EU-korrespondenten26. september 2023Bilfabrikanter må betale Norge 110 millioner i CO₂-gebyrNår bilfabrikantene ikke oppfyller EUs strenge regler for utslipp, kan det bli dyrt. Bare Norge får for årene 2019 og 2020 hele 110 millioner kroner ekstra i CO₂-gebyr fra en rekke bilfabrikanter, deriblant tyske Volkswagen.
Debatt11. september 2023Melkøya-kaos om klimakutt i kvotepliktig sektorDet kan være mange innvendinger mot elektrifisering av Melkøya – at det ikke reduserer klimagassutslipp, bør ikke være en av dem, skriver Hæge Fjellheim.
EU-korrespondenten11. september 2023Norge vil være med i EUs hydrogenbankI november åpner EU pengesekken for nye grønne hydrogenprosjekter. Regjeringen satser på at norske bedrifter kommer med alt fra starten.
Podkast6. september 2023Acer og demokrati-paradokset– Det er ingen tvil om at Nei til EU kommer til å tape. Det som er interessant, er hvilke retningslinjer av mer generell karakter Høyesterett trekker opp, sier professor Tarjei Bekkedal ved Senter for europarett, UiO.
Nyhet20. juli 2023Spørsmål og svar om Norges klimamålNorge har flere klimamål. Den viktigste forskjellen mellom målene handler om hvor store utslippskutt Norge må ta hjemme.
EU-korrespondenten10. juli 2023Fiskestrid skaper dårlig klima mellom Norge og EUProblemene tårner seg opp i forholdet mellom Norge og EU. Uenighet om fiskekvoter kaster nå skygger over flere andre områder der Norge og EU forhandler. Det gjelder ikke minst saker som har med det grønne skiftet å gjøre.
Europas grønne skifte7. juli 2023Åpent og lukketStor forskjell på hvordan Sverige og Norge håndterer innføringen av EUs store klimaregelverk. Også om: Det grønne skiftets prislapp, effekten av Russlands invasjon på klimapolitikken, dagsorden for høsten 2023.
EU-korrespondenten6. juli 2023Norge og Sverige innfører EUs klimapolitikk – i Norge skjer det bak lukkede dørerI Sverige utreder regjeringen nå konsekvensene av EUs klimapolitikk for svenske borgere og næringsliv. Norske myndigheter møter EU bak lukkede dører i Brussel for å avgjøre hvordan EUs omfattende klimalover skal bli innført her i landet.
EU-korrespondenten15. juni 2023Norges grønne allianse med EU skal fylles med innholdNorge og EU innleder nå samtaler for å fylle den grønne alliansen med konkrete klimaprosjekter.
EU-korrespondenten25. mai 2023Norsk eksportstøtte brukes til å sikre gassalg til EUEksportfinansiering Norge hjelper gasskjøpere i EU med å inngå avtaler om å kjøpe norsk gass via EUs energiplattform. Den norske institusjonen er den eneste utenfor EU som tilbyr slike garantier.
EU-korrespondenten19. mai 2023Industripartnerskap mellom Norge og EU forsinket – først klart til sommerenNorge og EU har lenge forhandlet om et strategisk partnerskap om bærekraftige råmaterialer og batterier. Statssekretær Odd Steinar Åfar Viseth i Næringsdepartementet skriver at de tar sikte på å avslutte prosessen før sommeren.
Europas grønne skifte27. april 2023Støre i havvindenHavvind i Nordsjøen skal sikre Europa nok fornybar kraft, og Norge er nå offisielt med. Også om EUs store reformvedtak for 2030 – og startskudd for neste etappe mot 2040.
EU-korrespondenten27. april 2023EU har reformert ETS, innført «klimatoll», faset ut fossilbilen og gjort skipsfarten grønnereDen store lovpakken som skal kutte EUs utslipp med 55 prosent innen 2030, er nærmest klar. Bygg, biler, skipsfart, fly og industrien får tøffe klimakrav. Men alt skal smøres med et nytt grønt omstillingsfond. Nå skal pakken innlemmes i EØS.
