Nyhet1. august 2022Hva er en bærekraftig investering? Spørsmål og svar om EUs taksonomiMed detaljerte kriterier for hver bransje vil EU definere om investeringer er bærekraftige og klimavennlige. Hvordan skal dette fungere, og hva blir konsekvensene?
Debatt21. juli 2022Det haster hvis Norge skal kunne påvirke EUs store klimapakkeSkal Norge og norske aktører kunne påvirke de omfattende forslagene til ny klima- og energipolitikk i EU, er det nå jobben må gjøres, skriver Anne Therese Gullberg.
Podkast29. juni 2022Krigen har ikke svekket EUs klimapolitikk– Verken pandemien eller krigen i Ukraina har satt EUs klimapolitikk på vent. Men energisituasjonen på kort sikt er svært krevende, for å si det forsiktig, sier Brussel-korrespondent Alf Ole Ask.
Nyhet28. juni 2022Norsk klimaspagat blir en mer slitsom øvelseNy forskning på norsk klimapolitikk: Det grønne skiftet knytter Norge tettere til Europa, med økt konfliktnivå som konsekvens. Skillet mellom Norge som oljeprodusent og klimaforkjemper brytes ned.
EU-korrespondenten27. juni 2022EU-landene enige om å øke andelen fornybar energi til 40 prosentEUs energiministre klubbet igjennom to viktige deler av «Fit for 55»-pakken på mandagens ministermøte. Nye bindende mål både for fornybar energi og energiøkonomisering.
EU-korrespondenten25. mai 2022EU bøyer av i striden om norsk vannkraft til grønt hydrogenEU åpner for at norsk vannkraft kan brukes til å lage grønt hydrogen. Dette går frem av et forslag fra EU-kommisjonen.
#Klimavalg24. mai 2022Det er ikke bare den russiske gassen EU vil slutte medEUs skjerpede planer om kutt i gassforbruket er et langtidsvarsel også til Norge. Forbruket – og dermed importbehovet – vil falle vesentlig om noen år.
EU-korrespondenten23. mai 2022EU-eksperten Georg Riekeles: EØS-avtalen er ikke nok for å henge med i Europas grønne skifteNorge bør la seg inspirere av handels- og teknologiplattformen som EU og USA har laget for å få til et grønt industripartnerskap med EU. Det mener assisterende direktør Georg Riekeles i den brusselbaserte tenketanken European Policy Centre.
Podkast19. mai 2022Repower EU: En ambisiøs klimaplan blir enda mer ambisiøsPODKAST: – Repower EU er et produkt av krigen i Ukraina. Det er EU-kommisjonens plan for å raskere fase ut russisk fossil energi og akselerere den grønne omstillingen, sier Energi og Klimas korrespondent i Brussel, Alf Ole Ask.
#Klimalederen14. mai 2022Ny oljeboom i Norge – låser vi fast for mye kompetanse og kapital i fossil energi?2022 blir et rekordår for olje og gass. Nye planer for utbygging – PUDer – kommer på rekke og rad, mens vi trenger en POD – en Plan for Omstilling og Dekarbonisering. Les også om hvordan Ukraina-krigen og klimaendringene truer matsikkerheten.
Debatt5. mai 2022Se opptak fra webinaret: Spør Skancke!Hva vil klimaendringene og energiomstillingen bety for finanssektoren og investorer? Hva vil EUs Green Deal og taksonomi bety for omstillingen? Dette var tema på webinar med Martin Skancke 4. mai 2022. Se opptaket her.
Europas grønne skifte4. mai 2022Lettere sagt enn gjortFra søknader på 36000 A4-sider til fagfolk som ikke finnes. Det er alt annet enn enkelt å øke tempoet i Europas energiomstilling. Også om Ukrainas gjenoppbygging og tysk karbonfangst.
Debatt20. april 2022Helomvending i norsk klimapolitikk?Ap og Sp vil ta alle klimakutt innenlands. Å si fra seg fleksibiliteten i EU-avtalen er radikalt og kan innebære høye kostnader, mindre langsiktighet og stor risiko, skriver SSB-forskerne Brita Bye og Taran Fæhn.
Podkast8. april 2022– Norge tar ingen rolle i Europas grønne omstillingPODKAST: – Mens andre land haste-vedtar høyere ambisjoner innen grønne næringer, bruker Støre-regjeringen Ukraina-krigen til å underbygge hvorfor norsk petroleumspolitikk bør ligge fast, sier daglig leder i Norsk klimastiftelse, Lars-Henrik Paarup Michelsen.
#Klimalederen26. mars 2022Tiltakene som følger av Ukraina-krigen tjener klima i det lengre løpRaskere overgang til fornybar energi blir helt sikkert en av Ukraina-krigens effekter. Mer vekt på matsikkerhet fremmer overgangen til et mer klimariktig matsystem. Som respons på krigen bør vi også spare energi – for eksempel ved å si at 90 km/t på motorveiene er nok.
Nyhet16. mars 2022Sol og vind blir dyrere, men tempoet kan fortsatt øke i EuropaDyrere råmaterialer presser opp prisene på sol- og vindkraft. Krigen i Ukraina øker usikkerheten. Eksperter og bransjefolk venter likevel høyere utbyggingstakt i Europa.
EU-korrespondenten15. mars 2022EU-landene enige om karbontoll – men utsetter viktige spørsmålEt overveldende flertall av EUs 27 finansministre slutter seg til prinsippet om å innføre en karbontoll. Men de har ikke løst floken med at denne kan ramme EUs egen eksportindustri.
EU-korrespondenten14. mars 2022EU skulle gjøre landbruket mer bærekraftig – det kan Ukraina-krigen bremseEU har lansert en serie reformer for å gjøre unionens landbruk mer klimavennlig. Nå kan deler av strategien «fra jord til bord» bli satt på vent på grunn av krigen i Ukraina.
Nyhet8. mars 2022– EU kan kutte to tredeler av russisk gass i årEuropa kan kvitte seg med avhengigheten av fossil energi fra Russland godt før 2030, mener EU-kommisjonen. Alt i 2022 kan EU-landene kutte to tredeler av russisk gassimport.
Fem på fredag4. mars 2022Kappløp for å bli kvitt russisk gassEuropa kan bli mindre avhengig av russisk fossilgass – fort! Og: Kan den usexy varmepumpa dempe europeernes gasstørst? Les også om hva FN-forskerne selv mener er de viktigste budskapene i klimapanelets nye rapport.