Svensk flyskam gir færre flyreiser
Kvoteprisen i EU stiger, UK blir kullfritt fortere enn planlagt, Tesla mest solgte bil i Sveits i mars og svenskene rammet av flyskam. Dessuten: Klima viktigste valgkampsak i Sverige og Finland.
Hver fredag presenterer redaksjonen i Energi og Klima fem nyheter fra uken som har gått. Denne uken er det mye å velge i – jeg falt ned på flere saker som muligens kan oppsummeres med «folkelig holdningsendring»:
Flyskam: Svenskene flyr mindre utenlands
Svenskene flyr mindre til utlandet enn før. I 2018 hadde broderfolket samlet 11,2 millioner ferieturer med fly utenlands, om lag en halv million færre enn året før. Det kommer frem i reisemagasinet Vagabonds årlige Resebarometern. Hela 64 prosent svarer at de reiser mindre fordi flyreiser gir CO₂-utslipp. Men reise- og turismeanalytiker Hans Remvig tror imidlertid at trendbruddet skyldes den kanonvarme 2018-sommeren, men at flyskammen vil bety mer i tiden fremover fordi mediene skriver mer om klima nå enn før. Ifølge Resebarometern vil 35 prosent av de spurte svenskene kutte flyreiser til utlandet ytterligere. Mange oppgir at de vil legge ferien til Sverige og reise mer med tog.
Klima viktigste valgkampsak i Sverige og Finland
Miljø, klima og energi havner øverst på listen når svenskene skal peke ut saker de mener er viktigst ved valg av nye medlemmer til EU-parlamentet. Det kommer frem i en opinionsundersøkelse som Novus har gjort for SVT og Ekot, omtalt på sverigesradio.se. Hver femte velger mener nå at miljø, klima og energi er de viktigste sakene i EU. Også før svenskenes EU-valg i 2014 tronet disse temaene på toppen, men interessen har økt siden da. Torbjörn Sjöström i Novus forklarer de høye tallene med at velgerne mener klimautfordringen er global og må løses internasjonalt. Her kommer EU inn. Valg til Europaparlamentet er 26. mai. Undersøkelsen fra Novus viser også at hele 59 prosent mener de har fått for lite informasjon fra partiene til at de kan stemme ved dette valget.
Før jeg slipper temaet helt kan jeg nevne at finnene jo skal gå til Riksdagsvalg om få dager. Også der har klima vært en av de viktigste valgkampsakene. 70 prosent av velgerne i Finnland krever at regjeringen skjerper klimapolitikken, men mange sier likevel nei til dyrere bensin og kjøtt.
Tesla topper salgslisten i Sveits i mars
Fore første gang i historien troner en elbil på toppen av salgslistene i Sveits. 1094 Tesla Model 3 ble solgt i mars i år. Det skriver nettstedet insideevs.com. Det hører med til historien at Sveits ikke holder seg med incentivordninger for elektriske kjøretøy. Tydeligvis vurderes Tesla Model 3 som tilstrekkelig konkurransedyktig på pris. Norge er det landet i verden med flest elbiler per innbygger, men innfasingen har gått gradvis fra 2010 og frem til i dag. Mars-milepælen fra Sveits kan vise seg å være et signal om at elbilene vil konkurrere ut de fossile raskere enn mange har sett for seg.
EU mer enn i rute
Denne uken ble den fjerde rapporten om EUs energiunion banket igjennom og lagt frem. Den viser at EU er mer enn i rute for å nå egne mål om andelen fornybar energi og energieffektivisering. Med rapporten følger en tilleggsrapport om gjennomføringen av den strategiske handlingsplanen for batterier. Vil du gå dypere inn i materien kan du lese European Commission – Fact Sheet. The state of the Energy Union explained – datert 9. april. Mens vi er inne på EU kan jeg i tillegg nevne at karbonprisen ikke har vært høyere i EU de siste ti årene – enn det den er nå. Det skriver Financial Times. Årsakene er høyere priser på gass, at antall utslippskvoter skal reduseres og også at Brexit stadig utsettes.
UK: Kullfri før tiden, nå angripes gassen
Og nettopp Brexit bringer meg inn på to gode nyheter fra Storbritannia denne uken: 1) Sandbag.org.uk skriver på Twitter at nye beregninger fra den britiske regjeringen viser at det britiske strømnettet vil være kullfritt innen 2023 – to år før planen – eller fristen. Du kan grave deg ned i detaljene i dokumentet Updated Energy And Emissions Projections 2018 på gov.uk. 2) To år etter at Storbritannia hadde sin aller første kullfrie dag siden den industrielle revolusjonen, planlegger britene for en elforsyning uten fossile brensler, skirver Bloomberg. Ofte utgjør gassen mer enn halvparten av UKs elektrisitetsproduksjon, men stadig mer vind- og solkraft betyr at behovet for fossile brennstoff noen ganger er svært lav, og på vindfulle dager av og til nede i under en fjerdedel. I artikkelen kan du lese mer om britenes strev og strategier for å redusere avhengigheten av gass som balansekraft.
Bonus-sak: Ap skaper overskrifter globalt
Som en siste «god-påske-bonus» runder jeg av med internasjonale mediers respons på Arbeiderpartiets vedtak om nei til konsekvensutredning for Lofoten, Vesterålen og Senja. Bloomberg skriver: Climate Changed. Norway Is Walking Away From Billions of Barrels of Oil. The Sidney Morning Herald forteller at Norway is walking away from billions of barrels of oil. Amerikanske The Hill melder at Norway refuses to drill for billions of barrels of oil in Arctic region, mens UKs Independent knaller til med denne: Norway refuses to drill for billions of barrels of oil in Arctic, leaving whole industry surprised and disappointed.