Mange EU-land boikotter, men Norge deltar på politisk nivå på uformelle EU-møter i Ungarn

Norge følger ikke Sverige og EU-kommisjonens eksempel og boikotter uformelle ministermøter i EU som holdes i Ungarn. Bakgrunnen for boikotten er Viktor Orbans nærkontakt med president Vladimir Putin.

Den ungarske statsminister Viktor Orbans reiser til den russiske presidenten Vladimir Putin, har skapt sterke reaksjoner i EU. Ungarn har dette halvåret formannskapet i Ministerrådet, men det gir ikke Orban noe mandat til å drive utenrikspolitikk på vegne av EU.

Stats- og regjeringssjefene i EU har hatt en enighet om at ingen skal ha denne type konktakt med Russland.

Kritikken internt i EU mot Viktor Orban har økt i styrke og nå får den praktiske utslag, ved at uformelle ministermøter boikottes.

Nylig ga EU-kommisjonen beskjed om at den ikke vil møte med kommissær på disse møtene. Sverige deltar heller ikke på politisk nivå. Alt dette som reaksjoner på Orbans utspill, særlig om krigen i Ukraina.

I sin. tale til Europaparlamentet torsdag kom også den gjenvalgte Kommisjonspresidenten Ursula von. der Leyen med beinhard kritikk av Orbans såkalte fredsreise til Moskva,

Norge vil delta

Fungerende pressetalsperson i UD, Mariken Bruusgaard Harbits, svarer i en e-post slik på Energi og Klimas spørsmål om Norge vil følge eksemplet fra blant andre Sverige og EU-kommisjonen:

«Norge deltar vanligvis på politisk nivå på EUs uformelle ministermøter. Møtene er en viktig plattform for kontakt med EUs 27 medlemsland i saker hvor Norge, som ikke-medlem av EU, har interesser. »

Nyhetsbrevet Europas grønne skifte

I nyhetsbrevet Europas grønne skifte velger Energi og Klima-redaksjonen ut nyheter og analyser om klimapolitikken i Europa, med særlig blikk på EUs grønne giv. Utsending en gang i måneden.

Abonner på Europas grønne skifte:

Hun konkluderer:
«Vi har merket oss at EU-land har ulik tilnærming til nivået på deltakelse i disse møtene. Fra norsk side styres deltakelsen av tilgjengeligheten og kalenderen til politisk ledelse i de ulike departementene.»

PR show for Orban?

De uformelle ministermøtene holdes gjerne i formannskapslandet. Ofte brukes disse til å markere de politiske spørsmålene som det roterende EU-formannskapet vil fremheve. I tillegg er dette en anledning for formannskapslandet, i dette halvåret Ungarn, til å vise seg frem.

Det er en lang treadisjon for at Norge deltar på disse møtene, fordi det gir en mulighet til å drøfte viktige saker med kolleger fra EU-land.

Norge og andre Efta-land inviteres til flere uformelle ministermøter under det ungarske formannskapet. I motsetning til mange EU-land sender Norge folk fra politisk ledelse.

Det er ikke uvanlig at Norge har sendt statssekretærer, fordi forskjellige statsråder vektlegger kontakt med EU ulikt. Mens mange andre EU-land sender embetsmenn, har Norge deltatt på politisk nivå.

Disse har deltatt

Den 8. juli deltok statssekretær i Næringsdepartementet Tore Sandvik (Ap) på det uformelle næringsministermøte i Budapest. På dette møte kom det bare syv EU-ministre.

Den 12. juli deltok statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) på det uformelle energiministermøte i Budapest.

Få dager senere var Norge igjen representert på politisk nivå på det uformelle møtet for klima- og miljøministre. Der deltok statssekretær Sigrun Gjerløw Aasland (Ap).

Senere denne måneden skal det være uformelle møter for justisministre og helseministre. I begge møtene er Norge invitert. Men i følge EU-delegasjonen i Brussel er det ikke avgjort om Norge møter med minister eller statssekretær.

EU-landene forsøker aktivt å begrense deltagelsen på Ungarns møter.

I august har Ungarn planlagt et uformelt utenriksministermøte i Budspest. Men nå planlegger EU å holde et formelt møte samtidig i Brussel, dermed kommer utenriksministerne dit, skriver Politico.

Stadig mer kritikk