Tviler på forsterket mål fra Kina før klimatoppmøtet

Podkast: Men seniorforsker Gørild Heggelund ved Fridtjof Nansens Institutt tror et tak på kullforbruk kan komme senere i år.

I forrige uke la kinesiske styresmakter frem landets fjortende femårsplan (2021-2025), hvor den sosiale og økonomiske kursen stakes ut. Med forhåpninger om en mer ambisiøs klimapolitikk i kjølvannet av president Xi Jinpings løfte om at Kina er karbonnøytralt innen 2060, fikk planen en lunken mottakelse.

Seniorforsker Gørild Heggelund ved Fridtjof Nansens Institutt tviler på at Kina vil melde forsterkede klimamål før FNs klimatoppmøte i Glasgow i november i år.

Seniorforsker Gørild Heggelund fra Fridtjof Nansens Institutt. Foto: FNI

– Kina bruker ofte internasjonale arenaer for å annonsere nye ambisjoner, men jeg er litt usikker på om det vil skje nå. 2060-målet om å bli karbonnøytralt kom nylig, utslippstopp innen 2030 er bekreftet i femårsplanen, og i desember forsterket de sitt innmeldte mål (NDC). Nå skal man redusere karbonintensiteten med 65 prosent sammenlignet med 2005-nivå, en forsterkning av rundt 60-65 prosent. Er det mulig at Kina kommer med absolutte tak på utslippene sine? Selv om det kan skje uventede ting, virker det ikke som det er planen, sier Heggelund.

Hør samtalen om blant annet:

  • hvor godt forankret klima- og energipolitikken er på lokalt og regionalt nivå?
  • hva man kan forvente av kommende sektorplaner?
  • hvorfor det kan tenkes å komme et forbrukstak på kull?
  • realismen i å nå utslippstoppen før 2030?
  • landets rolle i den globale klimapolitikken?
  • hvorvidt kinesiske data er til å stole på?
  • eksport av klima- og energiteknologi som mulig metode for å vinne innflytelse?

Ukens anbefalinger

Gørild Heggelund: Et knippe anbefalinger; nettstedet Carbon Brief, en ny FNI-rapport om sammenkobling av karbonmarked i sørøst-Asia og en artikkel fra meg selv som handler om Kinas klima- og energipolitikk fra 1990-tallet og frem til i dag.

Martin Larsen Hirth: Nettstedet Carbon Action Tracker overvåker utslippsmål fra de aller fleste land og vurderer på en skala fra «critically insufficient» til «role model» om de er i tråd med Paris-avtalens mål. Nyttig verktøy for å holde oversikten frem mot klimatoppmøtet i Glasgow i november. Husk også å abonnere på Energi og Klima sitt nye nyhetsbrev #COP26 for mer om samme tema.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcast, PocketCast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.