Etter oljen skal vi leve av … mer olje?

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fra Norsk olje og gass er blitt oljebransjens komiske Ali.

I sommer har interesseorganisasjonen Norsk olje og gass publisert en promovideo som løfter frem verdien av norsk olje og gass, og som avslutter med følgende punchline: «Det er kun én ting som kan erstatte oljen: Nye olje- og gassfelt». Det er nesten så man ikke tror det er sant.

De siste årene har det vært mange utspill om hva vi skal leve av etter oljen, og det er lett å latterliggjøre dem. Vi vil etter all sannsynlighet aldri få kloa i et annet produkt som vi kan tjene så godt på. Men at oljen er den nye oljen? Den hadde vel ingen sett komme.

Samtidig har lederen av organisasjonen, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, skrevet et innlegg på NRK Ytring der han langer ut mot de som måtte stille spørsmål ved oljeinntektene.

Han viser til det han kaller «fortellinger» om at oljevirksomheten ikke lønner seg og at Norge taper penger på letevirksomheten, og får det til å se ut som om det er folk der ute som har påstått at dagens oljevirksomhet ikke er lønnsom. Jeg har ikke sett noen som har påstått noe sånt. Det er ingen tvil om at inntektene fra sokkelen har vært – og er – enorme.

Nøyaktig hvor lenge det er mulig å tjene godt på fossil energi, er umulig å si. Kanskje 20 år? 30? Eller bare 10?

En lang rekke aktører sier imidlertid at det vil være en økonomisk risiko knyttet til investeringer i olje og gass på sikt. Blant disse finner man ikke bare miljøorganisasjonene, som Schjøtt-Pedersen trekker frem, men også aktører som jobber med økonomiske analyser og investeringer, som for eksempel Bloomberg, Storebrand, Nordea, DNV GL, PWC, Umoe og Finans Norge. Mener Schjøtt-Pedersen at disse selskapene ikke er til å stole på?

Fossil energi bidrar til klimaendringer, og de fleste land i verden har begynt arbeidet med å legge om til mer klimavennlig, fornybar energi. Det har åpnet seg opp store forretningsmuligheter innen ren energi, og mange tror veksten i spesielt solenergi vil være eksponentiell, slik veksten i antall mobiltelefoner har vært det. Samtidig vil klimapolitikken bli mer ambisiøs og presset mot å kutte i både produksjon og forbruk av fossil energi vil øke. De fleste ser at vi er ved starten av store endringer.

Nøyaktig hvor lenge det er mulig å tjene godt på fossil energi, er umulig å si. Kanskje 20 år? 30? Eller bare 10? Når vi i Norge satser på nye felt i dag, vil produksjonen kanskje være i gang om 10 år, og så skal plattformene etter planen stå og hente ut olje eller gass i flere tiår. En stor del av oljen brukes i transportsektoren. Ville du turt å satse på dieselbiler i 2050?

«Steinalderen tok ikke slutt på grunn av mangel på stein» er blitt en klisje på klima- og energikonferanser. Fossil energi kommer til å bli konkurrert ut lenge før det går tomt. Spørsmålet er når Karl Eirik Schjøtt-Pedersen kommer til å forstå det? Han skriver tross alt ting som dette:

«Oljemotstanderne gir seg nok ikke. Det vil komme nye fortellinger. Kanskje vil de trekke frem den gamle påstanden at selv om vi tjener penger nå, så kommer vi ikke til å gjøre det i fremtiden.»

Oljebransjens egen organisasjon mener altså at oljens fremtidige nedtur kun er en påstand fremført av oljemotstandere, og at oljen ikke skal erstattes av renere energi, men av mer olje. Det er så man ser for seg komiske Ali, Saddam Husseins informasjonsminister under invasjonen av Irak i 2003. Han påsto at regimet vant på alle fronter og han benektet hardnakket at koalisjonsstyrkene rykket inn, selv om alle kunne se at det var nettopp det som skjedde.