Fem på fredag12. februar 2021Grønt skifte kan koste oljenasjoner dyrtNy rapport peker på store hull i oljelands statlige inntekter om klimapolitikken lykkes. Også om: anbudsregime får kritikk i Storbritannia, utslipp fra kinesisk aluminium og India venter massiv vekst i energibehov.
Podkast1. desember 2020– Vi må røskes litt opp, for lite av det vi gjør i dag er bærekraftig nokPodkast: Hvordan man forholder seg til EUs nye kriterier for bærekraft må bli en del av norske bedrifters strategiarbeid, mener Heidi Finskas fra KLP og Hanne Løvstad fra PWC.
Podkast22. oktober 2020– Som småinvestor skal du ha penger å spille bort om du kjøper aksjer i grønne selskapPodkast: Om ikke det er helt lotto, så kan det sammenlignes med tolv rette i tipping å treffe blink på grønne aksjer, mener Jørgen Gudmundsson i Sbanken.
Debatt9. januar 2020Klimarisiko: PRI spår kraftig, brå og uplanlagt klimapolitikkInnen 2025 får vi kraftige, brå og dårlig planlagte klimavedtak, mener investorkoalisjonen PRI. Da vil politikerne måtte innse at de har drøyd for lenge med påkrevd energiomstilling og nødvendig klimapolitikk. Mye må tas igjen, fort, for å begrense klimakatastrofen.
Kommentar19. november 2019Kan pensjonsforvalterne i Agder nok om klimarisiko?Klimaendringer og klimapolitikk kan begge deler føre til store økonomiske tap, særlig for den som ikke følger med i timen. Kan de som forvalter pensjonspengene dine nok om klima og klimarisiko?
Nyhet14. november 2019#Klimarisiko: – Tida er i ferd med å renne ut, sier sjefen i Sparebanken SørDet beste vern mot klimarisiko er å bidra til verdiskaping i tråd med målene i Paris-avtalen og FNs bærekraftsmål, mener Geir Bergskaug og Rolf Søraker i Sparebanken Sør.
Kommentar14. november 2019Klimarisiko: Kan svak klimapolitikk føre til økonomisk krakk?Klimakrisen eskalerer, men politikk som kutter utslipp uteblir. Er det fare for brå korreksjoner – og til og med krakk – i klimaendringenes og energiomstillingens tid?
Nyhet16. oktober 2019If og klimarisiko: – Vi prøver å unngå forsikringsnød– I Norge har vi som mål å holde fast på ordningen med at eiendommer lar seg forsikre. Vi prøver å unngå det vi kaller forsikringsnød, slik at alle kan få forsikring også når klimaet endres, sier Ivar Martinsen i If.
Nyhet23. mars 2019– #Klimarisiko er lik muligheter! Make it happen! sier SPV-sjefen– I vår region snakker vi ikke så mye om klimarisiko, men heller om alle de mulighetene for næringsutvikling og verdiskaping som ligger i den store omstillingen, sier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i børsnoterte Sparebanken Vest.
Debatt14. mars 2019I Bergen 5. april: “Klimarisiko – finans, børs og norsk økonomi”Hvordan vil klimapolitikken og klimaendringene påvirke den norske økonomien, finansnæringen og små og store selskaper? Det er tema på åpent møte på Litteraturhuset i Bergen fredag 5. april.
Nyhet7. januar 2019Forberedelse på klimarisiko i en tidlig faseBetydningen av klimarisiko for selskapets fremtidsutsikter er noe mange jobber med. Svarene i Klimastiftelsens kartlegging tyder likevel på at arbeidet ikke er kommet særlig langt.
Nyhet3. januar 2019Fra eksterne forventninger til intern handlingKlimarisiko må på dagsordenen i de største norske finans‐ og børsselskapene – det er beskjeden selskapene får fra sine omgivelser. Selskapene har også begynt å følge opp, med plassering av ansvar og drøftinger i ledelse og styre, men mange er ennå bare i startfasen.
Nyhet27. desember 2018Jakter på små og store utslippskuttGod rapportering av egne klimagassutslipp er sentralt ved flere sider av arbeidet med klimarisiko. 36 av de 55 selskapene i Klimastiftelsens kartlegging lager årlig klimaregnskap, mens 45 selskaper har redusert egne utslipp siste år.
