Equinor åpner for å selge gass via EUs innkjøpsmonopol
Equinor er beredt til å selge gass via EUs innkjøpsordning, men det er ikke klart om den delvis statseide gjødselgiganten Yara vil kjøpe gass via ordningen.
EU er i ferd med å etablere et innkjøpsmonopol for gass. Ordningen er frivillig. Både i en twittermelding og på en pressekonferanse i Brussel mandag, hevdet EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, at norske selskaper ville delta i plattformen.
Få alle sakene fra Energi og Klimas Brussel-korrespondent i innboksen
Nyheter og bakgrunn om hvordan EUs energi- og klimapolitikk påvirker norsk politikk, økonomi og næringsliv. Nyhetsbrevet sendes ut daglig.
Energi og Klimas Brussel-korrespondent er støttet av Agenda Vestlandet, Fritt Ord og Bergesen-stiftelsen.
Det er bare delvis riktig. Equinor, som i dag selger mer enn 60 prosent av all gass fra norsk sokkel, er den største enkeltaktør i EUs gassmarked, etter at russiske Gazprom nesten har stengt kranene. Equinor selger både sin egen gass og den gassen som den norske stat eier direkte via Petoro (SDØE).
Pressetalsperson Magnus Frantzen Eidsvold i Equinor avviser at selskapet skal bli en del av selve plattformen, men selskapet er «åpne for å selge til denne plattformen,» skriver han i en e-post.
EU-land skal ikke konkurrere om gass
EUs innkjøpsplattform skal sikre at industri- og energiselskaper i EU-land ikke konkurrerer om å kjøpe gass og dermed bidrar til at prisene stiger. Selve iverksettelsen av denne plattformen henger på at EU-landene enes om prismekanismen for gass. Den blir det store tema når EUs energiministre møtes i Brussel 19. desember.
EU-toppmøtet som ble avsluttet torsdag kveld, understreket at felles innkjøp er viktig å få på plass raskt.
Ordningen skal fungere slik at selskaper som har behov for gass, melder inn dette til EUs felles innkjøpsordning, som samordner dette og går ut i markedet for å finne en selger som er villig til å levere til EUs betingelser. De kan både omfatte volum, kontraktens lengde og pris.
Yara ikke sluttet seg til
Hilde Steinfeld, kommunikasjonsdirektør i Yara Ammonia, skriver til Energi og Klima at selskapet ikke har «sluttet seg til en avtale» om å delta i et slikt samarbeid med EU om innkjøp av gass.
Yara er en gigantisk produsent av kunstgjødsel og et av de selskapene i Europa som kjøper mest gass.
Selskapet kjøper både gass direkte fra produsenter og via energiselskaper. Men vil av forretningsmessige hensyn ikke gi noen nærmere opplysninger om innkjøpet av gass.
Den norske stat er Yaras største aksjonær med en eierandel på over en tredjedel.
Equinor selge – ikke med
Equinor er trolig det enkeltselskapet i Europa som tjener mest på de høye gassprisene som den største enkeltaktøren med en markedsandel på over 20 prosent.
«Vi har forståelse for at EU ser på ulike tiltak for å avhjelpe situasjonen med høye energipriser. Dette inkluderer EU-kommisjonens forslag om et tidsavgrenset arrangement for frivillig felles gassinnkjøp blant annet for lagerfylling før vinteren 2023/2024,» forklarer Eidsvold.
For EU er det viktig å få denne ordningen på plass før lagrene skal fylles fra neste vår.
Mer fornybart
I en rapport som IEA la frem mandag ble det understreket at neste vinter kan bli mye tøffere enn denne. Energibyrået mener EU må satse tungt på fornybar, men også sikre seg gass.
Dette er en oppfatning Equinor deler:
«Lagerfylling er viktig, og vi bør forberede oss på et scenario hvor neste vinter blir mer utfordrende enn denne vinteren. Equinor er opptatt av å opptre ansvarlig i markedet og arbeide for høyest mulig sikker gassforsyning til Europa denne og kommende vinter.»
Diskuterer langsiktige kontrakter
EU-kommisjonen har blant annet vært opptatt av langsiktige kontrakter for å sikre sin forsyning. Dette var tema på arbeidsmiddagen i Paris mandag kveld der von der Leyen, den franske presidenten Emmanuel Macron og statsminister Jonas Gahr Støre deltok.
Langsiktige kontrakters rolle i det grønne skifte var et tema, skriver von der Leyen i sin twittermelding etter møtet.
Dette bekreftet også Støre til norske journalister etter møtet.
På EU-toppmøte torsdag gjentok en at Kommisjonen må akselerere samtalene med troverdige partnere for å sikre gassforsyning. Langsiktige kontrakter nevnes spesielt som et verktøy.
Norge er utpekt som en spesielt troverdig leverandør.
Flere vil ha langsiktighet
Equinor opplever også økende interesse for bilaterale, langsiktige salgsavtaler fra individuelle aktører i Europa.
«Disse vil kunne velge om de ønsker å være en del av plattformen eller inngå individuelle kjøpsforpliktelser med selgere som Equinor,» avslutter selskapets talsperson.