Arabisk oljesjef er COP-president: – Går ganske langt i å snakke om avkarbonisering

Presidenten for høstens klimatoppmøte COP28 vil fase ut utslippene fra fossil energi – og satse på karbonfangst og -lagring. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide synes signalene er positive.

Sultan Ahmed al-Jaber har fått jobben med å lede klimatoppmøtet i Dubai i desember. Al-Jaber er samtidig sjef for vertslandet De forente arabiske emiraters statlige oljeselskap Adnoc og industriminister. Tirsdag presenterte han sine prioriteringer frem mot COP28 under et dialogmøte om internasjonal klimapolitikk med topptung politisk deltakelse i Berlin.

– I en pragmatisk, rettferdig og godt ledet energiomstilling må vi ha laserfokus på å fase ut utslipp fra fossil energi, samtidig som vi faser inn levedyktige og rimelige nullutslippsalternativer, sa al-Jaber.

Emiratene vil arbeide for å få sving på verdikjeden i hydrogenproduksjon og gjøre karbonfangst og -lagring (CCS) kommersielt levedyktig, la han til.

Mer åpen om utfasing

Det ble lagt merke til at al-Jaber snakket om å fase ut utslippene, men ikke bruken av fossil energi. Under fjorårets klimatoppmøte forsøkte vestlige land å få inn formuleringer om utfasing av fossil energi i sluttdokumentet, uten å lykkes.

Energi og Klima møtte klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) etter tirsdagens samtaler, som bortsett fra åpningstalene pågikk uten medier til stede.

Espen Barth Eide i samtale med COP28-president al-Jaber under Berlin-møtet. (Foto: Jon Berg, KLD).

Vil utfasing av fossil energi bli del av sluttdokumentet denne gang? Eide sier det er langt frem dit, men han mener at Emiratene er «tilsnakkende» om dette temaet – en forbedring fra COP27 i Egypt.

– Jeg opplever at dette er et presidentskap som åpner opp for disse samtalene på en måte som det egyptiske overhodet ikke gjorde, sier han.

Eide viser til at en COP-president er president for alle partene, at al-Jaber må balansere mellom ulike hensyn og at han ikke kan ta en ytterposisjon.

– Jeg mener at til å være president fra et arabisk oljeproduserende land så går han ganske langt i å snakke om avkarbonisering. Jeg ville snakket litt annerledes om det, men jeg tror det må forstås i den konteksten, sier Eide.

Økende støtte til globalt fornybar-mål

Tanken om et globalt mål for fornybar energi ser ut til å ha vind i seilene i forkant av COP28. Tirsdag støttet Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock et slikt mål, og gikk også inn for et mål for energieffektivisering.

Fra før har EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen støttet slike globale mål. G7-landenes klima- og energiministre viste nylig til at de til sammen har gått inn for å bygge 1000 GW solenergi og 150 GW havvind før 2030.

Et fornybarmål er nytt, og det er dette møtet er til for – ikke bare snakke om hva vi har gjort allerede eller hva som ikke er mulig å få til, sa Baerbock.

Klimamøtet i Berlin, kalt Petersberg klimadialog, har vært arrangert hvert år siden 2010. Det fungerer som et forum der deltakerne kan diskutere initiativer og bygge allianser i oppkjøringen til klimatoppmøtet. I år deltar rundt 40 land. Blant deltakerne er USAs klimautsending John Kerry og EU-kommisjonens klimasjef Frans Timmermans.

Finansløfte innfris omsider

Det er langt på overtid, men i 2023 ser det ut til at løftet om minst 100 milliarder dollar i finansiering av klimatiltak i den fattigere delen av verden omsider blir nådd. Det opplyste Baerbock tirsdag. Løftet ble gitt i 2009, og skulle vært nådd i 2020.

Det var ingen stor jubel for nyheten, for alle vet at det trengs helt andre summer til investeringer i utslippskutt og klimatilpasning. Vi må mobilisere billioner, og det innebærer massive private investeringer, slo Baerbock fast. Sammen med USA vil Tyskland gå inn for reformer av Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet. Klimafinansiering må gjøres til en fast del av Verdensbankens forretningsmodell, sa Baerbock.