Rystad: Energi­transformasjonen vil gå raskere

PODKAST: Den store effekten i energimarkedene av Russlands angrepskrig, er at kull, gass og olje vil prise seg enda raskere ut av markedet, sier Jarand Rystad, CEO i Rystad Energy.

--:--
--:--
Jarand Rystad, CEO Rystad Energy, Foto: Rystad Energy

Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina skapte umiddelbare sjokk i energimarkedene. Oljeprisen passerte 105 dollar fatet og gjennom 2022 nådde både gass- og strømprisene nye rekordnivåer.

Administrerende direktør i Rystad Energy, Jarand Rystad er gjest i denne ukas podkast-episode – ett år etter invasjonen – og deler sine analyser av hvordan krigen har endret energimarkedene på kort sikt og energi-prognosene på lengre sikt.
– Olje-, gass- og kullproduksjonen i 2030, 2035 og 2040 vil være lavere enn slik det så ut før invasjonen. Tempoet i den grønne transformasjonen vil være avhengig av hvor raskt verden klarer å bygge ut sol og vind. Hvis vi tåler å være avhengig av Kina, så ser vi at kapasitet innen solkraft kommer til å øke årlig med over 1000 GW på 2030-tallet. Det er en femdobling i forhold til fjoråret da det ble installert 220 GW ny sol globalt, sier Rystad.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, Podme eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.