EU-korrespondenten18. mai 2023Frankrike blokkerer EUs nye mål for fornybar energiFrankrike fikk følge av flere andre land da landet denne uken satte ned foten for å godkjenne EUs nye mål om 42,5 prosent fornybar energi innen 2030. Disse landene ønsker at atomkraften skal få en bedre behandling i EU.
EU-korrespondenten12. mai 2023EU diskuterer strengere reguleringer for metanutslippSkal eksportører av olje og gass til EU måtte følge de samme strenge reglene for utslipp av metan som de som gjelder i EU? Europaparlamentet mener det, mens Ministerrådet ikke vil gå så langt. Nå skal de to institusjonene forhandle om de nye metanreglene.
Europas grønne skifte27. april 2023Støre i havvindenHavvind i Nordsjøen skal sikre Europa nok fornybar kraft, og Norge er nå offisielt med. Også om EUs store reformvedtak for 2030 – og startskudd for neste etappe mot 2040.
EU-korrespondenten27. april 2023EU har reformert ETS, innført «klimatoll», faset ut fossilbilen og gjort skipsfarten grønnereDen store lovpakken som skal kutte EUs utslipp med 55 prosent innen 2030, er nærmest klar. Bygg, biler, skipsfart, fly og industrien får tøffe klimakrav. Men alt skal smøres med et nytt grønt omstillingsfond. Nå skal pakken innlemmes i EØS.
EU-korrespondenten26. april 2023EØS-relevant eller ikke: Norge blir ikke med på EUs «karbontoll» fra startenFinansdepartementet bekrefter at Norge ikke kommer til å kunne delta i EUs «karbontoll» CBAM når ordningen starter 1. oktober, uansett om regjeringen kommer til om den er EØS-relevant eller ikke.
EU-korrespondenten26. april 2023EU har vedtatt storreform av EUs kvotesystemEuropaparlamentet og Ministerrådet (medlemslandene) har sagt ja til EUs «karbontoll», reform av kvotehandelssystemet og opprettelsen av et grønt fond for omstilling.
Podkast14. april 2023Er det plass til fossil gass i EU i 2050?– Det kan godt tenkes at du knapt vil finne noe gassmarked i EU allerede i 2045 dersom unionen lykkes med poltikken den nå fører. Men det er en del ukjente i den likningen, sier Energi og Klimas korrespondent i Brussel, Alf Ole Ask.
EU-korrespondenten13. april 2023UD mener at EUs karbonavgift ikke er EØS-relevantUtenriksdepartementet har vurdert EUs «karbontoll» (CBAM) og mener at Norge ikke er forpliktet til å innlemme denne i EØS-avtalen.
EU-korrespondenten30. mars 2023Slik skal EU nå fornybarmålet: Hurtigbehandle ny vindkraftEU-landene og Europaparlamentet er enige om å binde seg til å øke andelen fornybar energi til 42,5 prosent i 2030. De er også enige om å gjøre prosedyrer for utbygging av fornybar energi lettere og raskere.
EU-korrespondenten28. mars 2023Tyskland og Sverige imot EUs klimapolitikkTyskland bremser EUs utfasing av bensinbiler. Sverige støtter ikke EUs nye regler for å bruke skogen i klimakampen. Tyskland vant frem med bilene, men Sverige tapte kampen om skogen på EUs energiministermøte.
Podkast7. mars 2023Forbrenningsmotorens venner står på bremsenTyskland kjemper for forbrenningsmotoren, Frankrike kjemper for atomkraften og på toppen lurer subsidiekrigen med USA og kampen om å lede an i den grønne industriutviklingen.
EU-korrespondenten28. februar 2023ESA frykter at Norge ikke klarer å svelge EUs klimapakkerNorge, Liechtenstein og Island skal om kort tid starte arbeidet med å innlemme EUs omfattende klimapakke i EØS. ESA, som overvåker EØS-avtalen, er bekymret for hvordan det vil gå.
EU-korrespondenten7. februar 2023Varsler EØS-trøbbel for skipsfart og luftfartEU er enige om å innlemme skipsfart i systemet for handel med utslippskvoter og skjerpe kravene til luftfarten. Nå varsler klimaminister Espen Barth Eide at dette møter problemer i EØS.
Podkast26. januar 2023EU: Frontkollisjonen med USA og nye fornybarambisjonerPODKAST: – EU og USA frontkolliderer i synet på hvilken politikk som skal drive det grønne skiftet. Dette kommer til å bli en av de viktigste sakene fremover, sammen med diskusjonen om hvordan strømmarkedet skal fungere og hvordan EU skal få mer fart i utbygging av sol og vind, sier Brussel-korrespondent, Alf Ole Ask.
Europas grønne skifte25. januar 2023Europas dagsorden i 2023Grønne subsidier, gjennomføring av 2030-politikken og klimamål for 2040. Det grønne skiftets kalender er tettpakket i 2023 også. Og vi glemmer ikke Ukraina.
EU-korrespondenten12. januar 2023Seks klimafloker det svenske EU-formannskapet skal løseStrengere krav til utslipp fra bygg, energieffektivisering og krav om å øke andelen fornybar energi, er blant de klimasakene som Sverige satser på å løse i EU det neste halvåret.
EU-korrespondenten30. desember 2022EU-landene avviser nytt ambisiøst mål for fornybar energiEt flertall av EUs medlemsland vendte nylig tommelen ned for å øke målet for andelen fornybar energi fra 40 til 45 prosent innen 2030. Nå skal det forhandles med Europaparlamentet som vil ha 45 prosent.
Europas grønne skifte22. desember 2022Klimapolitisk stafett og langspurt i ettLettere på foten enn noen hadde trodd – EU nærmer seg mål for 2030-klimapakken. Les også om karbontoll, prisbrems og bekymring for norske gassrørledninger.
Podkast21. desember 2022EU gjennom 2022: Krig, kriser og skjerpet klimapolitikkI krigs- og kriseåret 2022 har EU vedtatt ny klimapolitikk i et tempo ingen forventet for seks måneder siden.
EU-korrespondenten19. desember 2022Nye EU-lover som vil omfatte Norge: Flere må betale mye mer for CO₂-utslippEU-landene og Europaparlamentet er enig om å gjøre utslippskravene til industrien enda tøffere. I tillegg skal nye områder som skipsfart, veitransport og bygg omfattes av kvotehandel.