Danmark med nytt EU-toppmøte om havvind – denne gangen Østersjøen

Danmarks statsminister Mette Frederiksen inviterer EU-kommisjonens ledelse og sine EU-kolleger fra Østersjølandene til et nytt toppmøte om havvind.

I vår var den danske regjeringen var vertskap for et toppmøte om vindkraft i Nordsjøen i Esbjerg. EU-kommisjonen og Nordsjø-land som samarbeidet med Danmark om energiøyer, var invitert. Norge valgte ikke å slutte seg til dette samarbeidet.

Få alle sakene fra Energi og Klimas Brussel-korrespondent i innboksen

Nyheter og bakgrunn om hvordan EUs energi- og klimapolitikk påvirker norsk politikk, økonomi og næringsliv. Nyhetsbrevet sendes ut daglig.

Energi og Klimas Brussel-korrespondent er støttet av Agenda Vestlandet, Fritt Ord og Bergesen-stiftelsen.

Abonner på EU-korrespondenten:

Danmark leder an i utbygging av havvind i Nordsjøen, men den danske statsministerens ambisjoner stanser ikke der.

Nytt initiativ fra Danmark

Ifølge det danske nettstedet Altinget inviterer Frederiksen nå kolleger fra Østersjølandene til Baltic Energy Security Summit på Bornholm 30. august.

Tema er blant annet energisituasjonen i Østersjøregionen etter Russlands invasjon i Ukraina og målet er å kick-starte en havvindutbygging i Østersjøen. Flere av landene i regionen er rammet hardt av Russlands kutt i gasseksporten.

Dette initiativet befester Danmark som en førende europeisk nasjon i utviklingen av vindkraft til havs, og Fredriksen har åpenbart EU-kommisjonen i ryggen.

EU-land rundt Østersjøen er invitert. Den svenske statsminister Magdalena Andersson er opptatt med valgkamp, og den tyske forbundskansler Olaf Scholz har stevnekollisjon med et regjeringsseminar.  Derfor vil ikke disse to delta, men begge landene blir representert på høyt nivå. De andre landene som deltar er Polen, de baltiske statene og Finland.

Ellers ligger det an til tung tilstedenærværelse med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og EU-kommisjonens energiansvarlige Kadri Simson som representanter for EU-siden.

Satse i Østersjøen

Det er omfattende planer om havvind i Nordsjøen, men det har vært mindre oppmerksomhet om Østersjøen. Anslag fra EU-kommisjonen viser at det kan bygges ut vindkraft som kan forsyne 100 millioner husstander. Det er dette potensiale som skal utvikles.

De norske ambassadene i København og i Berlin har advart mot at Norge kan bli stående utenfor viktig fornybar satsing, fordi vi ikke er knyttet til Esbjerg-initiativet.

Erklæringen fra møtet i Esbjerg i mai lanserer en plan om å bygge ut 150 gigawatt offshore vindkraft innen 2050. Planen er å bygge fire energiøyer, altså kunstige øyer som samler kraft fra havvindparker. På energiøyene samles strømmen og sendes videre til det europeiske fastlandet.

Den norske regjeringen har lansert en plan for havvind i Norge. Den innebærer at det skal bygges ut 30 gigawatt før 2040. I første byggetrinn skal kraften gå enveis inn til Norge, mens neste trinn trolig vil kobles opp mot andre europeiske land.