EU-korrespondenten20. september 2023EU og industrien i grønn dialog om konkurransekraftHvordan bli grønn og fortsatt være konkurransedyktig? Dette er det overgripende tema i tre serier med rundebordskonferanser som EU-kommisjonen i høst skal ha med europeisk næringsliv.
EU-korrespondenten31. august 2023Europeisk entusiasme for karbonfangst – bekymring for kostnadeneEuropeiske industri- og energiselskaper mener karbonfangst og -lagring er avgjørende for å nå EUs klimamål. Dette er hovedinntrykket av de mer enn 100 høringssvarene som EU-kommisjonen nå har fått inn.
Podkast31. august 2023Ny klimakommissær og menneskeskapt ekstremværKommissær for EUs grønne giv Frans Timmermans har forlatt EU-kommisjonen og Nederlands utenriksminister Wopke Hoekstra er på vei inn. Det er venstresiden i Europaparlamentet lite begeistret for.
Europas grønne skifte30. august 2023Usikkerhet på alle bauger og kanterUtsiktene for europeisk klimapolitikk høsten 2023 – det blir spennende nok. Også om polske søksmål mot EU, grønnere kraft og fallende utslipp.
Nyhet24. august 2023Spørsmål og svar om EUs grønne givEUs grønne giv – European Green Deal – skal hjelpe unionen til å nå netto nullutslipp av klimagasser innen 2050. Parallelt skal økonomien omstilles og miljø og natur vernes.
EU-korrespondenten23. august 2023Mr. EØS er ny klimasjef i EU-kommisjonenEU-kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič overtar som ansvarlig for klimasakene i EU.
EU-korrespondenten21. august 2023Turbulent klima-innspurt for EU-kommisjonenDet kan bli en tøff høst og vinter for EU: Den folkelige motstanden mot EUs klimapolitikk øker i mange land. EUs klimasjef hopper av for å kjempe om statsminister-jobben i Nederland, og politisk kaos i Spania svekker EU-formannskapet.
EU-korrespondenten12. juli 2023Europaparlamentet sa ja til omstridt naturlovEU-kommisjonen slapp med skrekken i Europaparlamentet. Et flertall av parlamentarikerne sa ja til loven som skal sikre restaurering av natur. Det betyr at jordbruksareal vil bli tatt ut av produksjon, noe som har vært meget omstridt.
Nyhet10. juli 2023Hva er en bærekraftig investering? Spørsmål og svar om EUs taksonomiMed detaljerte kriterier for hver bransje vil EU definere om investeringer er bærekraftige og klimavennlige. Hvordan skal dette fungere, og hva blir konsekvensene?
Europas grønne skifte7. juli 2023Åpent og lukketStor forskjell på hvordan Sverige og Norge håndterer innføringen av EUs store klimaregelverk. Også om: Det grønne skiftets prislapp, effekten av Russlands invasjon på klimapolitikken, dagsorden for høsten 2023.
Kommentar6. juli 2023Russlands invasjon av Ukraina satte fart på EUs grønne givHva har skjedd med EUs klimapolitikk, energiomstilling og internasjonale klima-lederskap etter invasjonen av Ukraina? Forsker Jon Birger Skjærseth gjør opp status.
#Klimaogfinans26. juni 2023Klimarisiko: Oljeselskaper og McKinsey saksøkt etter hetebølge som tok 69 livFylke i USA går til sak mot «big oil» for å dekke skade og forebygge nye tap av liv. EU med taksonomi-kriterier for sirkulærøkonomi, forurensning og biologisk mangfold. Investorer byr på havvind – uten subsidier!
Podkast16. juni 2023Nå skal EU-politikk bli norsk politikk– For å si det på byråkratspråk: Det kommer til å bli krevende for Norge å implementere EUs nye klimapolitikk raskt nok, sier Energi og Klimas Brussel-korrespondent, Alf Ole Ask.
Europas grønne skifte1. juni 2023Grønt dramaI en rekke saker øker nå konfliktnivået i det grønne skiftet – både på EU-nivå og internt i medlemsland. Valgkampen før neste års europavalg bør handle om klima- og naturkrisen og den grønne given, mener EUs klimasjef.
Fem på fredag28. april 2023Ikke noe kull-comeback i EUBåde kull- og gassforbruket i EUs kraftsektor har gått vesentlig i ned i vinter. Også om nye initiativ for klimadiplomati mellom USA og Kina og at Equinors Rosebank-prosjekt i Storbritannia møter motstand fra konservativ politiker.
Europas grønne skifte27. april 2023Støre i havvindenHavvind i Nordsjøen skal sikre Europa nok fornybar kraft, og Norge er nå offisielt med. Også om EUs store reformvedtak for 2030 – og startskudd for neste etappe mot 2040.
Podkast14. april 2023Er det plass til fossil gass i EU i 2050?– Det kan godt tenkes at du knapt vil finne noe gassmarked i EU allerede i 2045 dersom unionen lykkes med poltikken den nå fører. Men det er en del ukjente i den likningen, sier Energi og Klimas korrespondent i Brussel, Alf Ole Ask.
