– Vi må røskes litt opp, for lite av det vi gjør i dag er bærekraftig nok

Podkast: Hvordan man forholder seg til EUs nye kriterier for bærekraft må bli en del av norske bedrifters strategiarbeid, mener Heidi Finskas fra KLP og Hanne Løvstad fra PWC.

EUs klassifiseringssystem er «rett rundt hjørnet». Hva innebærer det at unionen lager kriterier for hvilke bedrifter som kan betegnes som bærekraftige eller ikke? Og ikke minst, hva betyr det for norsk næringsliv?

Energi og Klima har snakket med direktør for samfunnsansvar i KLP, Heidi Finskas og direktør for bærekraft og klimarisiko i PWC, Hanne Løvstad, som begge følger utviklingen tett.

– Vi kan ikke bygge oss i en tro om at dette går bra. Vi må nok røskes opp alle sammen om at det er en kjempestor omstilling vi skal gjennom. For ganske lite av det vi gjør i dag er bærekraftig nok for det samfunnet vi trenger i 2050, sier Finskas.

Hun får støtte av Løvstad som håper EUs nye kriterier blir tatt i bruk som en guide til hva som er bærekraftig og hvilke strategiske valg selskap skal ta for fremtiden. – Det pågår et kappløp i EU innenfor innovasjon for å få til denne omstillingen, og det er ekstremt viktig at norsk næringsliv faktisk er med på det løpet og ikke bruker kreftene på å stanse eller endre det som kommer fra EU.

Hør mer om:

Heidi Finskas (fra v.), direktør for samfunnsansvar i KLP og Hanne Løvstad, direktør for bærekraft i PWC. Foto: KLP / PWC
  • Hva betyr en slik klassifisering i praksis? 
  • Hvilke bransjer er vinnere og hvem er tapere?
  • Hvorfor diskuterer man i det hele om havvind for å elektrifisere sokkelen eller vannkraft er bærekraftig?  
  • Finnes det en bakside av medaljen? Og er det mulig å unngå at dette bare blir et byråkratisk mareritt?
  • Får det konsekvenser for tildeling av offentlig støtte? 
  • Hvordan påvirker dette eiere og investorer? 

Vil du fordype deg?

Min kollega Olav Øvrebø har skrevet en fin innføring med spørsmål og svar om klassifiseringssystemet. Vil du dykke enda dypere ned i materien, kan du lese hvilke anbefalinger den tekniske ekspertgruppen leverte tidligere i år. Når du er ferdig med det kan EU-kommisjonens utkast med høringsfrist 18.desember i år, være neste skritt. Utkastet er for avslappet for shipping og for streng for boligsektoren, ifølge Reuters. Klassifiseringssystemet er en Orwelliansk mekanisme, skriver Daniel Guéguen i et innlegg hos Euractiv.

Har du husket å abonnere på Energi og Klima som podkast?

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Det gjør du enten i iTunes, Google Podcast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.