– Bare på de fem årene siden Paris-avtalen, har det vært en stor endring

Podkast: Hvordan kan klimaforsker Tore Furevik være forsiktig optimist når klimaendringene stadig øker?

Fjoråret var det varmeste som er målt noensinne i Norge og helt i toppen også globalt. Hvordan er det da mulig for klimaforsker og professor Tore Furevik fra UiB og Bjerknessenteret for klimaforskning å være optimist?

– Politikken ser ut til å peke fremover mot reduserte klimautslipp, sier Furevik og peker på valget av Joe Biden i USA, lovnader om amerikansk deltakelse i internasjonalt klimasamarbeid og Kina og EUs forsterkede utslippsmål som noen av de viktigste driverne. – Så ser vi også at teknologien har gjort fantastiske framskritt, slik at fornybar energi i stadig større deler av verden vinner på pris. Samtidig begynner verdens finansmarked å ta penger ut av fossil og inn i fornybar energi.

Men det haster. Furevik forteller at dersom dagens utslippsbane blir en realitet, så vil vi passere 1,5 graders oppvarming i løpet av ti år og 2 grader innen 20 år. – Ser vi på de frivillige målene som ble meldt inn til Paris-avtalen, stevner vi mot 3 til 3,5 graders oppvarming i 2100, sier professoren.

Elisabet Kjerstad Bøe, bærekraftsjef i Tibber og Tore Furevik, professor ved UiB og leder for Bjerknessenteret for klimaforskning. Foto: Tibber/Gudrun Sylte

Håpet er at de skjerpede utslippsmålene som land har vedtatt siden den gang, skal oppfylles. – Gjør vi samme summeringen i dag, ligger vi an til 2,1 til 2,2 graders oppvarming. Så bare på fem år er man kommet langt. Men det er jo selvsagt betinget av at landene faktisk klarer målene man har satt seg.

Hør mer om:

I podkasten med Furevik, programleder Martin Larsen Hirth og fast paneldeltaker Elisabet Kjerstad Bøe, kan du høre mer om:

  • bekymring for at klimaplaner og politiske mål ikke vekker et folkelig engasjement
  • forventninger til klimatoppmøtet i Glasgow
  • årsaker til hvorfor Norge har en relativt høy andel klimaskeptikere og hvordan forskerne forholder seg til nettdebatter og kommentarfelt

Ukens anbefalinger

Tore Furevik: Bjerkneskalenderen – korte videoforedrag om ulike tema fra forskerne ved Bjerknessenteret og professor Terje Tvedts bøker om vannets historie.

Elisabet Kjerstad Bøe: Debattinnlegget «Hvorfor kan ikke Equinor være mer som Ørsted?» av Jonas Algers og podkasten «Parisavtalen fem år etterpå» med dagens gjest Tore Furevik.

Martin Larsen Hirth: Podkasten «Bærekraftseventyr med Jørgen og Pedersen» hvor førsteamunuensene Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Pedersen fra NHH bryter ned hva bærekraftig business egentlig er for noe.  

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis!

Det gjør du enten i iTunes, Google Podcast, PocketCast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.