EU-korrespondenten23. juni 2022Europaparlamentet vil skjerpe viktige deler av EUs klimapolitikkFrikvoter for industrien skal fases ut innen 2032, men Europaparlamentet vil utsette at bygg og veitransport skal omfattes av et kvotehandelssystem.
EU-korrespondenten8. juni 2022Hvor lenge skal bensinbilen være til salgs i EU?Med knapt flertall slo Europaparlamentet fast at det ønsker å stanse salg av nye bensin- og dieselbiler i 2035. Nå gjenstår det å få med seg EUs medlemsland.
EU-korrespondenten8. juni 2022Europaparlamentet ble ikke enig om karbontoll og reform av kvotemarkedetEt flertall i Europaparlamentet stemte ned et kompromissforslag om å utvide EUs kvotehandel, fordi det ble for lite ambisiøst.
EU-korrespondenten6. juni 2022Kutt i europeisk aluminiumsproduksjon – kan true det grønne skiftetAluminiumsverk i EU produserer nå nesten én million tonn mindre enn de gjorde for ett år siden. Høye energipriser og manglende CO2-kompensasjon får skylden.
EU-korrespondenten2. juni 2022EUs miljøbyrå roper varsko: Utslippene i transportsektoren må nedVeitransporten i EU må skifte gir om klimamålene i EU skal nås. Det slår EUs miljøbyrå (EEA) fast i en ny dramatisk rapport.
EU-korrespondenten27. mai 2022EUs nye klimapakke kan skape EØS-floker for regjeringenMaksimum to års behandlingstid for konsesjon for vindmøller. Tøffe krav om solceller på taket. Dette kan bli påbudt i Norge gjennom EØS-avtalen.
#Klimavalg24. mai 2022Det er ikke bare den russiske gassen EU vil slutte medEUs skjerpede planer om kutt i gassforbruket er et langtidsvarsel også til Norge. Forbruket – og dermed importbehovet – vil falle vesentlig om noen år.
EU-korrespondenten24. mai 2022EU-notat: Dramatisk kutt i EUs gassbehov etter 2030Gassforbruket i EU vil etter 2027 synke mer enn bortfallet av russisk gass, ifølge EU-kommisjonens beregninger.
Podkast19. mai 2022Repower EU: En ambisiøs klimaplan blir enda mer ambisiøsPODKAST: – Repower EU er et produkt av krigen i Ukraina. Det er EU-kommisjonens plan for å raskere fase ut russisk fossil energi og akselerere den grønne omstillingen, sier Energi og Klimas korrespondent i Brussel, Alf Ole Ask.
EU-korrespondenten12. mai 2022Lekket dokument: EU-kommisjonen vil ha CCS-offensiv med Norge på lagetEU-kommisjonen foreslår å trappe opp arbeidet med karbonfangst og lagring. Den peker på Norge som en viktig partner.
#Klimavalg26. april 2022Kort tidshorisont i energipolitikken kan gi dårlige beslutningerBeslutninger om havvind og kraftkabler må vurderes i lys av hva som tjener Norge i det lengre løp. Omgivelsene rundt oss er i rask endring.
EU-korrespondenten7. april 2022Handlekraften fra Ukraina-tiltak må videreføres i klimapolitikkenI en uttalelse krever 11 medlemsland at EU viderefører samholdet og besluttsomheten fra Russland-sanksjonene til klimapolitikken. Dette for raskest mulig å gjøre seg uavhengig av russisk gass.
EU-korrespondenten7. april 2022Kommisjonen kan gå på et atomnederlag i Europaparlamentet– Det er ikke umulig at Europaparlamentet setter ned foten for at gass og atomkraft får merkelappen bærekraftig, sier den sosialdemokratiske EU-parlamentarikeren Jytte Guteland til Energi og Klima.
EU-korrespondenten15. mars 2022EU-landene enige om karbontoll – men utsetter viktige spørsmålEt overveldende flertall av EUs 27 finansministre slutter seg til prinsippet om å innføre en karbontoll. Men de har ikke løst floken med at denne kan ramme EUs egen eksportindustri.
EU-korrespondenten10. mars 2022Kompromissforslag om karbontoll – vil avvikle CO2-kompensasjon så snart som muligDet franske EU-formannskapet har lagt frem et kompromiss om forslaget til karbontoll. Det følger hovedtrekkene i Kommisjonens forslag.
Nyhet8. mars 2022– EU kan kutte to tredeler av russisk gass i årEuropa kan kvitte seg med avhengigheten av fossil energi fra Russland godt før 2030, mener EU-kommisjonen. Alt i 2022 kan EU-landene kutte to tredeler av russisk gassimport.
