– Dyrket kjøtt er ikke lengre en crazy drøm

PODKAST: – Lykkes vi med å dyrke kjøtt i laboratorium kan det være en like viktig del av et mer klimavennlig kosthold som det å spise mer plantebasert mat, innsekter og mer mat fra havet, sier forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, Sissel Rønning.

Selv om Winston Churchill allerede i 1931 mente det var absurd å dyrke en hel kylling om det var et kyllingbrystet man ville ha, tok det tre år å lage verdens første laboratorie-dyrkede hamburger. Den kostet 2-3 millioner kroner. Nå er prosessene bedre og billigere.

Sissel B. Rønning, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, Foto: Nofima

– Skal dyrket kjøtt ha livets rett må det se bra ut, smake godt, det må være rimelig og det må være trygt, sier Rønning.

I Singapore er laboratorie-dyrket kyllingnuggets godkjent for salg. I USA investeres det milliarder i året, men i Norden er interessen foreløpig begrenset.  

– Det er ingen selskaper eller start-ups i Norden som har satset på dette. Ved Nofima har vi bare klart å dyrke kjøtt på størrelse med små erter, men jeg tror det er viktig at også vi i Norden forsker og følger med på hva industrien gjør i andre deler av verden. Det er ikke småpenger som investeres i dette og også store kjøttprodusenter i USA har gått inn i denne delen av industrien. Når det er mye penger som investeres, nærmer det seg en realitet, sier Rønning.