Allerede neste år skal de første battericellene fra Freyr være klare

Podkast: Selskapet velger børsnotering i New York for å kunne satse stort og raskt. Med på laget får de blant andre Koch Industries sin «omstillingsarm».

Fredag ble det klart at at Freyr går sammen med amerikanske Alussa Energy og noteres på New York-børsen. Ifølge selskapet vil dette gi 7,3 milliarder kroner i ny egenkapital for selskapet som etter sammenslåingen vil hete Freyr Battery.

– Vi har nå sikret egenkapitalandelen til investeringene som skal gjøres i Mo i Rana, sier administrerende direktør Tom Einar Jensen til podkasten Energi og Klima.

Hør mer i podkasten om:

  • hvilke marked Freyr sikter mot
  • hvorfor de har valgt Mo i Rana
  • hva status er for Sjonfjellet vindpark
  • hvilke muligheter Tom Jensen ser for batteriindustri i Norge i større skala

Til sammen er det estimert investeringer på rundt 20 milliarder kroner for en årlig produksjonskapasitet tilsvarende 43 GWh med battericeller, hvorav 35 GWh i Mo Industripark, fordelt på fem fabrikker. Den resterende produksjonskapasiteten planlegger Freyr å ha i et joint venture med en asiatisk leverandør. For pilotfabrikken i Mo Industripark, som bygges i kommersiell skala med planlagt åpning i første halvdel av 2022, er selskapet i det Jensen omtaler som «bestillingsmodus for første produksjonslinje».

To årsaker til New York fremfor Oslo

Når det nå blir børsnotering i New York og ikke på Oslo Børs eller Euronext Growth (tidligere Merkur Market) som tidligere vurdert, er det som følge av to hovedårsaker, ifølge Jensen. – Vi tror det er viktig å være raskt ute. At man kan bevege seg fort, og at man kan bygge stort. Det å ha tilgang på store mengder kapital vil støtte begge disse elementene og styrke hastighet og størrelse for vår utrulling.

Tom Jensen, administrerende direktør i Freyr Battery. Foto: Freyr

Blant investorene som nå kommer med på laget, finner man blant annet selskapet Koch Strategic Platforms – eid av Koch Industries, et selskap som ikke har det grønneste rullebladet. Jensen tror deres interesse er et tegn i tiden. – De er først og fremst interessert i vårt forretningspotensial og grønne profil, og vi må jo si vi ser det som utelukkende positivt at kapital som tidligere, kanskje i hovedsak, har gått til å utvikle fossile ressurser nå kanaliseres til grønne investeringer.

Industrielt DNA

Det kan virke motstridende at et høykostland som Norge, er et egnet sted for å ha lavest kostnader for produksjon av battericellene. Foruten samarbeid med ledende teknologileverandører, som 24M Technologies, og tilgang til ren kraft, peker Jensen på industriell erfaring som en nøkkelfaktor.

– Det teller mye, mye mer enn forskjeller i kostnad per arbeidstaker. Og jeg tror den flate hierarkiske strukturen, la oss kalle det den sosialdemokratiske forretningsmodellen som implementeres rundt omkring i norske industrien, bidrar veldig positivt til konkurransekraft i en industri som krever presisjon i produksjonen, sier Jensen.

Husk at du kan abonnere på Energi og Klima som podkast

Husk at du kan abonnere helt gratis på Energi og Klima som podkast. Da får interessante og lærerike samtaler med dem landets beste forskere, ledende politikere og de fremste næringslivslederne.

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcast, PocketCast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.

Har du for eksempel fått med deg disse?

Hvor ulik er en klimakvote fra taxfree-kvoten? – intervju med karbonanalytiker Ingvild Sørhus fra Refinitiv
«– Norge må våge å stake ut sin egen kurs» – intervju med teknolog og investor Silvija Seres
«Store solparker i Norge? Ja, det jobbes det allerede med» – intervju med Trine Kopstad Berentsen fra Solenergiklyngen