EU-korrespondenten24. april 2023Norge og EU undertegnet avtalen om en grønn allianseEU og Norge oppretter arbeidsgrupper som kan fordype partnerskapet innenfor det grønne skiftet. Næringslivet skal inviteres inn.
EU-korrespondenten19. april 2023EU-ambassadørene sa ja til grønn allianse med NorgeEU-landenes ambassadører sa i dag ja til avtalen om en grønn allianse med Norge. Det betyr at den trolig undertegnes når statsminister Jonas Gahr Støre møter EU-kommisjonens president i Brussel mandag.
EU-korrespondenten13. april 2023UD mener at EUs karbonavgift ikke er EØS-relevantUtenriksdepartementet har vurdert EUs «karbontoll» (CBAM) og mener at Norge ikke er forpliktet til å innlemme denne i EØS-avtalen.
EU-korrespondenten4. april 2023EU-forslag vil detaljstyre CO₂-lagring på norsk sokkelEU-kommisjonen har lagt frem forslag som innebærer at EU-regler vil detaljstyre hvem som skal kunne lagre CO₂ på norsk sokkel, og hvordan lagringen skal skje. Både oljenæringen og Olje- og energidepartementet jobber nå med å få oversikt over hva forslagene vil bety for fremtidig karbonfangst og -lagring (CCS) i Norge.
#Klimavalg14. mars 2023EUs kraftmarkedsreform: EØS-relevant fra ende til annenPå første side av EU-kommisjonens forslag til kraftmarkedsreform står det i parentes at dette er «Text with EEA relevance», altså et regelverk som vil gjelde også for EØS-landet Norge.
EU-korrespondenten2. mars 2023Lekket dokument: Norge og EU oppretter «samarbeidsforum» for batterier og metallerNorge og EU skal ha faste møter både på embets- og ministernivå for å drøfte spørsmål rundt samarbeid om batteriproduksjon og utvinning av sjeldne metaller.
EU-korrespondenten24. februar 2023Liechtenstein får styre tempo i norsk klimapolitikkEU er i ferd med å vedta verdens historiens største pakke med klimalover. Hvordan og når denne skal innføres i Norge gjennom EØS, avgjøres blant annet i en hemmelig komite i Eftas hus i Brussel. Der har det lite demokratiske fyrstedømmet Liechtenstein vetorett.
EU-korrespondenten13. februar 2023Norge advarer EU: Ikke omfattende reform av strømmarkedetSyv nordlige EU-land advarer mot å gjennomføre en forhastet stor-reform av strømmarkedet. De får støtte fra den norske regjeringen.
EU-korrespondenten7. februar 2023Varsler EØS-trøbbel for skipsfart og luftfartEU er enige om å innlemme skipsfart i systemet for handel med utslippskvoter og skjerpe kravene til luftfarten. Nå varsler klimaminister Espen Barth Eide at dette møter problemer i EØS.
EU-korrespondenten26. januar 2023Lokket på i milliardstrid mellom Norge og EUMed Norges skyhøye gassinntekter som bakteppe forventer EU ekstra milliarder fra Norge når det nå forhandles om EØS-kontingent for en ny periode.
EU-korrespondenten6. januar 2023Aasland ønsker å invitere EUs energiministre «for å vise hva vi holder på med i nord»Olje- og energiminister Terje Aasland tror EU på sikt vil innse viktigheten av olje og gass fra Barentshavet for å sikre energiforsyningen frem til det er bygget ut nok fornybar og hydrogen er lønnsomt.
#Klimalederen27. desember 2022Strøm(pris)krisen må løsesDet må leveres mer og bedre politikk for å løse strøm(pris)krisen. Klima- og energipolitikken risikerer å miste nødvendig støtte i befolkningen.