Nyhet19. desember 2018– Slik håndterer vi klimarisiko i Oslo PensjonsforsikringÅmund T. Lundes viktigste oppgave som toppsjef i Oslo Pensjonsforsikring er å øke verdiene. Derfor er klimarisiko fast tema både i ledelsen og på styremøtene. – Klimarisikoen er reell og den må håndteres her og nå, sier Lunde.
Nyhet18. desember 2018Klimarisiko og skipsfart: – De store selskapene ser skriften på veggen– Fra 1. januar 2020 må svovelinnholdet i drivstoffet vi bruker reduseres betraktelig. Det blir dyrt og krevende, sier Roger Strevens, sjef for bærekraft i Wallenius Wilhelmsen. Han tror klimaendringene vil tvinge industrien gjennom store endringer de neste tiårene, men at selskaper som griper mulighetene vil komme styrket ut av det.
Klimatv.no18. desember 2018Kunnskapsfrokost: Martin Skancke m.fl. om klimarisiko og norsk økonomiPå dette frokostmøtet i regi av Norsk klimastiftelse, Finans Norge, Finansforbundet og CICERO Senter for klimaforskning utdyper utvalgsleder Martin Skancke klimarisikoutvalgets vurderinger og anbefalinger. Se opptak av møtet som fant sted 18. desember.
Nyhet17. desember 2018Klimarisiko og praktisk styrearbeid: Stop, think, act!– Når et selskap går løs på arbeidet med klimarisiko, må man se etter forretningsmuligheter. Da er det lettere å mobilisere all kompetanse i virksomheten. Samtidig er det viktig å passe på at det er god rollefordeling mellom styret og administrasjon, sier forretningsadvokat Liv Monica Stubholt.
Kommentar13. desember 2018Klimarisiko og bærekraft: Haster med kompetanseløft for studenter og ansatteFinansnæringen bør integrere klimarisiko og bærekraft i sine opplærings‐ og sertifiseringsprogram. Bærekraft må bli en obligatorisk del av økonomiutdannelsen.
Kommentar12. desember 2018Hvorfor børsnoterte selskaper bør analysere og rapportere på klimarisikoHvordan vil klimaendringer og skjerpet klimapolitikk påvirke fremtidsutsiktene til børsnoterte selskaper? Om ikke spørsmålet stilles internt, vil aksjonærer, investorer, banker, forsikringsselskaper og ratingbyråer snart kreve svar.
Nyhet5. desember 2018Ny rapport: Klimarisiko – finans og børsMed den nye rapporten “Klimarisiko – finans og børs” ønsker Klimastiftelsen å bidra til at finansinstitusjoner og børsnoterte selskaper skal lære av hverandres arbeid og erfaring med finansiell klimarisiko.
Debatt4. desember 2018Klimatv.no: Lansering av ny rapport om #klimarisikoTirsdag 4. desember la Norsk klimastiftelse frem rapporten “Klimarisiko – finans og børs” – inkludert resultatene av en kartlegging blant 55 finansinstitusjoner og børsnoterte selskaper. Se opptak av møtet her.
Kommentar3. desember 2018Hvordan og hvorfor kan klimarisiko påvirke finanssektoren og finansmarkedene?God risikostyring innebærer at den som skal tjene penger på utlån, investering eller forsikring må ha kunnskap om hvordan klimaendringer og klimapolitikk kan påvirke egen portefølje og finansmarkedene.
Nyhet21. november 2018– Slik arbeider vi med klimarisiko i KLP– Skal de fossile selskapene lykkes med å opprettholde verdiskaping og sysselsetting, må virksomheten harmonere med klimamålene. Her må vi som eiere presse på og heie frem, sier konsernsjef Sverre Thornes i KLP.
Nyhet20. november 2018– Slik håndterer vi klimarisiko i SpareBank 1 SR-Bank– I år har vi for alvor erkjent at vi ikke har vært gode nok på klimarisiko. For å tilføre nødvendig kompetanse har vi ansatt to personer med bred erfaring i rapportering på bærekraft, inkludert klimarisiko. I 2020 er vi på høyden, sier konsernsjef Arne Austreid i SpareBank 1 SR-Bank.