EU-korrespondenten30. mars 2023Slik skal EU nå fornybarmålet: Hurtigbehandle ny vindkraftEU-landene og Europaparlamentet er enige om å binde seg til å øke andelen fornybar energi til 42,5 prosent i 2030. De er også enige om å gjøre prosedyrer for utbygging av fornybar energi lettere og raskere.
Nyhet28. mars 2023– Sirkulær forsikring viktig del av European Green Deal og klimamål– Vi må legge bruk og kast-perioden bak oss. Forsikringsbransjen kan bidra til å bygge opp sirkulære verdikjeder, sier Kristine Falkgård i Fremtind Forsikring. Men lover og regler står ofte i veien for gjenbruk.
Podkast24. mars 2023EU-toppmøte: Kjernekraftens fremtid og «tredje kjønn» for bilerUkas EU-toppmøte var det roligste, korteste og kjedeligste siden før pandemien, ifølge Brussel-korrespondent Alf Ole Ask. Men diskusjonene om kjernekraftens rolle og forsøket på å definere et «tredje kjønn» for biler – fikk mye oppmerksomhet.
Nyhet22. mars 2023I 18 EU-land står sol og vind for mer enn 15 prosent av strøm-produksjonenI 2010 var det kun i Danmark, Spania og Portugal at sol- og vindkraft sto for mer enn 15 prosent av strømproduksjonen. I 2022 er det 18 land på listen.
Ekspertintervju17. mars 2023Europa skriker etter sjeldne jordarterEU ser tilgangen på sjeldne jordarter som kritisk for grønn omstilling og teknologiutvikling i Europa. Men hva er sjeldne jordarter, og hvor sjeldne er de egentlig? Vi spør SINTEF-forsker Arne Petter Ratvik.
Nyhet14. mars 2023#Klimafrokost: Kan EUs klimapolitikk redde verden – og Norge?Hva er status for EUs energiomstilling og klimapolitikk? Og: Kan EUs lederrolle i energiomstillingen gi håp om temposkifte også i andre land og verdensdeler? Se opptak av klimafrokost.
Europas grønne skifte22. februar 2023Putin-effekten: Turbo på grønn omstillingEtt år etter invasjonen av Ukraina: Europa gjør seg uavhengig av russisk gass, og investeringene i det grønne skiftet skyter i været.
EU-korrespondenten10. februar 2023EU-toppmøtet åpner for økte subsidier for å møte Bidens grønne pakkeEU-toppmøtet ber Kommisjonen gjøre det lettere for grønne bedrifter å få statsstøtte. Det betyr et ja til at rike EU-land kan øke subsidiene av egen industri i det grønne skiftet.
Podkast26. januar 2023EU: Frontkollisjonen med USA og nye fornybarambisjonerPODKAST: – EU og USA frontkolliderer i synet på hvilken politikk som skal drive det grønne skiftet. Dette kommer til å bli en av de viktigste sakene fremover, sammen med diskusjonen om hvordan strømmarkedet skal fungere og hvordan EU skal få mer fart i utbygging av sol og vind, sier Brussel-korrespondent, Alf Ole Ask.
Europas grønne skifte25. januar 2023Europas dagsorden i 2023Grønne subsidier, gjennomføring av 2030-politikken og klimamål for 2040. Det grønne skiftets kalender er tettpakket i 2023 også. Og vi glemmer ikke Ukraina.
Nyhet5. januar 2023Tysk behov for raske klimakutt forlenger Norges nøkkelrolleTidspresset i klimapolitikken tvinger frem pragmatiske beslutninger. Som når en tysk visekansler og superminister omfavner storsatsing på hydrogen laget av norsk fossil gass – med karbonfangst og -lagring.
Nyhet2. januar 2023Karbonfjerning: EU åpner nytt kapittel i klimapolitikkenÅ fjerne store mengder karbon fra atmosfæren er uunngåelig hvis de globale klimamålene skal nås. Karbonfjerning er i kjernen av EUs grønne giv, sier forsker – men det finnes fallgruver.
Europas grønne skifte22. desember 2022Klimapolitisk stafett og langspurt i ettLettere på foten enn noen hadde trodd – EU nærmer seg mål for 2030-klimapakken. Les også om karbontoll, prisbrems og bekymring for norske gassrørledninger.
Podkast21. desember 2022EU gjennom 2022: Krig, kriser og skjerpet klimapolitikkI krigs- og kriseåret 2022 har EU vedtatt ny klimapolitikk i et tempo ingen forventet for seks måneder siden.
Kommentar19. desember 2022Karbontollen kommer: Fire utfordringer EU må håndtereEUs nye karbontoll er forhandlet frem på rekordtid, men det blir ikke problemfritt å sette den ut i livet. Seniorforsker Jørgen Wettestad analyserer fire sentrale utfordringer for CBAM.
