To trender gjør NEL-sjefen til optimist – Energi og Klima

To trender gjør NEL-sjefen til optimist

Podkast: Konsernsjef Jon André Løkke i om markedsvekst og prisfall for hydrogen, samarbeidet med Nikola og tilværelsen som en av Oslo Børs mest omsatte aksjer.

For at grønt hydrogen produsert med fornybar energi skal bli konkurransedyktig må kostnadene ned. Det mener NEL og konsernsjef Jon André Løkke er mulig å klare på fire år. I 2025 tror selskapet at ett kilo hydrogen kan produseres til 1,5 dollar – eller ca 12-13 kroner med dagens dollarkurs.

Da er grønt hydrogen på linje med hydrogen fra fossil energi, ifølge selskapet. Til sammenligning regner analysebyråret BloombergNEF i dag en kostnad på mellom 2,5 til 4,5 dollar per kilo i ideelle scenario.

Bærekraftsjef i Tibber, Elisabet Kjerstad Bøe og konsernsjef i NEL, Jon André Løkke. Foto: Tibber / NEL

I hovedsak er det to årsaker til at Løkke er optimist: prisfallet for fornybar energi og oppskalering av egen produksjon.

– Den fundamentale kostnaden for fornybar energi er i ferd med å gå kraftig ned, og skal enda lenger ned, sier Løkke om den største operasjonelle kostnaden ved hydrogenproduksjon – strømkjøp.

I tillegg har NEL-sjefen stor tro på at de selv skal klare å gjøre ting billigere. Større produksjonskapasitet, helautomatiserte produksjonslinjer og større «byggeklosser» fra 2 MW til 50-100 MW, slik at man får ned ingeniørkostnader, er blant tiltakene Løkke nevner.

Sentralt i arbeidet står byggingen av en ny fabrikk på Herøya i Porsgrunn, hvor det nærmer seg oppstart. For første byggetrinn på 0,5 GW begynner testproduksjonen i andre kvartal i år, med kommersiell opptrapping over sommeren, forteller Løkke. Gjennom fire byggetrinn skal den årlige produksjonskapasiteten i Norge ganges med 50 – til sammen 2 GW.

Hør mer om:

  • hvorfor det er lite trolig med flere nye fabrikker i Norge
  • hvordan man som selskap skal unngå voksesmerter
  • hvordan markedet kan deles i to – og hvor hvert segment beveger seg mot stadig større applikasjoner
  • status for leveransen til lastebilprodusenten Nikola og hvorfor det er viktig for NEL at Nikola blir en stadig mindre viktig kunde
  • satsingen på grønn ammoniakk og samarbeid med Yara i Norge og Iberdrola i Spania
  • når man kan forvente et positivt driftsresultat
  • forventninger til regjeringens veikart for hydrogen

Ukens anbefalinger

Elisabet Kjerstad Bøe: Podkasten Outrage & Optimism, der Christiana Figueres og Tom Rivett-Carnac, to sentrale aktører i forhandlingen av Paris-avtalen, er vertskap.

Martin Larsen Hirth: Podkasten Cleaning Up, hvor Michael Liebreich snakker med interessante gjester om energiverden. Nylig hadde han IEA-sjef Fatih Birol på besøk.

Husk at du kan abonnere på Energi og Klima som podkast

Husk at du kan abonnere helt gratis på Energi og Klima som podkast. Da får interessante og lærerike samtaler med dem landets beste forskere, ledende politikere og de fremste næringslivslederne.

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunesGoogle PodcastPocketCastSpotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.

Kommentarfeltet er stengt.