Ekspertintervju21. september 2021Ekspertintervjuet: Dette står på spill i GlasgowKlimatoppmøtet i Glasgow nærmer seg. Boris Johnson prøver å dempe forventningene samtidig som han maner til økt innsats. Litt for mange sleper foreløpig med beina.
Ekspertintervju16. september 2021Ekspertintervjuet: Profftips til klimarapportenHvordan skal vi tolke de spesielle begrepene i klimarapportene? Hvordan virker Klimapanelets atlas? Har noe gått under radaraen i mediedekningen av rapporten? Vi spør nestlederen i Klimapanelets Arbeidsgruppe I.
Ekspertintervju14. september 2021Ekspertintervjuet: Fem mulige veier fremoverHvor varm planeten blir, avhenger av hvor mye klimagasser vi slipper ut. Som igjen avhenger av hvordan verden utvikler seg. Derfor har Klimapanelet tatt utgangspunkt i fem ulike fortellinger. Bjørn Samset fra CICERO forklarer.
Ekspertintervju8. september 2021Ekspertintervjuet: – Alarmklokkene slår– Det absolutt viktigste med rapporten, er at alarmklokkene slår. Nå er det virkelig alvor, sier direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning, Kikki Kleiven.
Ekspertintervju23. august 2021Ekspertintervjuet: Derfor er Klimapanelet så bastante nåFNs klimapanel er tydeligere i språket i den nye rapporten enn noen gang før. Vi spør en av høringsredaktørene bak rapporten, professor Asgeir Sorteberg, om hvorfor.
Ekspertintervju18. august 2021Ekspertintervjuet: – La myra stå i fredMyr er viktige karbonlager, og tukler du med myra risikerer du å slippe ut karbon som er lagret siden istiden. Forsker Magni Olsen Kyrkjeeide forklarer.
Ekspertintervju17. august 2021Ekspertintervjuet: Hva gjør vi med ødelagt natur?Nedbygging av natur kan også være ødeleggende for klima. Samtidig kan mange ødeleggende naturinngrep repareres. – Men det er ingen «quick fix», sier seniorforsker Dagmar Hagen i NINA.
Ekspertintervju12. august 2021Klimarapporten: Naturlige buffere blir mindre effektiveSå langt har havet og fotosyntesen på land bremset oppvarmingen. Men jo varmere det blir, jo mindre vil den effekten hjelpe oss, sier den nye rapporten fra FNs klimapanel. Klimaforsker Are Olsen forklarer.
Ekspertintervju12. juli 2021Ekspertintervjuet: Bråtebrenning motvirker villbrannerTradisjonelle måter å skjøtte kystlandskapet vårt på kan hjelpe oss i møte med klimaendringene. Forsker Siri Vatsø Haugum forklarer.
Ekspertintervju28. juni 2021Ekspertintervjuet: Varslet julivarmen allerede måneden førDa de vanlige langtidsvarslene begynte å melde om hetebølge i juli, hadde Climate Futures varslet om sannsynlig varme og tørke i et par uker allerede.
Ekspertintervju21. juni 2021Ekspertintervjuet: Derfor tror NVE at vi får 7 TWh norsk solkraft i 2040Men mye er usikkert i prognosen, og noe er holdt helt utenfor. Jarand Hole i NVE forklarer.
Ekspertintervju15. juni 2021Ekspertintervjuet: Solkraft på vannetSolkraft krever areal. 71 prosent av jordens overflate er dekket av vann. Og det er flere andre grunner til å la solcellene flyte, men det er også utfordringer.
Ekspertintervju14. juni 2021Ekspertintervjuet: Bygg et hus av solcellerI Norge står solen relativt lavt på horisonten og det er fare for snødekke i vinterhalvåret. Det skaper problemer for takmonterte solcellepaneler. Men hva om du hadde kledd bygninger med dem i stedet?
Ekspertintervju13. juni 2021Ekspertintervjuet: Et sært skille blir enda særereDet særnorske skillet mellom oljepolitikk og klimapolitikk blir vanskeligere å opprettholde og mer kontroversielt, tror Klaus Mohn.
Ekspertintervju8. juni 2021Ekspertintervjuet: Utslippsfeilen som forplantet segUtslippsfeilen som ble oppdaget i fjor er nå rettet. Men det er først og fremst andre årsaker til at utslippsfallet ikke er så imponerende i år, forklarer Robbie Andrew.
Ekspertintervju8. juni 2021Ekspertintervjuet: Slik virker en solcelleNoen stoffer kan lede strøm bedre når de får solstråler på seg. Solceller utnytter seg av dette til å lage energi. Professor Marisa Di Sabatino Lundberg forklarer.
Ekspertintervju7. juni 2021Ekspertintervjuet: Slik blir solcellene bedreAv all energien som treffer en solcelle, klarer en typisk solcelle som selges i dag å omdanne rundt 20 prosent til strøm. Men det foregår et race for å gjøre solcellene bedre. – Folk er smarte, og ting blir alltid billigere og bedre, sier professor Turid Reenaas.
Ekspertintervju3. juni 2021Ekspertintervjuet: Slik får vi fart på norsk solenergiSolenergi skal bli størst i verdens energisystem, tror forskningssjef Erik Stensrud Marstein ved IFE. Men det kan bli en krevende overgang: – Det krever sterk politikk, og det kan velte selskaper. Der tror jeg ikke verden er helt forberedt på, sier han.
Ekspertintervju3. juni 2021Ekspertintervjuet: – Solenergi er en brutal industri– Solenergi er en bransje der det bys veldig aggressivt i auksjonene, og der enkelte aktører opptrer – hva skal vi si – i overkant optimistisk. Det kan jo i verste fall føre til at prosjektene aldri blir realisert, sier solenergianalytiker Jenny Chase.
Ekspertintervju27. mai 2021Ekspertintervjuet: Derfor er sol «kongen av energikildene»Solenergi vil bli størst i en fossilfri verden, ifølge førsteamanuensis Steve Völler, leder for NTNU Energi Team Sol. Men hvorfor tror han det?