Europas grønne skifte30. november 2022Faren fra vestUSA-suget: Bidens klimapakke og USAs lave energipriser trekker grønne investeringer ut av Europa – hva blir EUs svar? Også om en ny, essensiell bit i klimapuslespillet og god klima-fart i EUs lovkvern.
Podkast24. november 2022COP27-lyspunktet og pristak-debatten i EU– Det var én positiv overraskelse. Ellers gikk COP27 akkurat så trått som ventet, oppsummerer Steffen Kallbekken. Og i Brussel synker temperaturen ute, mens temperaturen i pristak-diskusjonen er høy.
Fem på fredag4. november 2022EUs utslipp ned, men industrien sliterEtter en pandemiknekk og tilbakeslag er CO₂-utslippene på vei ned igjen i EU, men ikke bare fordi folk er flinke til å spare.
EU-korrespondenten28. oktober 2022Ingen nye bensin- eller dieselbiler i EU etter 2035Det skal ikke selges nye bensin- eller dieselbiler i EU etter 2035. Det er nå klart etter at Europaparlamentet og medlemslandene ble enige om dette denne uken.
Nyhet26. oktober 2022Utslippshopp i 2021 gjør EUs vei til 2030 litt brattereKlimagassutslippene økte med 5 prosent i EU i 2021. En negativ utvikling i opptak av CO₂ i skog og landarealer bekymrer.
EU-korrespondenten26. oktober 2022EU-landene enige: Nye bygg utslippsfrie i 2030EU-landene har samlet seg om et skjørt kompromiss om energisparing i bygg. Det som nå gjenstår er at Ministerrådet forhandler med parlamentet om den endelige lovteksten.
#Klimalederen22. oktober 2022Det er en mørk og dyster høst i årFNs klimatoppmøte (COP27) i Sharm El-Sheik vil foregå i den svarteste internasjonale atmosfæren på svært lenge. Ukraina-krigen kaster lange skygger. Heller ikke Norge slipper unna økonomisk nedgang. Klarer næringslivet å finne en vei ut av krisen som gir varige utslippskutt?
Europas grønne skifte15. september 2022Holder solidariteten?EU har en ny energikriseplan – hvordan skal Norge forholde seg til den? Og det aller viktigste – vil det demokratiske Europa fortsette å stå solidarisk med Ukraina?
EU-korrespondenten5. september 2022Klarer EU-landene å enes om tiltak mot høye gass- og strømpriser?Alt fra pristak på gass til å omfordele energiselskapenes superprofitt til bedrifter og forbrukere, er på bordet når EUs energiministre møtes 9. september. Men det er høyst uklart hva de klarer å bli enige om.
Podkast24. august 2022Tørken forsterker energikrisen og sender villsvin på vindrueslangPODKAST: – Sommerens tørke har vidtrekkende konsekvenser: Store landområder er brent. Tørre elver hindrer skipstrafikken. Avlinger går tapt og villsvin stjeler vindruene.
Debatt21. juli 2022Det haster hvis Norge skal kunne påvirke EUs store klimapakkeSkal Norge og norske aktører kunne påvirke de omfattende forslagene til ny klima- og energipolitikk i EU, er det nå jobben må gjøres, skriver Anne Therese Gullberg.
Podkast29. juni 2022Krigen har ikke svekket EUs klimapolitikk– Verken pandemien eller krigen i Ukraina har satt EUs klimapolitikk på vent. Men energisituasjonen på kort sikt er svært krevende, for å si det forsiktig, sier Brussel-korrespondent Alf Ole Ask.
Nyhet28. juni 2022Norsk klimaspagat blir en mer slitsom øvelseNy forskning på norsk klimapolitikk: Det grønne skiftet knytter Norge tettere til Europa, med økt konfliktnivå som konsekvens. Skillet mellom Norge som oljeprodusent og klimaforkjemper brytes ned.
EU-korrespondenten27. juni 2022EU-landene enige om å øke andelen fornybar energi til 40 prosentEUs energiministre klubbet igjennom to viktige deler av «Fit for 55»-pakken på mandagens ministermøte. Nye bindende mål både for fornybar energi og energiøkonomisering.
EU-korrespondenten25. mai 2022EU bøyer av i striden om norsk vannkraft til grønt hydrogenEU åpner for at norsk vannkraft kan brukes til å lage grønt hydrogen. Dette går frem av et forslag fra EU-kommisjonen.
#Klimavalg24. mai 2022Det er ikke bare den russiske gassen EU vil slutte medEUs skjerpede planer om kutt i gassforbruket er et langtidsvarsel også til Norge. Forbruket – og dermed importbehovet – vil falle vesentlig om noen år.
EU-korrespondenten23. mai 2022EU-eksperten Georg Riekeles: EØS-avtalen er ikke nok for å henge med i Europas grønne skifteNorge bør la seg inspirere av handels- og teknologiplattformen som EU og USA har laget for å få til et grønt industripartnerskap med EU. Det mener assisterende direktør Georg Riekeles i den brusselbaserte tenketanken European Policy Centre.