Acer kritiserer EU-land for manglende innføring av strømreform
EU-landene har suksess med å bygge ut fornybar energi. Men dette følges ikke opp med reformer av strømmarkedet, noe som kan utløse nye prissjokk, advarer Acer i ny rapport.
EU faser ut fossil kraftproduksjon gjennom energisparing og utbygging av fornybar energi. Gass- og kullkraft har i mange år balansert strømsystemer ved å raskt å kunne justere produksjonen for å møte kortsiktige endringer i etterspørselen. Denne fleksibiliteten går nå tapt, fordi kraftforsyningen i økende grad er væravhengig fornybar energi, skriver Acer i sin rapport om EUs strømmarked for 2024.
I 2023 nådde fornybarandelen i kraftproduksjonen i EU 44 prosent, ifølge Ember.
Mer flyt av kraft
EUs energibyrå Acer kommer nå med en kraftig advarsel til EU-landene som de mener ikke har tatt denne nye situasjonen alvorlig nok. Utfasing av gass- og kullkraft og økt fornybar kraftproduksjon øker faren for ustabile (volatile) priser. Acer understreker at man må få til bedre flyt av kraft mellom landene og utbedre flaksehalser. I tillegg må det bygges ut lagerkapasitet som kan bidra til å dempe utslag av svingninger i etterspørselen og også etterspørselsdempende tiltak. Det siste vil være for eksempel installering av varmepumper, solceller og renovering av bygningsmassen.
Få alle sakene fra Energi og Klimas Brussel-korrespondent i innboksen
Nyheter og bakgrunn om hvordan EUs energi- og klimapolitikk påvirker norsk politikk, økonomi og næringsliv. Nyhetsbrevet sendes ut daglig.
Energi og Klimas Brussel-korrespondent er støttet av Agenda Vestlandet, Fritt Ord og Bergesen-stiftelsen.
Men Acer peker også på manglende oppfølging av EU-regelverk som et problem.
Reform av strømmarkedet
I desember i fjor ble Europaparlamentet og Medlemslandene enige om en reform av strømmarkedet.
Hele formålet med reformen er å sikre at billigere fornybar strøm kommer forbrukerne til gode, gjøre strømmarkedet mer åpent, og ikke minst ha på plass virkemidler som kan settes inn om det blir en ny krise. Det gjelder særlig overfor de økonomisk mest utsatte gruppene.
Hele denne «reformen av markedsdesign», som den ble kalt, var et svar på energiprissjokket i 2022. Men Acers dom er hard. Det går for tregt i medlemslandene med å innføre de reformene som man var enige om.
Hele 27 prosent av tiltakene som skulle bedre fleksibiliteten i markedet, er ikke innført.
Ifølge Acer kan forsinkelser i innføringen av denne EU-reformen utsette andre tiltak, det kan føre til at markedet ikke fungere som det skal, og ende opp med tap av velferd. Eller sagt mer direkte: Kundene ender opp med å betale mer for strømmen enn de skulle.
Norge omfattes
Norge er en del av EUs indre marked også for energi. Reformen av markedsdesign av kraftmarkedet innebærer oppdatering av EU-lover som vurderes inntatt i EØS-avtalen. Og dette er reformer som er merket EØS-relevant fra EU-kommisjonens side.
Det gjelder Elektrisitetsforordningen og elektrisitetsdirektivet (2019), REMIT-forordningen, fornybarenergidirektivet (2018) og forordning om EU-byrået for samarbeid mellom energiregulatorer (ACER) (2019 revisjon).
Dette er deler av det som kalles Ren energipakke og som er til vurdering i Regjeringen.
Markedsreformen inneholder oppdateringer av Fornybardirektivet fra 2018 som Kommisjonen har lagt betydelig press på Norge for at skal innlemmes i EØS-avtalen.