Globale utslipp: Toppen var ikke nådd
Mandag ble det siste karbonbudsjettet sluppet. Etter tre år med utflating, gjør utslippene sannsynligvis et byks oppover i år.
Budsjettet ble lansert på COP23-forhandlingene i Bonn mandag.
– Karbonbudsjettet er enda en påminnelse for klimaforhandlerne om hvor nødvendig det er med handling og bindende avtaler rundt reduserte karbonutslipp, sier Meike Becker, forsker ved UiB og Bjerknessenteret til Bjerknessenterets hjemmesider.
Det viser at prognosen for globale utslipp fra fossile kilder og industri ventes å stige med fra 1-3 prosent i år. I så fall blir det satt ny utslippsrekord i 2017, etter tre år med utflating.
– Veksten på to prosent, som vi venter nå i 2017, er en krystallklar påminnelse om at vi ikke kan ta utflatingen for gitt, sier seniorforsker Robbie Andrew ved CICERO Senter for klimaforskning i en pressemelding.
Økning i U-land
Det er først og fremst vekst i utslipp i utviklingsland som er årsak til den dårlige prognosen for i år. Men i tillegg ser utslippene i I-land ut til å reduseres svakere enn i tidligere år. Stillstanden gjør forskerne mer pessimistiske med tanke på hvor sannsynlig det fortsatt er å nå togradersmålet.
– Globale forpliktelser gitt i Paris i 2015 for å redusere utslippene blir fortsatt ikke matchet med handling. Vi kan ikke på noe vis hevde å ha runda et hjørne og starta på reisa mot nullutslippssamfunnet, seier Glen Peters, forskingsdirektør ved CICERO og leder bak en av studiene, også gjengitt i pressemeldingen. Han har også tvitret om resultatene, som er publiser blant annet i de vitenskapelige journalene Nature Climate Change og Environmental Research Letters.
After three years of little-to-no growth in global CO₂ emissions (2014-2016), it is likely 2017 emissions will rise 2% to a record high (uncertainty range: 1% to 3%)#COP23 #carbonbudgethttps://t.co/Y4UFi9Iu7i pic.twitter.com/xF9D47Q35u
— Glen Peters (@Peters_Glen) November 13, 2017
– CO2-utslippene ser ut til å gå kraftig opp igjen etter en stabil periode på tre år. Dette er svært skuffende, sier professor Corinne Le Quéré ved East Anglia-universitetet i en annen pressemelding. Hun er leder for den internasjonale gruppen som står bak karbonbudsjettet.
Dårlig tid
Hun sier at vi i år har sett hvordan de pågående klimaendringene kan forsterke naturkatastrofer. Hun mener dette er et glimt av situasjonen i fremtiden, og maner til handling raskt.
– Tiden er i ferd med å renne ut hvis vi skal holde global oppvarming under to grader. For ikke å snakke om 1,5 grader, sier hun, og fortsetter:
– Vi må nå utslippstoppen i et av de første årene som kommer og kutte utslippene kraftig i tiden som følger hvis vi skal begrense klimaendringene og skadevirkningene.