Spørsmål og svar om EUs grønne giv
EUs grønne giv – European Green Deal – skal hjelpe unionen til å nå netto nullutslipp av klimagasser innen 2050.

EUs grønne giv – European Green Deal – skal hjelpe unionen til å nå netto nullutslipp av klimagasser innen 2050.
EU-kriteriene som skal avgjøre om vannkraft er en grønn investering eller ikke, er for strenge, mener den norske regjeringen. Norge vil ha nytt møte med EU-kommisjonen om bærekraftreglene.
Et nytt prosjekt evaluerer det grønne innholdet i EU-lands planer for å gjenoppbygge økonomien etter korona. Spania får best skussmål så langt.
Berekraft er ikkje lenger noko ein kan smykke seg med nett som ein vil.
En uvant koalisjon kan få makten i Tyskland til høsten, med klimapolitikk som sentralt samarbeidsfelt. Også om: Kritikk av EU-pakke, grønne finansregler i trøbbel, modne frukter i byggsektoren.
EU-kommisjonens nye Bauhaus-initiativ er forbausende ambisiøst. Prosjektet signaliserer at Europa kan kombinere det grønne skiftet med en sosial og kulturell nivåheving.
Med detaljerte kriterier for hver bransje vil EU definere om investeringer er bærekraftige og klimavennlige. Hvordan skal dette fungere, og hva blir konsekvensene?
EUs taksonomi, eller «grønne liste» over bærekraftige økonomiske aktiviteter, skal skille grønn fra grønnvasket og vil ha store konsekvenser for næringslivet. Nå er den politiske kampen om den endelige «grønne listen» i gang – og det langs kjente politiske skillelinjer.
Podkast: Karbonanalytiker Ingvild Sørhus om kvotepris, innfasing av maritim sektor og hvordan nye klimamål vil påvirke kvoteprisen.
EUs taksonomi betyr at ansatte i finans får en «standard» å forholde seg til, det vil på sikt gjøre jobben enklere for mange finansansatte, mener Nanna Ringstad i Finansforbundet.
EUs taksonomi øker Norges klimarisiko. Også om: BlackRock krever netto null-strategi, overgangsrisiko for rene oljeselskaper, BP og «stranded assets», finansiell naturrisiko og om fonds fossil-exit.
EUs system for klassifisering av grønne aktiviteter gjør det vanskelig å «gjemme seg» for selskaper som ikke bidrar til Paris-avtalen. Finansnæringen får nøkkelrolle når taksonomien tas i bruk.
CO2-prisen setter stadig nye rekorder, og EUs kvotemarked leverer store utslippskutt. Analysemiljøer tror prisen kan mer enn doble seg innen 2030.
Som overordnet ramme for EUs grønne giv ligger forslaget til ny klimalov som skal gjøre Europa til verdens første klimanøytrale kontinent. Målet er netto nullutslipp innen 2050.
EUs nye klimamål er oversendt FN, og det er enighet om budsjett og gjenreisingspakke med stor klima-andel. Også om: Grønn finans, karbontoll og skipsfart.
Betydningen av at alle EU-landene ble enige om nytt klimamål for 2030, kan knapt overvurderes, mener direktør i Statnett Tor Eigil Hodne. – Green Deal kan nå gå for full speed, sier han.
EU skal kutte klimagassutslippene med minst 55 prosent innen 2030. Det ble EU-landenes ledere enige om på toppmøtet i Brussel.
Kan agroøkologi bidra til å fikse matsystemet vårt? Vi spør førsteamanuensis Inger Elisabeth Måren ved UiB.
EU har startet flere parallelle prosesser for å få skipsfarten til å kjøpe kvoter for utslippene sine. Men hvordan markedet skal fungere og konsekvensene av det, er usikkert. Fra næringen mottar EU kritikk og advarsler.
Podkast: Hvordan man forholder seg til EUs nye kriterier for bærekraft må bli en del av norske bedrifters strategiarbeid, mener Heidi Finskas fra KLP og Hanne Løvstad fra PWC.
En storstilt utbygging av havvind og annen fornybar marin energi for å nå klimamålene vil kreve investeringer på nær 800 milliarder euro fra nå til 2050. Det går frem av EU-kommisjonens nye strategi.