Miljøorganisasjoner får ikke bruke EU-penger for å påvirke EU

EU-kommisjonen sier nei til at klima- og miljøorganisasjoner kan bruke EU-penger til å drive lobbyvirksomhet mot EU. Dette er en klar innstramming av EUs regler for økonomisk støtte.

Det er prosjektmidler over LIFE-prosjekter som ikke kan brukes til lobbying, ifølge brevet Kommisjonens byrå, CINEA, har sendt de berørte organisasjonene.

Den norske Miljøstiftelsen Bellona mottar betydelige beløp fra EU til sin virksomhet. Men den blir ikke rammet av denne innstrammingen. Frederic Hauge, stifter av Miljøstiftelsen Bellona, sier til Energi og Klima at de ikke har fått midler via LIFE, men at de nå har søkt og håper å få det for neste år.

Derfor har ikke Bellona mottatt brev fra det byrået i EU-kommisjonen som styrer de grønne prosjektene, CINEA.

I brevet derfra må organisasjoner som har mottatt støtte, redegjøre for hvor stor del av pengene de har brukt til å påvirke EU.

Politico skriver at WWF, sammen med en rekke andre organisasjoner, er blant dem som er bedt om å redegjøre for dette.

Få alle sakene fra Energi og Klimas Brussel-korrespondent i innboksen

Nyheter og bakgrunn om hvordan EUs energi- og klimapolitikk påvirker norsk politikk, økonomi og næringsliv. Nyhetsbrevet sendes ut daglig.

Energi og Klimas Brussel-korrespondent er støttet av Agenda Vestlandet, Fritt Ord og Bergesen-stiftelsen.

Abonner på EU-korrespondenten:

Krav fra de konservative

Det er Politico som først omtalte denne saken, som er en oppfølging av krav som blant annet sentrum-høyre partiet EPP hadde i valgkampen. EPP, som er det største partiet i Europaparlamentet, har krevd åpenhet om hva støtten til blant annet miljøorganisasjoner brukes til. Dette partiet har vært skeptisk til at EU betaler for politisk aktivitet som har som formål å påvirke EU i en bestemt retning.

Tydeligere grenser

Nå trekkes det opp tydeligere grenser.

Ifølge et av brevene fra CINEA vil aktive lobbyaktiviteter rettet mot EU-tjenestemenn og institusjoner ikke lenger være berettiget til finansiering.

Disse inkluderer «organisering av møter eller å gi materiale» til spesifikke EU-institusjoner eller tjenestemenn.  

NGO-er finansiert av LIFE-programmet vil fortsatt få lov til å drive mindre kommunikasjonsaktiviteter, som å produsere policybriefinger, forskningsartikler eller holde konferanser.

Mister støtte i år

Ideelle organisasjoner som mottar tilskudd fra LIFE-programmet, må gjennomgå aktivitetene sine for 2024 og fjerne alle aktiviteter som kan anses som lobbyvirksomhet, heter det i brevene.

I praksis kan det bety kutt i utbetalingene fra LIFE.

Flere av klimaorganisasjonene har reagert negativt på de nye signalene fra Kommisjonen. Ifølge Politico ønsker ikke organisasjonene å stå frem med sin kritikk. Flere mener at denne nye holdningen fra EU-kommisjonen strider mot hele forutsetningen for blant annet LIFE-programmet, som er å utforme politikk.