Velkommen til Klimafrokost: Hva vil vi med Statoil?
Statoils strategi og statens eierskap blant temaene på Klimafrokost i Oslo 20. januar.
OPPDATERING: Frokostmøtet er nå avholdt. Klikk her for å se video fra hele møtet.
I begynnelsen av februar skal regjeringens eierskapsmelding behandles i Stortinget. Selv om den norske stat er majoritetsaksjonær i Statoil ASA, er selskapet bare ganske overfladisk omtalt i meldingen.
Det er mange grunner til at statens eierskap i Statoil bør diskuteres åpent og jevnlig i det offentlige rom: Energiomstillingen i Europa, klimatrusselen, lave oljepriser og lederbytte i konsernet er bare noen av disse.
Tirsdag 20. januar fra klokken 08 til 10 inviterer derfor Norsk Klimastiftelse til årets første #klimafrokost på Grand i Oslo. Tema: Hva vil vi med Statoil?
Rett før jul inviterte Norsk Klimastiftelse et ekspertpanel til å svare på en rekke spørsmål knyttet til Statoil og statens eierskap i selskapet. Svarene er nå bearbeidet, og disse vil redaktør i Energi og Klima, Olav Anders Øvrebø, legge frem på Klimafrokosten 20. januar.
På Klimafrokosten spør vi om blant annet: Er Statoils strategi bærekraftig på lang sikt? Har den norske staten og de private eierne nødvendigvis samme interesse i forhold til langsiktighet vs kortsiktige betraktninger? Hvilke alternativer har Statoil? Fremdeles først og fremst satsing innen olje og gass, eller også utstrakt satsing i fornybar energi? Hvilke andre muligheter finnes?
Blant innlederne er Karen Sund, partner og daglig leder i Sund Energy AS, Tellef Thorleifsson, partner og daglig leder i ventureselskapet Northzone, og Tina Bru som sitter på Stortinget for Høyre og er partiets petroleumspolitiske talsperson. Eystein Aspesletten, gründer og leder av AspeBorg AS, kommer også, han var inntil nylig direktør i GE Energy Norden. Wenche Skorge, kommunikasjonsrådgiver i Proactima der hun har oljebransjen som spesialfelt, skal delta i samtalepanelet. Hun har 20 års fartstid fra Statoil.
Anders Bjartnes, daglig leder i Norsk Klimastiftelse, vil i starten av Klimafrokosten trekke opp viktige problemstillinger knyttet til Statoil. Les Bjartnes’ ferske notat om Statoil.
De to forrige Klimafrokostene viste at det fort blir fullt, så det er lurt å være tidlig ute med påmeldingen. Velkommen til viktig diskusjon om vanskelige veivalg!