Nyhet15. desember 2021Gassmarked, metan, bygg og karbonopptak: Ny klimapakke fra EUEU med nye klimaforslag: Tilrettelegging for hydrogen, kutt i metanutslipp, utfasing av fossil energi i bygninger og støtte til naturbaserte og industrielle løsninger for opptak av karbon.
Nyhet14. desember 2021Togreiser i Europa skal bli lettere og kjappere – og kanskje billigereEU-kommisjonen vil gjøre det lettere å kjøpe billetter til togturer over landegrensene. Togene skal gå fortere, og momsfritak for tog skal vurderes.
Podkast14. desember 2021EUs klimapolitikk i skyggen av akutte kriserPODKAST: EUs store klimapolitikk-pakke Fit for 55 var knapt ute av startblokka før energikrisen, sikkerhetssituasjonen i Ukraina og en ny koronabølge rullet inn. Denne uka er det toppmøte i EU, og krisehåndtering er stikkordet, forteller Energi og Klimas korrespondent i Brussel, Alf Ole Ask.
EU-korrespondenten7. desember 2021Momskutt i EU skal fremme det grønne skiftetEU-landene er blitt enige om nye momsregler som åpner for lavere moms på blant annet sykler og solpaneler.
#Klimaogfinans7. desember 2021Betydelig grønnvasking knyttet til europeiske «klimafond»Populære klimafond klarer ikke å levere på CO2-kutt. Og: Ikke én eneste av 112 europeiske banker er ajour med egen klima- og miljørisikostyring. Les også: Ti ting du bør vite om EUs taksonomi og handlingsplan for bærekraftig finans.
Europas grønne skifte1. desember 2021Ferskere og bedre data om klima og energi i EUUtslippstall for EU i 2021 ute allerede nå – og flere nye datakilder er tilgjengelig. Les også om grønn tysk superminister, Fit for 55-pakken del 2 og de viktigste EU-nyhetene for Norge.
Nyhet18. november 2021Netto null i EU innen 2050Som overordnet ramme for EUs grønne giv ligger en ny klimalov som skal gjøre Europa til verdens første klimanøytrale kontinent. Målet er netto nullutslipp innen 2050.
#Klimaogfinans12. oktober 2021#Klimaogfinans: Massiv interesse når EU selger grønne obligasjoner for 250 mrd. euroKjøpere i kø for EUs nye grønne obligasjoner. Les også: Utfordringer knyttet til grønnvasking av fond, EU-regler er uklare og halvferdige, mener kritikere. Og: Mange børsnoterte selskaper med store utslipp slurver grovt med rapporteringen av klimarisiko.
EU-korrespondenten6. oktober 2021Energikrisen: EUs oppskrift virker ikke på kort siktHøye energipriser skaper frykt for et tilbakeslag for det grønne skiftet i EU. På kort sikt er det lite EU kan gjøre for å hindre at krisen forverres i vinter.
Debatt22. september 2021Godt rigget for grønn givDersom Norge skal lykkes med å samarbeide tett med EU om klima- og energipolitikk, kreves det omfattende politisk samordning på hjemmebane. UD koordinerer arbeidet, skriver statssekretær Jens Frølich Holte.
EU-korrespondenten17. september 2021Nupi: Norge er for dårlig samordnet i arbeidet med EUs klimapolitikkEUs «Grønne Giv» påvirker Norge gjennom blant annet EØS-avtalen. Men Norge er ikke tilpasset for å håndtere dette, skriver Nupi i en fersk rapport.
EU-korrespondenten15. september 2021EU-kommisjonen forsikrer at det grønne skiftet skal være sosialt rettferdigEU-kommisjonens president Ursula von der Leyen brukte sin årlige tale til parlamentet til å forsikre kritikerne om at det grønne skiftet skal ha høye sosiale ambisjoner.
EU-korrespondenten13. september 2021Gassnasjonen Norge med i EUs hydrogen-prosjekt – sto igjen da batteritoget gikkNorske selskaper er med i EUs hydrogen-initiativ som utløser milliarder i statsstøtte, men var for sent ute for EUs batteripakke. Nå lover Nærings- og fiskeridepartementet en mer aktiv holdning.
#Klimalederen11. september 2021Klimalederen: Hva kan vi vente av en rødgrønn regjering?Om nyhetene som beveger det grønne skiftet. Meningsmålingene peker entydig mot regjeringsskifte og Jonas Gahr Støre som statsminister. Hva vil det bety for klima- og energipolitikken? Denne utgaven av Klimalederen er viet stortingsvalget og peker ut sakene som blir viktigst for en ny regjering.
Europas grønne skifte8. september 2021Dømt til å bli klimakanslerOlaf Scholz leder, men uansett hvem som vinner: Tysklands neste kansler må handle raskt i klimapolitikken. Også om: Neste skritt for “Fit for 55”-pakken i EU-systemet.
Grønn skipsfart19. august 2021#Grønnskipsfart: Hvor omveltende blir de neste 30 årene?Internasjonal skipsfart er ikke en del av Parisavtalen, men næringen kan verken navigere unna klimaendringene eller klimapolitikken.
Nyhet17. august 2021EUs skjerpede klimapolitikk vil gi skipsfarten økte kostnader og drive opp tempoet i klimaomstillingen– Med EUs politikkpakke Fit for 55 og taksonomien vil skipsfarten bli møtt med stadig strengere krav. Det påfører rederiene høyere kostnader. Samtidig skaper det markedsmuligheter for Norges maritime næring, sier Hanne Løvstad, leder av PwCs bærekraftsavdeling i Norge.
Kommentar10. august 2021‘Superkvoter’: Vil høye klimahåp i Brussel knuses i Budapest?Forslagene til omfattende reform av EUs kvotesystem er på bordet. Hvilke tiltak som vil vinne fram, avhenger av et politisk puslespill som er mer komplekst enn noe vi har vært vitne til før på klima- og energifeltet.
EU-korrespondenten2. august 2021Milliardstøtten til industrien kan få “datostempel”Norge kan bli pålagt å starte avvikling av ordningen med CO2-kompensasjon for den kraftkrevende industrien om fem år. Dersom EU-kommisjonens forslag vedtas, kan dagens støtteregime bli fjernet eller bygd ned fra 2026.
Nyhet16. juli 2021EUs klimapakke: HovedpunkteneEU-kommisjonen har lagt frem sin store klimapakke. Hovedpunkter: Styrket og utvidet kvotesystem, innføring av karbontoll, utfasing av bensin- og dieselbiler.