EU-korrespondenten7. februar 2023Varsler EØS-trøbbel for skipsfart og luftfartEU er enige om å innlemme skipsfart i systemet for handel med utslippskvoter og skjerpe kravene til luftfarten. Nå varsler klimaminister Espen Barth Eide at dette møter problemer i EØS.
EU-korrespondenten3. februar 2023Offshore Norge: Nye kontrollrutiner for metan truer gasseksportenEU-kommisjonens forslag til nye regler for kontroll av metanutslipp kan føre til økte utslipp av CO2 og mindre gassproduksjon på norsk sokkel. Det hevder Offshore Norge i sine innspill til EU.
Fem på fredag3. februar 2023Slik var EUs kraftproduksjon i 2022Energikrisa gir ingen ny vår for kolkraft i Europa, men solenergi blir stadig viktigare. Les også: Britisk tankesmie har sett på alternative prismodellar for straum.
EU-korrespondenten1. februar 2023Kommisjonen varsler forslag om omstridt nytt grønt subsidiefondBruke mer statsstøtte på det grønne skiftet og et nytt EU fond for å støtte fattige EU-land som ikke har råd til å støtte egen industri. Dette er kontroversielle spørsmål som kommer til å bli hete temaer i EU denne våren.
Fem på fredag27. januar 2023Grønne investeringer passerte 1000 milliarder dollar i 20222022 var et rekordår for grønne investeringer. For første gang er investeringene i grønn energi like store som i fossil energiutvinning. Les også om vindkraftverk som kollapser og forsøk på å forsinke Joe Bidens elbil-politikk.
EU-korrespondenten26. januar 2023Lokket på i milliardstrid mellom Norge og EUMed Norges skyhøye gassinntekter som bakteppe forventer EU ekstra milliarder fra Norge når det nå forhandles om EØS-kontingent for en ny periode.
Europas grønne skifte25. januar 2023Europas dagsorden i 2023Grønne subsidier, gjennomføring av 2030-politikken og klimamål for 2040. Det grønne skiftets kalender er tettpakket i 2023 også. Og vi glemmer ikke Ukraina.
EU-korrespondenten25. januar 2023EUs store klimapakke er snart vedtatt – 55 prosent kutt i 2030Godt over halvparten av EUs store klimalovpakke Fit for 55 er vedtatt. Alt er antatt EØS-relevant.
EU-korrespondenten23. januar 2023Kort EU-frist for innspill til reform av strømmarkedetEU-kommisjonen har bedt om innspill til reform av strømmarkedet. Forbrukere, næringslivet, myndigheter og energiselskaper har frist frem til 13. februar med å komme med synspunkter.
EU-korrespondenten20. januar 2023Norge ber EU raske på med CO2-krav til tungtransportSamferdselsminister Jon-Ivar Nygård presser på for at EU skal elektrifisere lastebilparken. Men nok en gang er saken utsatt i Kommisjonen.
Fem på fredag20. januar 2023Ørsteds havvind skal dekke svensk sug etter ny kraftDanskene søker om seks havvindparker med produksjonsstart i 2029–32. Les også om status for karbonfjerning, kritikk av karbonkreditter, urban gruvedrift – og ny El Niño snart til overflaten.
Nyhet18. januar 2023Hydrogen: Tyskland får stort importbehov – Norge kan bli viktigste leverandørTyskland må importere store mengder hydrogen alt i 2030, og Norge er den viktigste potensielle leverandøren, sier Felix Matthes, en av Tysklands fremste eksperter på klima- og energipolitikk.
EU-korrespondenten17. januar 2023Splittet EU skal svare på USAs kjempepakkeI løpet av januar vil EU-kommisjonen legge frem en ny lovpakke som skal stimulere til grønne investeringer. I tillegg varsler EU-kommisjonen et nytt fond som skal hjelpe land som ikke har råd til å betale ut mer statsstøtte.
#Klimaogfinans17. januar 2023Grønnvaskingen fortsetter i finans – klare felles regler er mangelvareStor utfordring at finanssektoren mangler felles juridisk definisjon av grønnvasking. Snømangel gir finansiell klimarisiko for skianlegg, vannkraft og landbruk. Store investeringsmuligheter i energiomstillingen i Tyskland.
EU-korrespondenten16. januar 2023Nå starter striden om fremtidens strømmarked i EUForbrukerne skal beskyttes mot prissjokk – og det grønne skiftet akselereres. Men hvordan er langt fra opplagt. Nå starter dragkampene om EUs reform av kraftmarkedet.
EU-korrespondenten15. januar 2023EU kan åpne for mer statsstøtte for å svare på USAs pakkeKrigen i Ukraina førte til at EU innførte midlertidige unntak i statsstøttereglene for å stimulere til mer fornybar energi. Nå lufter EU-kommisjonen tanken om å gjøre ordningen permanent for å møte utfordringene fra USAs omfattende støttepakke.
Fem på fredag13. januar 2023Mild vinter øker risikoen for energi- og matkriseDet er stusselige forhold i skibakkene, men de virkelig alvorlige konsekvensene av tørt og mildt vintervær i Europa kan komme om noen måneder. Les også om kullprotester i Tyskland og om hvem som leder an i hydrogenkappløpet.
EU-korrespondenten12. januar 2023Seks klimafloker det svenske EU-formannskapet skal løseStrengere krav til utslipp fra bygg, energieffektivisering og krav om å øke andelen fornybar energi, er blant de klimasakene som Sverige satser på å løse i EU det neste halvåret.
EU-korrespondenten10. januar 2023I USA ville Yara fått milliarder i støtte til grønn ammoniakkproduksjonHadde Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn ligget i USA, ville den fått 22 milliarder kroner i subsidier over ti år for å bli helt grønn. President Joe Bidens generøse subsidier kan tappe EU og Norge for grønne investeringer, advarer gjødselgiganten Yara.
Nyhet6. januar 2023– Vi må rive mindre og bygge mindre nyttTenk deg om før du river! Det bør også gjelde store byggeiere som kommuner og fylkeskommuner, sier Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse. Hun mener riving bør være siste utvei for dem som vil minske klimafotavtrykket sitt.