Sveriges energiminister forstår at debatten om å kutte kabler til Danmark kommer nå
Eftas overvåkingsorgan Esa sitter rolig og følger debatten om eventuelt kutt av strømkablene til Danmark. Men import av høye strømpriser fra Tyskland er et hett tema på mandagens energiministermøte i EU. Det sørger den svenske energiminister Ebba Busch for.
Sverige er rammet av det samme som Norge, høye priser på strøm importert fra Tyskland. Det har særlig rammet byer sør i Sverige som Malmø.
Søndag var det samtaler mellom den svenske energiminister Ebba Busch og hennes norske kollega Terje Aasland. Der sto denne situasjonen på dagsordenen.
Det er ikke bare i nord, men flere områder i EU opplever at strømprisen hopper opp og ned. Store prissvingninger er stadig et hett tema for EUs energiministre.
Og den svenske ministeren er tydelig: Grunnen til de høye prisene i Sverige og Norge er at Tyskland er ett prisområde. I tillegg har Tyskland avviklet kjernekraften, og dermed mangler strøm når det ikke blåser. De er avhengig av import av basiskraft fra Norge og Sverige, men eksporterer høye priser. Situasjonen forverres av at Tyskland er ett prisområde. Dette mener hun ikke kan fortsette.
Flere kan gjøre som Norge
Hun mener det viser svakheten ved det europeiske energimarkedet at et land som Norge har denne diskusjonen.
– Men jeg forstår at denne diskusjonen pågår. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å sende signalet om at dette er på alvor. Flere land kan komme til å gjøre som Norge, tror jeg, om vi ikke får orden på tilgangen på basiskraft.
På direkte spørsmål om den norske debatten om å stanse to eksportkabler til Danmark når konsesjonen går ut i 2026, slo Busch over til sitt «andre morsmål» norsk:
– Det vil være en fullstendig katastrofe. Det kommer til å påvirke både Sverige, Danmark, Norge og Polen og ha ringvirkninger (rippel effect) over hele energisystemet i Europa, sa Busch i møte med mediene mandag morgen.
Få alle sakene fra Energi og Klimas Brussel-korrespondent i innboksen
Nyheter og bakgrunn om hvordan EUs energi- og klimapolitikk påvirker norsk politikk, økonomi og næringsliv. Nyhetsbrevet sendes ut daglig.
Energi og Klimas Brussel-korrespondent er støttet av Agenda Vestlandet, Fritt Ord og Bergesen-stiftelsen.
Tyske myndigheter har avvist at det er deres kraftsituasjon som er problemet, men heller pekt på at land som Norge og Sverige har for liten nettkapasitet til å frakte strøm fra nord til sør.
Esa følger med
– Eftas overvåkingsorgan Esa har ingen mening om den pågående diskusjonen om strømkabler mellom Norge og Danmark. Esa følger nøye med på utviklingen i energimarkedet i Norge for å sikre at eventuelle beslutninger som tas, er i samsvar med EØS-avtalen, sier informasjonssjef Jarle Hetland i ESA til Energi og Klima.
På direkte spørsmål svarer han at det så langt ikke har vært kontakt mellom Esa og Acer i denne saken. Formelt er det Acer som skal påse at energimarkedene mellom land i EUs indre marked fungerer, men formelt er det Esa som skal fatte beslutninger om eventuelle tiltak.
Kilder med kunnskap om dette, forklarer til Energi og Klima at dersom Norge i 2026 bestemmer seg for ikke å videreføre konsesjonen for Danmark-kablene, kan dette bli en sak.
Men dette ligger frem i tid.
Under lunsjen på dagens møte – bak lukkede dører – vil ministerne drøfte situasjonen i strømmarkedet med direktøren for Acer, danske Christian Zinglersen.
Internt i EU er det betydelig bekymring for at det ikke er nok utveksling av strøm. Dette kom også frem i en rapport som Acer nylig la frem. Flere ministre kommer til å understreke at det heller er mer utveksling enn mindre som trengs.
Acer har en rolle
Situasjonen med Tyskland som ett prisområde har lenge vært tema i EU og mellom EU-land. Det er ventet at EUs energibyrå Acer kommer med konklusjoner i denne betente saken utpå nyåret.
Det vil være EU-kommisjonen som til slutt avgjør om Tyskland skal pålegges å deles opp i flere prisområder, slik en del EU-land og Norge er.
I praksis betyr det at Tyskland er ett prisområde at industrien i sør får billigere kraft, mens de i nord må betale mer.
Tyskland har motsatt seg å bli tvangsdelt og alt varslet at det kan bli en sak for EU-domstolen.
Det går nå mot nyvalg i Tyskland. Det betyr at denne saken ikke kommer på regjeringens bord med det første.
Busch sier også at hun ikke tror Kommisjonen nå er beredt til å legge seg opp i hvordan Tyskland har organisert sine prisområder. Men ifølge henne ville en oppdeling dempe virkningene av høye priser radikalt. Hun viser til at Sverige sa nei til en ny strømkabel til Tyskland, nettopp fordi Tyskland ikke har orden på sitt system.