslår kommisjonen.