EU-landene enige om å styrke passasjerrettigheter – vil omfatte Norge
Passasjerer skal få styrket sine rettigheter når de reiser på turer som kombinerer flere transportmidler. Denne uken ble EU-landenes transportministre enige om dette. Nå gjenstår forhandlinger med Europaparlamentet før loven endelig er vedtatt.
Det var i 2023 at EU-kommisjonen la frem forslag om såkalte «multimodale passasjerrettigheter,» som betyr å sikre passasjerenes rettigheter når de reiser med flere transportmidler eller booker reiser via et mellomledd.
EUs transportministre ble denne uken enig om et litt utvannet forslag til forordning (lov) om multimodale passasjerrettigheter. De lånte øre til innvendinger fra reiselivsnæringen om at Kommisjonens forslag ville gi for store administrative byrder.
Få alle sakene fra Energi og Klimas Brussel-korrespondent i innboksen
Nyheter og bakgrunn om hvordan EUs energi- og klimapolitikk påvirker norsk politikk, økonomi og næringsliv. Nyhetsbrevet sendes ut daglig.
Energi og Klimas Brussel-korrespondent er støttet av Agenda Vestlandet, Fritt Ord og Bergesen-stiftelsen.
Bakgrunnen for forslaget er at det skal bli lettere å reise med kollektive transportmidler og at passasjerer skal sikres rettigheter, også når reisen går over landegrensene. Dette er en viktig del av det grønne skiftet.
Vil omfatte Norge via EØS
Fordningen er merket EØS-relevant. Den vil bli endel av EØS-avtalen når EU har behandlet loven ferdig. I Norge vil dette kreve en rekke lovendringer og tilpasninger, men det er først når forordningen er vedtatt, at detaljene om dette blir klart.
Regjeringen har laget et EØS-notat som du kan lese her.
Klarere regler for refusjon
Dersom en reisende kjøper en billett som kombinerer tog, fly og buss og mister for eksempel fly, fordi toget er forsinket, vil passasjeren få visse rettigheter. Det kan omfatte hel eller delvis refusjon, dekning av ekstra kostnader som overnatting eller måltider. De som selger billetter til slike multimodale reiser, vil få et utvidet ansvar for informasjon til passasjerene.
EU innfører nå like regler for refusjon uansett transportmetode.
Internt i mange EU-land har det vært en viss motstand mot deler av reglene, fordi dette vil bety en samordning av billettsalg for eksempel på jernbanen. I dag er det vanskelig å kjøpe billetter med tog for eksempel fra Oslo til Madrid.
De nye EU-reglene vil også styrke bevegelseshemmedes rettigheter som passasjerer, det gjelder ikke minst bedre informasjon fra operatørene.
Booket via agenter
Mange som kjøper flybilletter gjennom ulike bookingplattformer, opplever at det kan være vanskelig med ombooking og refusjon. Denne forordningen vil sikre at passasjeren får informasjon om forsinkelser eller endringer direkte fra flyselskapet. Det vil også bli klarere regler for refusjon av reiser. Passasjerer sikres refusjon. Det gjelder også om billetten er kjøpt via agenter og ikke direkte fra flyselskapet.
Nå skal Ministerrådet (medlemslandene) forhandle med Europaparlamentet om den endelige lovteksten. Dette vil skje under det polske EU-formannskapet som starter fra nyttår.