OECD og FN: Ambisiøs klimapolitikk gir mer økonomisk vekst
Klimaomstillingen er dyr og svekker økonomien? En ny rapport fra OECD og FNs utviklingsprogram slår fast det motsatte: Klimahandling i tråd med Paris-målene gir økt vekst allerede på kort sikt.

André Aranha Corrêa do Lago er president for COP30 som finner sted i Brasil i november. Den nye rapporten fra OECD og FNs utviklingsprogram legges frem i forbindelse med Petersberg-dialogen i Berlin denne uken, som er oppvarming til årets COP. Foto: Andressa Anholete / Reuters / NTB
I rapporten har de to organisasjonene beregnet utviklingen i globalt bruttonasjonalprodukt (BNP) mot 2040 og videre. Grunnlaget er et scenario der landene leverer på ambisiøse nasjonale klimamål i tråd med målene i Parisavtalen.
Med denne forutsetningen vil globalt BNP være 0,2 prosent høyere i 2040 enn i et scenario der dagens politikk videreføres, konkluderer rapporten. Veksten tilsvarer størrelsen på Sveriges BNP.

Nytten øker over tid
De økonomiske fordelene for ambisiøs klimapolitikk blir enda større på lengre sikt, særlig når man tar i betraktning unngåtte skader som følge av klimaendringene. I scenarioet finner Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) og FNs utviklingsprogram (UNDP) at globalt BNP vil øke med opptil 3 prosent innen 2050 og opptil 13 prosent innen 2100.
«Nytten kan være enda større, siden usikkerhet ved dagens estimater ikke tar i betraktning alle sider ved de økonomiske og sosiale konsekvensene av den økte sannsynligheten for å krysse vippepunkter, som smeltingen av isbremmer eller reversering av havsirkulasjon,» heter det i rapporten. Foreløpige konklusjoner ble lagt frem tirsdag, mens hele rapporten fra prosjektet skal følge i mai.
OECD og UNDP minner også om at klimahandling gir store fordeler som ikke måles i BNP-vekst, som bedre helse, energisikkerhet og -tilgang og fattigdomsreduksjon.
Første klimamøte uten USA
Klimamålene rapporten henviser til, er kjent som nasjonalt fastsatte bidrag (NDC). Under Parisavtalen skal landene i år levere NDC for perioden frem til 2035. Ap-regjeringen har varslet at den vil legge frem forslag til norsk klimamål og NDC før påske.
Rapporten legges frem samtidig med at en rekke klima- og miljøministre og FNs klimatopper møtes til Petersberg-dialogen i Berlin denne uken. Målet er å legge noe av grunnlaget for årets klimatoppmøte COP30, som avholdes i Brasil i november.
Berlin-møtet er det første ministermøtet om klima etter fjorårets konfliktfylte klimatoppmøte i Baku, der det ble gjort lite fremgang. Det er også det første møtet etter at president Donald Trump meldte USA ut av Parisavtalen.
USA er ikke til stede på møtet. Det er derimot Kinas nye klimaforhandler Li Gao, EUs klimakommissær Wopke Hoekstra og Storbritannias minister for energisikkerhet og netto null Ed Miliband. Fra Norge stiller klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Vertskap er Tyskland og presidenten for COP30 i Brasil, André Corrêa do Lago.