Acer advarer EU mot å regulere markedet for strøm
EUs energibyrå Acer advarer EU mot å gripe inn i strømmarkedet for å presse prisene ned. Energibyrået mener dette kan få langsiktige negative konsekvenser.
Det var i oktober i fjor at EU-kommisjonen ba energibyrået Acer om å se nærmere på strømmarkedet i EU i lys av de enorme prisøkningene på energi som EU-landene har opplevd siden i fjor.
- Du kan lese hele rapporten her.
Deres endelige rapport, som ble sluppet fredag, skal danne grunnlag for forslag som EU-kommisjonen om kort tid vil legge frem. Alt dette blir et viktig tema når EUs stats- og regjeringssjefer møtes 30. og 31. mai.
Få alle sakene fra Energi og Klimas Brussel-korrespondent i innboksen
Nyheter og bakgrunn om hvordan EUs energi- og klimapolitikk påvirker norsk politikk, økonomi og næringsliv. Nyhetsbrevet sendes ut daglig.
Energi og Klimas Brussel-korrespondent er støttet av Agenda Vestlandet, Fritt Ord og Bergesen-stiftelsen.
Rapporten peker på at det ikke er noen snarvei ut av de problemene som landene i Europa sliter med. De høye energiprisene kom før krigen i Ukraina, men er forsterket og blir trolig mer langvarige takket være krigen.
Gripe inn i markedet
Det store spørsmålet er om EU-kommisjonen vil åpne for mer bruk av direkte markedsreguleringer for å presse ned prisen på strøm. Det er et betydelig press fra medlemslandene om å utvide EUs verktøykasse til også å omfatte kortsiktige markedsregulerende tiltak. Så langt har dette splittet flere toppmøter i EU.
Dette advarer Acer mot. I rapporten anbefaler Acer EU-landene å finne måter som skjermer de økonomisk mest utsatte gruppene. Det advares mot generelle kutt i avgiftene eller andre tiltak som favner store deler av befolkningen, fordi disse er lite effektive og dyre.
I noen EU-land ønsker en å skattlegge ekstra den økte profitten som energiselskaper nå får. Det er Acer skeptisk til, blant annet fordi det kan svekke investorers tillit til selskapene og føre til færre investeringer.
- Les vår sak: EU-vindene blåser i retning av mer reguleringer
Nei til direkte inngrep
De direkte markedsinngrep som subsidier, sette makspriser og andre tiltak som griper direkte inn i markedet, og som nå drøftes i EU, advarer Acer imot.
I rapporten understreker byrået tommelfingerregelen om at jo mer en griper inn i markedet, jo høyere er faren for at en tar gale investeringsbeslutninger i forhold til fremtidige behov. Videre vil slike tiltak «dempe investeringene i privat sektor, påvirke investorenes oppfatning av politisk risiko og/eller utilsiktet svekke forsyningssikkerheten,» heter det i rapporten.
Frikjenner markedet, men …
Acer konkluderer i rapporten med at dagens innretting av strømmarkedet gir sikker og effektiv forsyning av elektrisitet under relativt normale markedsforhold. Derfor mener Acer at dagens organisering av markedet er verdt å beholde.
Men noen langsiktige forbedringer «vil vise seg å være nøkkelen for at rammeverket skal levere på EUs ambisiøse målsetting om avkarbonisering I løpet av de neste 10 til 15 årene. I tillegg gjøre dette til lavere kostnader og sikre forsyningssikkerhet,» heter det i rapporten.
I rapporten konkluderer Acer med at dagens innretting av elektrisitetsmarkedet ikke har skylden for den krisen som er oppstått. På den andre siden pekes det på at markedsreglene i noen grad har bidratt til å dempe den nåværende krisen, og dermed unngå strømbegrensninger eller blackout.
Ikke skapt for nødsituasjoner
Men rapporten viser også til at markedet ikke er utformet for å møte en «nødsituasjon» som den EU opplever nå. Dette drøftes i lys av de pågående politiske diskusjoner om eksepsjonelle intervensjonistiske tiltak, som Acer altså advarer mot.
Acer har 13 punkter som i første rekke pekes på som mer langsiktige løsninger. Det første er en bedre integrering av EUs energimarked. Andre punkter er å gjøre en økende fornybarsatsing mer effektiv. Fjerne markedshindringer og ikke minst ha støtteordninger for de mest utsatte grupper.
- Du kan lese alle de 13 punktene her.
Gassens rolle
EU skal gjøre seg uavhengig av russisk gass. Det betyr mer LNG, og Acer viser til at gassprisene i Europa i økende grad kommer til å reflektere de internasjonale prisene for LNG, som er nedkjølt gass som fraktes på skip.
I dag er det de høye gassprisene som presser opp strømprisene. Acer peker på at mer bruk av langsiktige kontrakter og økte gasslagre vil være tiltak som kan bidra til å stabilisere gassprisene. Men heller ikke her mener Acer at det er noen rask vei ut av krisen.