Et løft for offshore vind

Offshore vindkraft kan bli en ny viktig næring i Norge.

Rapporten «Et hav av muligheter», som presenteres i Oslo tirsdag, er et resultat av et arbeid til fremme av offshore vindkraft som har pågått i mer enn et år, og der nykomlingen Norsk Klimastiftelse har hatt en viktig rolle. Klimastiftelsens styreleder Pål W. Lorentzen var blant initiativtakerne til prosjektet høsten 2010. Han observerte et sterkt ønske om en mer samlet og helhetlig politikk i feltet fra mange av bransjeaktørene og i forskningsmiljøene i Bergen og ellers på Vestlandet.

Gjennom 2011 har Norsk Klimastiftelse, sammen med Senter For Fornybar Energi, ledet arbeidet med å få frem denne rapporten. Målet har vært å skape grunnlag for en felles holdning til offshore vind som kan få gjennomslag hos de politiske myndigheter.

Det er veldig positivt at så mange viktige samfunnsaktører – med Fellesforbundet, Norsk Industri og Tekna i spissen – har sluttet seg til et politisk dokument som stiller så tydelige politiske krav i forhold til utviklingen av offshore vind i Norge. Det er også veldig bra at akademiske institusjoner og forskningsmiljøene slutter så bredt opp om kravene, og at Zero og Bellona gir sin støtte.

Presentasjonen av rapporten og seminaret i Oslo tirsdag er en viktig milepæl i et arbeid som vil fortsette videre fremover i 2012. Ved å løfte frem offshore vind som et satsingsområde, kan Norge få en sterkere posisjon innenfor en fornybar energiteknologi som vil ha stor betydning både i Europa og ellers i verden i årene fremover.

Rådet til de politikerne er at Norge utvikler et sett av politiske virkemidler som kan bidra til:

  • Raskere innovasjonstakt
  • Betydelige kostnadsreduksjoner i kommende femårsperiode
  • At norske selskaper blir kvalifisert for det internasjonale markedet

Organisasjonene, institusjonene og selskapene bak rapporten har sluttet seg til en rekke krav for å fremme utvikling av offshore vindkraft som en viktig næring i Norge. Det viktigste punktet er at det må utvikles et langsiktig program for å kvalifisere norsk næringsliv for oppdrag i et internasjonalt marked. Programmet må i første omgang dekke perioden 2012-2020 og ha et omfang som sikrer flyt av prosjekter.