Støre forsikrer EU om at de skal få havvind fra Norge

Norge ser frem til å utvikle et juridisk rammeverk og infrastruktur for å sende norsk kraft fra havvind til EU. Det skriver statsminister Jonas Gahr Støre i et brev til EU.

Statsminister Jonas Gahr Støre har sendt et brev til EU der han beroliger unionen om at norsk havvindsatsing vil bli omfattende, og den vil komme EU til gode.

Dette skjer etter at EU under dansk ledelse har lansert en kjempeplan for havvind fra Nordsjøen.  Norge ble ikke invitert til toppmøte om havvind fra Nordsjøen som Danmark var vert for 18. mai, slik Energi og Klima skrev.

Europeiske vindkraftkamerater

Møtet ble holdt i Esbjerg. Her ble det vedtatt en erklæring om en storstilt satsing. 150 gigawatt innen 2050. Til sammenligning er den norske havvindsatsingen 30 gigawatt innen 2040.

Bakgrunnen for at Norge ikke sto på gjestelisten var at dette var et møte for de landene som «har innledet drøftelser om å koble seg til den danske energiøya i Nordsjøen.»

Få alle sakene fra Energi og Klimas Brussel-korrespondent i innboksen

Nyheter og bakgrunn om hvordan EUs energi- og klimapolitikk påvirker norsk politikk, økonomi og næringsliv. Nyhetsbrevet sendes ut daglig.

Energi og Klimas Brussel-korrespondent er støttet av Agenda Vestlandet, Fritt Ord og Bergesen-stiftelsen.

Abonner på EU-korrespondenten:

Med på møtet var, foruten EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Tysklands forbundskansler Olaf Scholz, Nederlands statsminister Mark Rutte og Belgias Alexander De Croo i tillegg til vertinnen, Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Danskene drar fra Norge

Senere har den norske ambassaden i København sendt en oppsiktsvekkende rapport hjem om dansk satsing på vindkraft til havs. På bakgrunn av Esbjerg-erklæringen advarer ambassaden norske myndigheter om at danskene er i ferd med «å ta en lederposisjon som kan være vanskelig å innhente». Det var Dagens Næringsliv som først omtalte dette dokumentet.

Støre skriver brev

Selv om norske myndigheter har forsøkt å dempe inntrykket av at Danmark med EU på laget er i ferd med å bli europamestre i vindkraft, tyder mye på at man er bekymret.

To dager etter at Danmark, Tyskland, Belgia, Nederland og EU-kommisjonen la frem sine planer om gigantisk havvindsatsing fra Nordsjøen, satte Støre seg ned og skrev likelydende brev til EU-toppene Ursula von der Leyen og Charles Michel.

Det var ni dager etter at regjeringen la frem sin havvindsatsing.

Gass og olje, men også vindkraft

Støre forsikrer både Kommisjonen og Rådets president om at Norge gjør sitt ytterste for å bidra med olje og gass i denne vanskelige tiden der EU skal gjøre seg uavhengig av russisk fossil energi.

Men resten av brevet handler om å presentere regjeringens plan om 30 GW havvind innen 2040. Det tilsvarer den totale norske kraftproduksjonen i dag.

Ifølge statsministeren vil en betydelig (significant) del av dette bli eksportert til EU.  Han konkluderer med at han ser frem til å utvikle «juridisk rammeverk og infrastruktur for å høste det store potensiale for kraft fra Nordsjøen.»

I pressemeldingen om havvindsatsingen er ikke regjeringen så direkte. Der skriver den at det er «en forutsetning at betydelige deler av den produserte kraften vil gå til andre land.»

Statsministerens kontor viser til at brevet er en oppfølging av samtalene som Støre hadde med von der Leyen i februar. I tillegg viser Støre i brevet også til næringsminister Jan Christian Vestres besøk i Brussel i mai. Da var også fornybar energi tema på hans mange møter blant annet med Kommisjonen.

Velkommen Repower EU

I brevet benytter også statsministeren anledningen til å applaudere de ambisjonene som Kommisjonen legger opp til i sin Repower EU-plan. Dette er en pakke med tiltak som kommer på toppen av «Fit for 55»-pakken. Kommisjonen la frem den pakken 14. juli i fjor. Den behandles nå i EUs organer.

Støre understreker at han deler ambisjonene om å fase ut russisk gass og øke fornybarsatsingen.

EØS-relevant?

Repower EU inneholder forslag til endringer EU-lover (direktiver) som Kommisjonen har merket EØS-relevant.

Olje- og energidepartementet har ennå ikke avgjort om de forslagene Støre applauderer, er å anse som EØS-relevante.

Departementet skriver at det først vil skje når EU endelig har vedtatt lovene. Forslagene handler om alt fra en kraftig opptrapping av solenergi til krav om forenklet behandling av utbygging av vindmøller – for å nevne noe.