Bidens store utfordring: Å gjøre den amerikanske drømmen grønn - Energi og Klima

Bidens store utfordring:
Å gjøre den amerikanske drømmen grønn

Podkast: Kan en omstilling som vil snu opp ned på næringslivet, unngå å skape nye tapere?

I klimaplanen Joe Biden la frem før valget, var han tydelig på at man skulle ta vare på dem som hadde sørget for USAs økonomiske vekst hittil. – De og deres arbeidsplasser er særlig påvirket av overgangen til en grønn økonomi, og Biden er opptatt av at de skal få være med på dette taktskiftet, sier Ida Solbrekke, stipendiat i fornybar energi ved UiB og fast paneldeltaker i Energi og Klimas podkast.

For det er liten tvil at selv om kun deler av Bidens plan ender opp som faktisk politikk, så vil det gi store ringvirkninger. – Noe av det mest spennende med Bidens energipolitikk er at han legger opp til en helhetlig omstilling slik vi er kjent med fra Norge, sier Elisabet Kjærstad Bøe, bærekraftsjef i Tibber. – Og det å skape nye jobber til dem som har falt utenfor, blir koblet direkte med sosial rettferdighet.

Hør mer om:

  • Hvor stort handlingsrom har egentlig Biden dersom senatet forblir republikansk?
  • Hvilke norske næringer bør blinke seg ut USA som ny jaktmark?
  • Hvor avgjørende var klimapolitikk for hva amerikanerne stemte på?
  • Er nordmenn klimabevisste eller ikke?
  • Er det et mål at flest mulig skal bli klimaidealister?
  • Hvorfor er kvinner mer bekymret for konsekvensene av klimaendringer enn menn?
Elisabet Kjerstad Bøe (til v.), bærekraftsjef i Tibber og Ida Solbrekke, stipendiat ved UiB. Foto: Tibber / UiB

Ukens anbefalinger:

Elisabet Kjerstad Bøe: The Global E-Waste Monitor har kartlagt elektronisk forbruk for nær sagt alle verdens land. Et veldig nyttig innblikk i potensialet for sirkulærøkonomi, og litt nedslående resultater for Norge.

Ida Solbrekke: Podkasten «Bak maten» fra Landbruk.no, hvor man forsøker å finne svar på hva det egentlig betyr at maten vi spiser er bærekraftig.

Martin Larsen Hirth: Den amerikanske nettavisen Bloomberg har en større feature-artikkel som heter «What are the 39 things Biden should do first on climate change, der de har spurt 39 ledende energi- og klimaaktører om å gi ett råd hver. 

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima enten i iTunes, Google Podcast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.

Intromusikken til Energi og Klima er laget av Håvar Skaugen, Norsk Klimastiftelse

Ad

Bli abonnent!

Kommentarfeltet er stengt.