EU-korrespondenten5. november 2022EU-kommisjonen vil ha innsyn i gasskontrakterEUs felles innkjøp av gass vil gi EU-kommisjonen rett til innsyn i gasskontrakter over en viss størrelse. Selv om det er frivillig å delta i ordningen, legges det opp til at EU-kommisjonen kan legge press på medlemslandene for at selskaper skal delta i innkjøpsmonopolet.
#Klimavalg25. oktober 2022For tynt fra Støre om tiltak som både kutter EUs gassforbruk og CO₂-utslippStatsminister Jonas Gahr Støre ga tirsdag en veldig god redegjørelse til Stortinget om Ukraina-krigen, men hvor er politikken som både støtter Europas frigjøring fra russergass og kutter klimagassutslipp?
EU-korrespondenten21. oktober 2022EU-toppmøte enig om prinsippet for felles innkjøp av gassStor politisk vilje til å enes om å sikre lavere gasspriser i EU, men fortsatt stor uenighet om hvordan dette skal gjennomføres i praksis.
Europas grønne skifte13. oktober 2022EU jakter gassløsning – på kort og lang siktEnergikrisen ulmer videre mens EU-apparatet og medlemsland leter etter løsninger. Norge ser nye muligheter for langsiktig rolle for gassen.
EU-korrespondenten13. oktober 2022Norge vil sikre gassen en langsiktig plass i Europas grønne skifteEquinor vil selge norsk gass på lange kontrakter til kunder i EU hvis selskapet får løfter om langsiktige motytelser: At den norske stat og EU plukker opp regningene for rørledninger som frakter hydrogen fra Norge til Europa og CO₂ tilbake til norsk sokkel.
EU-korrespondenten5. oktober 2022EU vil ha midlertidig pristak på gass – økt press på Støre når han møter EU-toppene i PrahaPresident i EU-kommisjonen Ursula von der Leyen åpner nå for at EU innfører et midlertidig pristak for gass. Det opplyste hun om i en tale til Europaparlamentet onsdag.
EU-korrespondenten30. september 2022EU enig om spareplan for strøm – men ikke pristak for gassEUs energiministre er enige om å kutte strømforbruket med minst 5 prosent og inndra superprofitt fra energiselskapene. Men de ble ikke enige om pristak på gass.
#Klimavalg6. september 2022Energikrisen: Også for Norge ligger løsningene i samarbeid med naboland i EUNorge står utenfor EU, men noen dører er åpne: Olje- og energiminister Terje Lien Aasland velger parløp med Sverige i jakten på løsninger som kan få strømprisene ned.
Debatt21. juli 2022Det haster hvis Norge skal kunne påvirke EUs store klimapakkeSkal Norge og norske aktører kunne påvirke de omfattende forslagene til ny klima- og energipolitikk i EU, er det nå jobben må gjøres, skriver Anne Therese Gullberg.
Nyhet28. juni 2022Norsk klimaspagat blir en mer slitsom øvelseNy forskning på norsk klimapolitikk: Det grønne skiftet knytter Norge tettere til Europa, med økt konfliktnivå som konsekvens. Skillet mellom Norge som oljeprodusent og klimaforkjemper brytes ned.
EU-korrespondenten23. juni 2022EU vil at Norge trapper opp investering i olje og gassI en felles erklæring mellom Norge og EU støtter EU Norges fortsatte leting og investeringer for å bringe olje og gass til det europeiske markedet.
EU-korrespondenten16. juni 2022Milliarder i spill når Norge og EU skal enes om EØS-kontingenten28 milliarder kroner de siste syv årene, har Norge, Island og Liechtenstein betalt for EØS-avtalen. Norge har betalt nesten alt, og nå kan det bli dyrere.
