Ekspertintervju10. april 2023Ny forskning: Norskehavet blir surereData fra en periode på godt over 20 år viser at Norskehavet forsures raskere enn gjennomsnittet i verden. Havforsker Ingunn Skjelvan forklarer.
Ekspertintervju12. august 2021Klimarapporten: Naturlige buffere blir mindre effektiveSå langt har havet og fotosyntesen på land bremset oppvarmingen. Men jo varmere det blir, jo mindre vil den effekten hjelpe oss, sier den nye rapporten fra FNs klimapanel. Klimaforsker Are Olsen forklarer.
Aktuelt24. februar 2021Ny forskning: Vippepunkter i havet går under radarenAlvorlige endringer i havet som med sannsynlighet kan skje får liten oppmerksomhet, advarer en gruppe forskere med UiB-professor Christoph Heinze i spissen.
Ekspertintervju25. januar 2021Ekspertintervjuet: Derfor sliter koralleneTropiske korallrev på grunt vann utsettes stadig oftere for bleking. Men alle koraller trues av havforsuring. Også i kalde havområder, forteller forsker Tina Kutti ved Havforskningsinstituttet.
Ekspertintervju17. desember 2020Ekspertintervjuet: Havets opptak av karbonOm lag en fjerdedel av menneskeskapte CO₂-utslipp havner i havet. Men det har sin pris.
Innsikt31. mars 2020Slik gjør CO₂ havet surereMye CO₂ som slippes ut i atmosfæren tas opp av havet. Det har reddet klimaet vårt, men det har også konsekvenser – det gjør havet vårt surere. Hvordan det skjer, og hva det gjør med livet i havet, får du vite her.
25. september 2019Ekspertintervjuet: Store endringer i polare strøk, viser ny IPCC-rapportKlimaendringene er spesielt store i polare strøk, slår en ny rapport fra FNs klimapanel (IPCC) fast. Professor Lars H. Smedsrud er en av forfatterne bak rapporten som ble offentliggjort 25. september.
Fem på fredag12. januar 2018New York tar sakenNok et klimasøksmål skal for retten i USA – og saksøkeren, New York, trekker seg samtidig ut av fossile investeringsposter. Les også om offshore-vind i medvind, gasskraft i motvind, et par foruroligende forskningsrapporter om havet og elbil-nyheter fra CES i Las Vegas.
10. mai 2017KarbonsyklusenDen globale karbonsyklusen har menneskeskapte og naturlige komponenter. Last ned detaljert infografikk.
18. november 2016Er toppen nådd?Den globale utviklingen i klimagassutslipp gir grunn til optimisme. Det er utslippsgiganten Kina som leder an.
10. august 2016Klimastatus 2016: Den globale oppvarmingen og konsekvenseneJorden er nå i snitt 1 grad varmere enn i førindustriell tid, i historisk perspektiv en meget hurtig og stor klimaendring. Oppvarmingen er ujevnt fordelt geografisk, med høyere temperaturer i landområder og i Arktis.
5. juli 2016En av de største og viktigste konsekvensene av våre CO₂-utslipp er ukjent for folk flestHvordan forstå omfanget av en global utfordring når den ikke engang er kjent?
26. desember 2015Havforsuring truer næringskjeden – våre områder er spesielt utsattHavforsuringen i Norskehavet og i Arktis skjer mye raskere enn ellers i verden. Det skyldes at kaldt vann er spesielt egnet til å ta opp CO₂. Dette kan true havområdene våre som matfat.
31. oktober 2014Surere hav, tynnere skallHavforsuringen vil svekke artsmangfoldet i alvorlig grad. Larver fra kamskjell og hummer er blant organismene som ser ut til å få problemer.
24. november 2013Et Norge i endringMed sin plassering mellom det arktiske nord og et varmere klima i sør, er Norge preget av store naturlige klimasvingninger. Likevel begynner klimaendringene å avtegne et tydelig mønster.