EU-korrespondenten3. mars 2022Norge med brev til EU om karbontollI et brev til EU er finansminister Trygve Slagsvold Vedum opptatt CO2-kompensasjonsordningen ikke omfattes av karbontoll i første fase. Dette er strømstøtte i milliardklassen til kraftkrevende industri.
Kommentar15. februar 2022Karbontoll: Effekter og utfordringerFor å motvirke karbonlekkasje vurderer EU å innføre en form for karbontoll («karbongrensejustering»). Det kan ha noen gunstige effekter på globale utslipp, men forslaget vil møte en del juridiske og praktiske problemer, skriver Knut Einar Rosendahl.
EU-korrespondenten25. januar 2022Europaparlamentet kan skjerpe utslippskrav for skipsfart – sukrer med penger til klimafondEU-kommisjonen har foreslått å inkludere skipsfarten i EUs kvotesystem fra 2026. Nå kan Europaparlamentet fremskynde dette med et år. Men det skremmer ikke norsk rederinæring.
EU-korrespondenten19. januar 2022Han vil avvikle milliardstøtte til norsk kraftkrevende industriI løpet av ett år kan EU vedta endringer i regelverket for CO2-kompensasjon for kraftkrevende industri. Det kan bety at store norske industribedrifter mister milliarder i strømstøtte fra staten.
EU-korrespondenten17. januar 2022Norge og de andre EØS-landene mener EU må bli tøffere mot bilindustrienNorge, Island og Liechtenstein ber EU vedta at alle nye personbiler og små lastebiler skal være utslippsfrie alt i 2030. I en felles henvendelse til EU skriver de tre landene at det haster med å dekarbonisere bilparken.
Europas grønne skifte12. januar 2022Europas klimadagsorden i 2022Årets viktigste – og vanskeligste – klimasaker, inkludert Tysklands gigantutfordring. Også om bærekraft, atomkraft, gass og havvind.
EU-korrespondenten10. januar 2022Frankrike skal samle et dypt splittet EU om en klimapolitikk som vil sviDen franske presidenten Emmanuel Macron skal lede EUs arbeid det neste halvåret. Det franske EU-formannskapet får store klimautfordringer i en union som er midt inne i en energikrise.
Nyhet29. desember 2021Spørsmål og svar om EUs grønne givEUs grønne giv – European Green Deal – skal hjelpe unionen til å nå netto nullutslipp av klimagasser innen 2050.
Nyhet21. desember 2021EUs grønne giv: – Politikerne er for en gangs skyld i forkantFra pandemi til prissjokk på energi – EU har så langt klart å holde fast ved sin grønne storsatsing. Den hardeste delen av jobben gjenstår.
#Klimalederen18. desember 2021Klimalederen: Se til Tyskland!Den nye tyske regjeringen har presentert svært ambisiøse planer om energiomstilling og klimakutt. Skal verden ha sjanse til å nå klimamålene, må ledere både i politikk og næringsliv klare å se forbi de kortsiktige krisene og holde blikket stødig også mot mål lengre frem.
EU-korrespondenten15. desember 2021Fornybar og lavkarbon gass skal gis fordeler i gassledningene, foreslår KommisjonenEU-kommisjonen vil gi fordeler i gassrørnettet i Europa til fornybar og lavkarbon gass, men kan ikke svare på hvor raskt naturgassen skal fases ut.
Nyhet15. desember 2021Gassmarked, metan, bygg og karbonopptak: Ny klimapakke fra EUEU med nye klimaforslag: Tilrettelegging for hydrogen, kutt i metanutslipp, utfasing av fossil energi i bygninger og støtte til naturbaserte og industrielle løsninger for opptak av karbon.
Nyhet14. desember 2021Togreiser i Europa skal bli lettere og kjappere – og kanskje billigereEU-kommisjonen vil gjøre det lettere å kjøpe billetter til togturer over landegrensene. Togene skal gå fortere, og momsfritak for tog skal vurderes.
Podkast14. desember 2021EUs klimapolitikk i skyggen av akutte kriserPODKAST: EUs store klimapolitikk-pakke Fit for 55 var knapt ute av startblokka før energikrisen, sikkerhetssituasjonen i Ukraina og en ny koronabølge rullet inn. Denne uka er det toppmøte i EU, og krisehåndtering er stikkordet, forteller Energi og Klimas korrespondent i Brussel, Alf Ole Ask.