Følg med direkte: Snart ti år med Parisavtalen – hva må vi gjøre de neste ti for å kutte nok utslipp?

Hva er status for klimaendringene, energiomstillingen og utslippskuttene i verden, i Europa og i Norge de siste ti årene? Det er tema når Klimastiftelsen inviterer til #Klimafrokost 15. oktober. Følg med direkte her på Energi og Klima.

Innledere på Klimafrokosten er:

  • Kikki Kleiven, klimaforsker og direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning
  • Torjus Folsland Bolkesjø, sjefsanalytiker og leder for global energimarkedsanalyse i Statkraft
  • Kirsten Å. Øystese, prosjektleder for tilnull.no, Norsk klimastiftelse
  • Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet
  • Sigrun Aasland, statssekretær (Ap) Klima- og miljødepartementet
  • Anne Ekornholmen, politisk redaktør i Nationen
  • Anders Bjartnes, ansvarlig redaktør for Energi og Klima og Norsk klimastiftelse.

Mer om temaet: I 2025 er det ti år siden Parisavtalen ble undertegnet. Norge har siden da ikke klart å kutte egne utslipp i tråd med ambisjonene i avtalen. Med dagens trend vil vi nå målet for 2030 først i  2048! Vi henger også etter utviklingen i EU, der utslipp per innbygger ligger godt under våre. Globalt har utslippene økt. Verden har ennå ikke nådd utslippstoppen. Samtidig har flommer, branner, tørke – og andre ekstremt dramatiske hendelser de siste månedene vist oss at klimaendringene tar liv og ødelegger verdier og livsgrunnlag. I følgende program blir alt dette belyst:

Verden: Status for globale utslipp, global temperaturstigning – og følgene av klimaendringene. Innledning ved Kikki Kleiven, klimaforsker og direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning.   

Europa: EU har de siste årene utvilsomt tatt rollen som verdens klimaleder – hva er status på Europas energiomstilling de siste ti årene og ligger Europa an til å nå klimaambisjonene fram mot 2030 og 2035? Innledning ved Torjus Folsland Bolkesjø, sjefsanalytiker og leder for global energimarkedsanalyse i Statkraft. 

Norge: Hvor langt har Norge kommet i omstillingen på ti år og hva må vi få til de neste? Innledning ved Kirsten Å. Øystese, prosjektleder for tilnull.no, Norsk klimastiftelse.  

Hvilke utslippskutt er det mulig å få til i Norge fram mot 2035? Hvilke virkemidler kan bidra til å få fart på omstillingen? Hvor er de største barrierene? Samtale med direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro, med utgangspunkt i rapporten «Klimatiltak i Norge: Kunnskapsgrunnlag 2024».

I samtalepanelene stiller blant andre:   

  • Sigrun Aasland, statssekretær for Arbeiderpartiet i Klima- og miljødepartementet.  
  • Anne Ekornholmen, politisk redaktør i Nationen.

Oppsummering: Hvor vil de store politiske kampene stå framover, om Norge skal få opp tempoet i omstillingen? Ved  Anders Bjartnes, ansvarlig redaktør for Energi og Klima og Norsk klimastiftelse. 

Klimafrokosten går av stabelen tirsdag 15. oktober kl. 08:00–10:00 og sendes direkte her på Energi og Klima.

(Kavlifondet støtter prosjekt #Klimafrokost økonomisk.)

(Om du vil delta fysisk i salen kan du melde deg på her.)