EU-korrespondenten16. juni 2022Norge og EU diskuterer hva som skal til for å starte norsk magnesiumproduksjonNorge og EU-kommisjonen forhandler om et grønt industripartnerskap. Et konkret tema i forhandlingene er hva som skal til for at det igjen kan produseres magnesium i Norge.
EU-korrespondenten7. juni 2022Støre forsikrer EU om at de skal få havvind fra NorgeNorge ser frem til å utvikle et juridisk rammeverk og infrastruktur for å sende norsk kraft fra havvind til EU. Det skriver statsminister Jonas Gahr Støre i et brev til EU.
EU-korrespondenten27. mai 2022EUs nye klimapakke kan skape EØS-floker for regjeringenMaksimum to års behandlingstid for konsesjon for vindmøller. Tøffe krav om solceller på taket. Dette kan bli påbudt i Norge gjennom EØS-avtalen.
EU-korrespondenten24. mai 2022EU-notat: Dramatisk kutt i EUs gassbehov etter 2030Gassforbruket i EU vil etter 2027 synke mer enn bortfallet av russisk gass, ifølge EU-kommisjonens beregninger.
Debatt25. april 2022Se #Klimafrokost: Kan Norge bidra til omstillingen i et Europa i krig og klimakrise?For å nå Paris-målene må utfasingen av fossil energi i EU holde høyt tempo. Samtidig skal EU kvitte seg med Putins gass. Kan Norge bidra? Se opptak av #Klimafrokost.
EU-korrespondenten22. april 2022Vestre skryter av industripartnerskap med EU som ennå ikke finnesNæringsminister Jan Christian Vestre skryter av at regjeringen har inngått industrielle partnerskap med EU og Tyskland. Men så langt er det bare snakk om samtaler.
Debatt20. april 2022Helomvending i norsk klimapolitikk?Ap og Sp vil ta alle klimakutt innenlands. Å si fra seg fleksibiliteten i EU-avtalen er radikalt og kan innebære høye kostnader, mindre langsiktighet og stor risiko, skriver SSB-forskerne Brita Bye og Taran Fæhn.
EU-korrespondenten19. april 2022Norsk bioetanol-satsing kan hindres av EUs tollkvoteNorsk bioetanol laget av skog kan bli en betydelig eksportvare til et EU som trenger fornybar energi. Problemet er at den norske produksjonen om få år hemmes av for liten tollfri kvote inn i EU, frykter Norsk Industri.
Kommentar7. april 2022EUs taksonomi – er norske aktører klare?EUs taksonomi får bred støtte i norsk finansnæring. De nye bærekraftreglene skaper likevel hodebry for mange, og enkelte frykter en taksonomiboble, skriver forskere fra prosjektet PLATON.
Nyhet31. mars 2022Slik kan norsk «krigsprofitt» redusere EUs avhengighet av RusslandBør Norge bruke av de enorme ekstrainntektene fra gasseksport til å fremskynde EUs grønne skifte – og dermed kutte gass- og oljeimport fra Russland? Et nytt EU-verktøy åpner en snarvei til raske resultater.
EU-korrespondenten3. mars 2022Norge med brev til EU om karbontollI et brev til EU er finansminister Trygve Slagsvold Vedum opptatt CO₂-kompensasjonsordningen ikke omfattes av karbontoll i første fase. Dette er strømstøtte i milliardklassen til kraftkrevende industri.
#Klimavalg1. mars 2022Energisikkerhet og klimakutt – to sider av samme sakKrigen i Ukraina: Energisikkerhet og klimakutt må gå hånd i hånd når Europa skal slutte å bruke russisk gass. Norsk klima- og energipolitikk må formes i samsvar med våre naboland og alliertes interesser.
Debatt8. februar 2022Norsk sokkel må elektrifiseres med havvindElektrifisering av sokkelen må til, men kan bidra til kraftunderskudd som fortrenger grønn industri. En mye raskere utbygging av havvind er trolig eneste løsning på floken, skriver Stig Schjølset og Jon Evang i Zero.