Fossil forvitring skaper angst

De fossile kraftgigantene i Europa går en meget usikker tid i møte. Nå uttrykker Moody’s bekymring over kraftselskapenes kredittverdighet.

Ifølge kredittratingbyrået Moody’s er det grunn til å se med stor uro på de fossile kraftselskapenes forretning. Den europeiske fornybar-boomen driver ned markedsprisene på kraft og ødelegger derfor inntjeningen hos kraftselskapene som i all hovedsak lever av fossil energiproduksjon.

Det er bare et par uker siden Financial Times hadde en god analyse om samme tema. Der var et av poengene at den tyske energigiganten RWE nylig ble nedgradert av finansanalytikerne i den sveitsiske storbanken UBS.

For oss som er tilhengere av en fornybar energirevolusjon er dette strålende nyheter. Fornybar energi er ikke en nusselig liten fremtidsdrøm slik fossilenergiens agendasettere hevder. Det som nå skjer viser at sol- og vindenergi er i ferd med å forårsake rystelser som beveger milliarder av euro, mens investorer som sitter tungt i fossil energi og kjernekraft blir engstelige og svette. Dette er meget bra!

Jeg har tidligere postulert at solenergien blir kraftsektorens internett. Det nye kommer til erstatning for det gamle og har ødeleggende virkning på de gamle og kjente forretningsmodellene. Det er dette som nå er i ferd med å skje.

Solenergien har vokst kraftig i Europa, særlig i Tyskland. Det betyr at det blir godt med strøm i perioder av dagen der prisene tradisjonelt har vært høye, og da faller prisene i markedet. Den samme effekten inntreffer i andre liberaliserte kraftmarkeder der solenergien når en viss utbredelse. I Australia ser man akkurat det samme.

Nå er det i første rekke gassen rom rammes, fordi den er dyr og CO₂-prisen lav. Det er ikke bra, men spørsmålet er om ikke gassprisene uansett er på vei ned, slik at kullet får sterkere konkurranse.

De store energiselskapene som E.On, Vattenfall og RWE står overfor noen meget krevende strategiske veivalg. Hvis de øker investeringene i fornybar energi, bidrar de til at den gamle forretningsmodellen forvitrer raskere enn den ellers ville gjort. Men sitter de stille, risikerer de at nykommere overtar deres forretning. De europeiske kraftselskapsdirektørene bør søke råd hos toppsjefer i medie- og underholdningsindustrien. De har levd med teknologiskiftet hengende over seg de siste 15-20 årene.

Utviklingen som nå skjer bør få næringsminister Trond Giske til å tenke meget nøye over hvor lenge Statkraft skal sitte med en stor aksjepost i det tyske kraftselskapet E.On. Store papirverdier er tapt allerede.